'CLOSED' - Pinfraude na spoofing

Zaaknummer: 2021150591

Datum delict: 15-07-2021

Plaats delict: Hoofddorp

Op donderdag 15 juli wordt een hoogbejaarde man uit Hoofddorp het slachtoffer van pinpasfraude na oplichting via spoofing. Het slachtoffer werd gebeld door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Door de man telefonisch aan de praat te houden, gevolgd door huisbezoek, wisten oplichters een geldbedrag van zijn rekening af te halen.

In de middag wordt het slachtoffer op zijn mobiele telefoon gebeld door een medewerker van een bank. De medewerker gaf aan dat er getracht is een groot bedrag van zijn bankrekening op te nemen en dat 'hij de man wel kon helpen om zijn bankrekening via de computer veilig te maken'. Er zou een collega langskomen om hierbij te helpen.

Kort daarop stond de 'mannelijke collega' voor de deur. Hij zou het veiligheidsprobleem in de bankomgeving via de computer wel oplossen. Omdat het slachtoffer er vanuit ging dat de man een bankmedewerker was en hem hielp, liet hij de man zijn gang gaan. Toen de verdachte klaar was met zijn handelingen op de computer ging hij nadat hij de bankpas had ‘doorgeknipt’ er vandoor. De bankmedewerker aan de telefoon had ondertussen opgehangen......

Diezelfde donderdagmiddag 15 juli zijn verschillende bedragen van de bankrekening opgenomen. Eén pintransactie is vastgelegd op camerabeeld en de pinner ziet u op bijgaande beelden.

Wat is Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »