Home » Cyberaanvallen weekoverzichten » Ransomware weekoverzicht 05-2021

Ransomware weekoverzicht 05-2021

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 15:19

Belgisch ziekenhuis valt terug op papier na ransomware-aanval, Amerikaanse scholen al twee dagen gesloten wegens ransomware, en zijn er nieuwelingen die gebruik maken van 'open ransomware-as-a-service diensten' die onbedoeld gegevens vernietigen? Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

1 februari 2021

De stad Houilles (Yvelines) is verlamd door een cyberaanval

De stad Houilles (Yvelines) was het onderwerp van een cyberaanval op zaterdag 30 januari 2021. Aangenomen wordt dat het virus van Zuid-Koreaanse afkomst is en alle gemeentelijke diensten lam legt.

Nieuwe variant  Cryptolocker ransomware

Ravi ontdekt een nieuwe variant met extensie *.betarasite

Nieuwe variant ransomware

S!Ri ontdekt een nieuwe variant met extensie *.ziggy

Nieuwe variant ransomware

S!Ri ontdekt een nieuwe variant met extensie *.cry

Nieuwe variant ransomware

xiaopao ontdekt een nieuwe variant met extensie *.Prodecryptor

2 februari 2021

Amerikaanse scholen al twee dagen gesloten wegens ransomware

Scholen van een Amerikaans schooldistrict in de staat New York zijn al twee dagen gesloten vanwege een ransomware-aanval, meldt de Rochester Democrat and Chronicle. De aanval, die afgelopen zaterdag plaatsvond, heeft de toegang van het schooldistrict tot de eigen servers ernstig beperkt, aldus een verklaring. Om verdere schade te voorkomen werd besloten het gehele netwerk offline te halen, waardoor het schooldistrict geen gebruik kan maken van internetdiensten en telefoons.

Babyk Ransomware zal geen goede doelen raken, tenzij ze LGBT, BLM ondersteunen

De Babyk-ransomware-operatie heeft een nieuwe data leksite gelanceerd die wordt gebruikt om de gestolen gegevens van slachtoffers te publiceren als onderdeel van een dubbele afpersing strategie. Inbegrepen is een lijst met doelen die ze niet zullen aanvallen, met enkele uitzonderingen die zeker opvallen. Onion adres opvragen.

Het Netgain-ransomware-incident heeft gevolgen voor lokale overheden

Het ransomware-incident bij Netgain een aanbieder van beheerde IT-services, heeft nu ook gevolgen voor Ramsey County, Minnesota en klanten van het Family Health Division-programma. Hackers hebben mogelijk toegang gehad tot persoonlijke gegevens.

Client Notification Letter Dec 2020 Incident
PDF – 243,0 KB 123 downloads

Interview met een LockBit-ransomware-operator

In september 2020 legde Cisco Talos contact met een LockBit-operator. Lees hier onder het rapport.

010421 Lock Bit Interview
PDF – 1,5 MB 145 downloads

Nieuwe STOP Ransomware-varianten

Michael Gillespie  vond nieuwe STOP Djvu-ransomwarevarianten die de .plam-  en .cosd- extensies aan gecodeerde bestanden toevoegen.

New VashSorena variant

MalwareHunterTeam  vond een nieuwe VashSorena-variant die de .lucifer- extensie toevoegt en losgeld nota's achterlaat met de naam HELP_DECRYPT_YOUR_FILES.txt en HELP_DECRYPT_YOUR_FILES.html .

Nieuwe Nefilim-variant

MalwareHunterTeam heeft een nieuwe Nefilim-ransomware variant gevonden die de .DERZKO toevoegt  en een losgeldbrief met de naam DERZKO-HELP.txt laat vallen .

Nog een nieuwe Nefilim-variant

MalwareHunterTeam vond een andere Nefilim-ransomwarevariant die de .MILIHPEN toevoegt en een losgeldbrief achterlaat met de naam MILIHPEN-INSTRUCT.txt .

Nieuwe variant ransomware

Ravi ontdekt een nieuwe variant met extensie *.DeroHE

Nieuwe variant  XMRLocker ransomware

Amigo-A ontdekt een nieuwe variant.

3 februari 2021

De nieuwe Fonix ransomware decryptor kan de bestanden van het slachtoffer gratis herstellen

Kaspersky heeft een decryptor voor de Fonix Ransomware (XONIF) uitgebracht waarmee slachtoffers hun gecodeerde bestanden gratis kunnen herstellen.

De stand van zaken

Ransomware zet de trend van gerichte aanvallen voort, maar met de extra uitdaging van dubbele afpersing. Organisaties moeten dergelijke dwangtactieken een stap voor zijn om mogelijke verstoringen, financiële verliezen en reputatieschade te voorkomen. Lees hier verder »

Ransomware kost transportbedrijf Forward Air 7,5 miljoen dollar

Een infectie door ransomware kost transportbedrijf Forward Air naar eigen zeggen 7,5 miljoen dollar. Dat heeft het bedrijf aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC laten weten. Systemen van de vervoerder werden op 15 december vorig jaar door ransomware getroffen.

