Home » Wangiri-fraude

Wangiri-fraude


Je wordt gebeld door een nummer dat je niet kent.

Wanneer je terugbelt krijg je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je hoort helemaal niets. Als je de rekening van je telefoonmaatschappij krijgt, schrik je je rot. Je moet een torenhoog bedrag betalen. Je bent het slachtoffer geworden van wangiri-fraude.

Bij wangiri-fraude bellen internationale groepen criminelen naar je mobiel vanuit het buitenland. Je ziet een nummer op je telefoon, maar hebt werkelijk geen idee wie je gebeld heeft. Je wordt nieuwsgierig en je belt terug. Het lijkt alsof de telefoon overgaat, maar in werkelijkheid krijg je een bandje te horen met het geluid van een overgaande telefoon. Pas na enige tijd krijg je door dat er niemand op gaat nemen. De kosten lopen hard op, want je belt naar een duur betaalnummer.  Ook komt het voor dat de wangiri-fraudeurs piepjes nabootsen zodat je denkt dat je opgehangen hebt. In werkelijkheid hang je nog een lange tijd aan de lijn met een dure lijn in een ver buitenland.

'Wangiri' is een Japanse term en betekent

''één keer overgaan en stoppen''

Honderdduizenden nummers

Volgens Mark Vletter, oprichter van zakelijk provider Voys, is het voor criminelen erg simpel om met software naar honderdduizenden nummers te bellen. Deze nummers halen ze van het internet af en dit kost ze niets.

Duur servicenummer

Voor degene die terugbelt rekenen de fraudeurs de kosten van een servicenummer. Deze kosten kunnen ze zelf bepalen. Voor providers is het lastig om dit soort fraude helemaal te voorkomen. De fraudeurs gebruiken steeds weer nieuwe nummers en ze kunnen niet alle nummers blokkeren voor uitgaande gesprekken.

Bel niet terug

Word je gebeld door zo’n buitenlands nummer bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het heel belangrijk dat je niet terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt.