Cybercrime tip 2

Gebruik lange wachtwoorden

Het gebruiken van een lang wachtwoord (liefst 12 tekens of meer) is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD, bankieren of uw wifi netwerk. Gebruik daarnaast voor elke dienst een uniek wachtwoord. Hiervoor kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager, die unieke wachtwoorden kan genereren en opslaan. Waar mogelijk gebruik twee-staps-verificatie om uw account extra te beschermen. Daarnaast kun je je telefoonnummer bij je belangrijkste online accounts verwijderen, zodat hackers niet je wachtwoord kunnen resetten als ze je 06-nummer overnemen.

Wachtwoorden in hack tool

Gebruik je een van deze wachtwoorden? dan zou ik deze maar heel snel veranderen.. deze wachtwoorden zitten standaard in een basis hacktool waarbij je een wachtwoord kan kraken zoals bijvoorbeeld met een 'brute force aanval'.

'Tweestapsverificatie App' (2FA-app) beter dan 'SMS verificatie'

Beter is een tweestapsverificatie-app (authenticator-app), dit omwille van de opmars van sim-swapping.

In plaats van je telefoonnummer kun je een zogeheten authenticator-app als Lastpass-authenticator gebruiken of Authy bijvoorbeeld. Dit zijn apps die inlogcodes genereren die je normaal gesproken via een sms-bericht ontvangt. Lastpass heeft ook nog een gratis wachtwoorden kluis, voor het bewaren van al je wachtwoorden.

Lees ook: