De bibliotheek voor digitale criminaliteit

Nieuwe Rabobank bankpas ligt klaar

Gepubliceerd op 26 oktober 2018 om 15:42

Al diverse slachtoffers door phishing mail uit naam van Rabobank, waarin een nieuwe betaalpas wordt aangekondigd. Pas op, klik niet op de link in de mail!

Volgens het bericht heb je al een lange tijd je bankmail niet geopend en is er geprobeerd om contact met je op te nemen, omdat je gebruik maakt van een verouderde bankpas. Je krijgt eenmalig de kans om gratis een vervangende bankpas aan te vragen. Dat kan je doen via de link in het bericht.

Nepsite

Ga niet in op dat verzoek! Het bericht is een phishing mail en de link leidt naar een nepsite. De pagina lijkt misschien op de officiële website van de Rabobank, maar alle gegevens die je hier invult komen in handen van oplichters. Zij kunnen deze vervolgens misbruiken om bijvoorbeeld grote aankopen te doen uit jouw naam. 

Advies, gelijk verwijderen

Banken zullen je nooit vragen om je pinpas op te sturen. Als je wel zo’n bericht ontvangt, kun je het gelijk verwijderen. Zolang je niet op een link hebt geklikt of een bijlage hebt geopend, kunnen deze berichten geen kwaad.


Er zijn momenteel ook sms'en in omloop uit naam van de Rabobank. Volgens de sms zou de bankpas van de ontvanger ‘geskimmed’ zijn.

De bankgegevens zouden daarmee in handen van criminelen zijn gevallen. Daarom moet de bankpas snel vervangen worden via de meegestuurde link.

De link leidt echter naar een nep-website. Wie daar inlogt, geeft de inloggegevens weg aan oplichters. Zij hebben dan vrij spel in uw online bankomgeving.

Advies
Ontvangt u een sms van uw bank? Negeer deze dan. De bank stuurt geen sms’jes over belangrijke bankzaken. Mocht u toch twijfelen, bel dan met uw bank. Zoek het telefoonnummer op via de echte website van de bank.

Bron: Diverse


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.