'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Cybercrime » Veilige kluisrekening fraude

Veilige kluisrekening fraude


Een oplichter kan zich aan de telefoon of via SMS voordoen als iemand van uw bank en u bijvoorbeeld misleiden dat uw bankrekening gehackt zou zijn,  dat er als het ware digitaal zou zijn ingebroken op uw bankrekening.

Om te voorkomen dat de digitale inbrekers er met uw geld vandoor zouden gaan, zou u uw volledige rekeningsaldo moeten overboeken naar een zogenaamd 'veilige rekening' van uw bank. Dat noemt de nep-bankmedewerker dan bijvoorbeeld “veiligstellen op een kluisrekening van de bank”. In werkelijkheid boekt u het geld dan over naar een handlanger van de oplichter een geldezel of katvanger.

Waar moet je op letten?

Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Via een truc kan een oplichter met het nummer van uw bank bellen. Hierdoor verschijnt op uw telefoon het nummer van de bank als de cybercrimineel u belt. Dat noemen we spoofing. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank. Dat gebeurt via de telefoon maar bijvoorbeeld ook via de mail. 

Oplichters worden steeds slimmer en spelen in op je gevoel van onveiligheid. Ze zeggen dat je snel moet handelen. 

  • De oplichter belt en zegt een bank-medewerker te zijn. Soms zie je zelfs ook het bank telefoonnummer in je scherm staan. Deze truc wordt ook wel spoofing genoemd.
  • De oplichter weet soms je geboortedatum, adres of andere persoonlijke gegevens. Dit weten ze uit eerdere phishingmails die je hebt ontvangen waarbij je bepaalde persoonlijke informatie hebt ingevuld. 
  • De oplichter zegt dat er verdachte activiteiten zijn op je rekening en dat fraudeurs je rekening leeghalen.  
  • En de oplichter vraagt om meteen je geld ‘veilig te stellen’ door het over te maken naar een rekeningnummer dat zij opgeven. Meestal bij een andere bank. Ze gebruiken vaak de woorden ‘kluisrekening’ of ‘veiligheidsrekening’ of variaties hierop. 

De bank vraagt nooit

Uw bank zal nooit onverwacht aan de telefoon of via SMS vragen om betalingen te doen of om belangrijke bankzaken te regelen. Wanneer uw bank u zomaar belt voor belangrijke zaken, vraag dan de naam van de medewerker en bel zelf terug naar het telefoonnummer van uw bank dat u zelf heeft opgezocht. Het telefoonnummer van uw bank staat bijvoorbeeld op uw bankpasje, in de mobiele app van uw bank, of op de echte website van uw bank.

Wanneer er verdachte transacties plaatsvinden op uw bankrekening, hoeft u uw rekeningsaldo nooit zelf “veilig te stellen”. Uw bank kan in geval van nood uw rekening snel op afstand blokkeren, zonder dat u daar zelf iets voor moet doen. Uw bank kan ook uw bankpasje of de mobiele app op uw telefoon op afstand blokkeren, als dat nodig is.