'CLOSED' Amsterdam - Bankhelpdesk fraude

Zaaknummer: 2022071547

Datum delict: 05-04-2022

Plaats delict: Amsterdam

Dinsdag 5 april 2022 heeft een nog onbekende man bij een geldautomaat aan de Distelweg gepind met een gestolen bankpas. De pas werd eerder middels een babbeltruc gestolen van een bejaard slachtoffer uit Amsterdam. Het slachtoffer kreeg die dag een telefoontje van iemand die zich voordeed als medewerker van haar bank. Deze zogenaamde medewerker vertelde het slachtoffer dat er een verdachte transactie op haar rekening zou zijn waargenomen en dat de rekening daarom werd geblokkeerd. Ook was het volgens de medewerker nodig dat een andere medewerker de bankpas van het slachtoffer op zou komen halen. De medewerker aan de telefoon gaf het slachtoffer een code, speciaal bedoeld om te kunnen verifiëren of de persoon die de pas kwam ophalen de juiste was. Na het gesprek stond er een man bij het slachtoffer aan de deur. Deze man gaf het slachtoffer de gevraagde code en het slachtoffer gaf haar pas aan hem mee.

Vervolgens werd bij een geldautomaat aan de Distelweg door een groot geldbedrag opgenomen met de bankpas van het slachtoffer. Uit de beschikbare camerabeelden blijkt dat een man als omschreven door het slachtoffer als de man die bij haar aan de deur stond de transactie uitvoerde. Het is onduidelijk hoe deze man aan de pincode van het slachtoffer is gekomen, zelf geeft ze aan die niet genoemd te hebben in het telefonische gesprek.

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »