Hoofddorp - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Hoofddorp - Bankhelpdesk fraude

Zaaknummer: 2021243184

Datum delict: 18-11-2021

Plaats delict: Hoofddorp

Op donderdag 18 november 2021 werd een hoogbejaard echtpaar uit Hoofddorp het slachtoffer van pinpasfraude na oplichting via spoofing. De slachtoffers werden gebeld door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Door het echtpaar telefonisch aan de praat te houden, gevolgd door een huisbezoek, wisten de oplichters een groot geldbedrag van hun bankrekening af te halen.

Die donderdagmiddag rond 12.00 uur werd het stel gebeld door een bankmedewerkster. De vrouw gaf aan werkzaam te zijn op de fraudeafdeling van de bank en een mogelijke overboeking van het stel niet te vertrouwen. De medewerkster vertelde dat ze een aantal handelingen moesten verrichten via internetbankieren. Ook zou er een collega langskomen om hierbij te helpen. Het echtpaar hing ondertussen al een half uur met de bankmedewerkster aan de telefoon.

Na twee minuten stond de mannelijke collega voor de deur. Hij zou het echtpaar wel even helpen om de handelingen via internetbankieren te verrichten. Omdat de slachtoffers er vanuit gingen dat de man een medewerker van de bank was en hen te hulp schoot, lieten zij de man zijn gang gaan. Toen hij klaar was vertelde hij dat hij de bankpassen van het echtpaar nodig had. Hij zou de pas doorknippen. Na wat aarzeling gaf het echtpaar hun bankpassen mee. Vervolgens ging de man ervandoor.

Dezelfde dag zijn er verschillende grote ​​bedragen van de bankrekeningen van de slachtoffers opgenomen. Eén pintransactie is vastgelegd op camerabeeld. Het is niet duidelijk of de pinner óók de man is geweest die de bankpassen bij de slachtoffers heeft opgehaald.

De politie heeft het vermoeden dat deze pinner vaker toeslaat in het land. ​

Vragen

  • Herkent u de man op de beelden? Mogelijk is de man linkshandig omdat hij de handelingen bij de pinautomaat met zijn linkerhand doet. Ook draagt hij aan de middelvinger van zijn rechterhand en de ringvinger van zijn linkerhand een ring.
  • Herkent u zichzelf op beeld? Meld u z.s.m. bij de politie.
  • Heeft u andere informatie over deze zaak?

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »