Home » 'CLOSED' Amsterdam - Phishing (oplichting), diefstal pinpas & pinnen met gestolen bankpas

'CLOSED' Amsterdam - Phishing (oplichting), diefstal pinpas & pinnen met gestolen bankpas

Amsterdam - Phishing (oplichting), diefstal pinpas & pinnen met gestolen bankpas

FEB 2021

Zaaknummer: 2020018644

Datum delict: 23-01-2020

Plaats delict: Amsterdam

 

De politie is op zoek naar een man die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij een phishing zaak. Hierbij werd een slachtoffer van bijna 15 duizend euro bestolen.

Op 21 januari 2020 ontvangt een 41-jarige vrouw uit Amsterdam-Noord een sms-bericht (smishing) dat verstuurd lijkt te zijn vanuit haar bank. In het bericht wordt het slachtoffer gevraagd haar gegevens in te vullen op www.informatie-RABO-wereldpas.com, wat in werkelijkheid een phishing-website blijkt te zijn.

De vrouw vult op de website de bankgegevens en pincode in van de rekening van het bedrijf waar ze mede-eigenaar van is. Op de website maakt ze ook een afspraak om haar doorgeknipte bankpas te laten ophalen. Twee dagen later, op 23 januari, belt omstreeks 16.22 uur een jonge man die zich voordoet als medewerker van PostNL. Ze geeft hem haar doorgeknipte pas mee.

Nog dezelfde avond wordt er bij een geldautomaat in Amsterdam-Oost drie keer gepind met naar alle waarschijnlijkheid de gestolen bankpas, waarbij in totaal een bedrag van 5000,- euro wordt opgenomen. Die dag worden ook twee overschrijvingen van bijna 10 duizend euro gedaan met de gestolen pas en pincode naar een andere bankrekening, die vermoedelijk op naam staat van een zogenaamde katvanger. De recherche doet onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van deze katvanger.

De totale schade voor het bedrijf van het slachtoffer bedraagt zodoende in totaal zo’n 15.000,- euro.

Signalement verdachte

In deze zaak is er in ieder geval sprake van één verdachte: de jongeman die, gekleed in PostNL-jas, de pinpas ophaalt bij een woning en te zien is op camerabeeld. Het is niet duidelijk of dezelfde man ook verantwoordelijk is voor het pinnen met de gestolen bankpas en de phishing. Zijn 

  • Man
  • Circa 18 jaar oud
  • Lichte huidskleur
  • Zwart haar
  • Mager postuur
  • Opvallend gebogen neus
  • Circa 1.80 meter lang
  • Zwarte spijkerbroek
  • Zwarte schoenen met witte zool
  • Sprak accentloos Nederlands

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

 

Meer gezochte personen cyber »


«   »