4 februari 2021

Belgisch ziekenhuis valt terug op papier na ransomware-aanval

Systemen van het Heilig Hartziekenhuis in het Belgische Mol zijn getroffen door ransomware, waardoor personeel alle registraties nu op papier doet. De malware kwam via e-mail binnen en wist verschillende it-systemen te versleutelen, zo meldt het ziekenhuis op Facebook.

Eletrobras zegt dat Eletronuclear een cyberaanval heeft ondergaan

Een schadelijke software-aanval, bekend als "ransomware", is gedetecteerd op Eletronuclear, zo stelt het staatsenergiebedrijf in een verklaring afgelopen woensdag, eraan toevoegend dat het getroffen administratieve netwerk geen verbinding maakt met besturingssystemen in Angra 1 en kerncentrales. Angra 2.

Blockchain-analyse toont verbanden tussen vier van de grootste ransomware stammen van 2020

Er zijn mogelijk minder cybercriminelen verantwoordelijk voor ransomware aanvallen dan je in eerste instantie zou denken, gezien het aantal individuele aanvallen, de verschillende soorten en het gestolen bedrag van de slachtoffers. Cybersecurity-onderzoekers wijzen erop dat veel RaaS-diensten die aanvallen uitvoeren schakelen tussen verschillende soorten, en velen geloven dat schijnbaar verschillende soorten in feite door dezelfde mensen worden gecontroleerd. Met behulp van blockchain-analyse zullen we mogelijke verbanden onderzoeken tussen vier van de meest prominente ransomware-varianten van 2020: Maze, Egregor, SunCrypt en Doppelpaymer. Lees artikel (ENG) »

Nieuwe HDLocker

xiaopao  vond een HDLocker-ransomware die de _HD- string toevoegt aan de namen van gecodeerde bestanden.

Nieuwe Xorist-ransomwarevariant

xiaopao vond een Xorist-ransomwarevariant die de .omfl- extensie toevoegt aan gecodeerde bestandsnamen.

5 februari 2021

Zijn er nieuwelingen die gebruik maken van 'open ransomware-as-a-service diensten' die onbedoeld gegevens vernietigen?

Steeds meer slachtoffers van ransomware verzetten zich tegen de afpersers en weigeren te betalen wanneer ze hun systeem kunnen herstellen met behulp van back-ups, ondanks het dreigementen van de hackers om de gestolen gegevens te lekken.

Lees verder »

Eletrobras, energiebedrijven van Copel die getroffen zijn door ransomware-aanvallen

Centrais Eletricas Brasileiras (Eletrobras) en Companhia Paranaense de Energia (Copel), twee grote elektriciteitsbedrijven in Brazilië, hebben aangekondigd dat ze de afgelopen week ransomware-aanvallen hebben ondergaan.

Comunicado Ao Mercado 03 02 21 Eletronuclear
PDF – 279,3 KB 133 downloads

7 februari 2021

Tortoise Ransomware nep!

GrujaRS ontdekt een nieuwe ransomware die niet versleuteld!?

Emsisoft Decryptor voor Ziggy

De Ziggy-ransomware verscheen voor het eerst eind 2020, en versleutelt de bestanden van zijn slachtoffers met RSA-4096 en AES-256 GCM, en voegt de extensie ".id = []. Email = []. Ziggy" toe.

Nieuwe variant  ransomware

Petrovic ontdekt een nieuwe variant met extensie *.Lime

Nieuwe variant ransomware

Emmanuel_ADC-Soft ontdekt een nieuwe variant met extensie *.[roterbro@cock.li].Egh9E

Ransomware REvil ge-update

In december 2020 een nieuw proces geïmplementeerd om een tweede doorgave van de bestanden te voorkomen.

Ransomware

Ransomware cyberaanvallen zijn een big business, zo groot zelfs dat onderzoek verwacht dat een bedrijf elke 11 seconden wordt aangevallen door een cybercrimineel  en dat de schade als gevolg van deze aanvallen tegen 2021 ongeveer 20.000.000.000.000,- (20 biljoen) dollar zal bedragen .

Wat is Ransomware?

Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Wil je meer weten over Ransomware, dan kun je hier verder lezen.

Doxware

Wat is Doxware?

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails. Meer weten over doxware, dan kun je hier verder lezen.

Advies

  1. Installeer een goede virusscanner.
  2. Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browser aanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash en Java is uitschakelen aan te raden.
  3. Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op de Opgelicht website of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals of stuur hem door naar digitaalgids@consumentenbond.nl voor uitsluitsel. 
  4. Schakel geen macro's bij Office-documenten van derden, zeker niet als daar in het document om wordt gevraagd.
  5. Ransomware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel  bestandsextensies weergeven, zodat je de vermomming kunt doorzien.
  6. En tenslotte: back-ups maken! Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Wilt u weten hoe uw digitale veiligheid is? Doe dan hier de test en ontvang uw test score. (.../10)

Meer weekoverzichten

Juni 2022

Overzicht cyberaanvallen week 22-2022

Ransomware-bende hackt nu bedrijfswebsites om losgeldnota's te tonen, Conti ransomware richt zich op Intel firmware voor stealthy aanvallen, en 10.000 QNAP-eigenaren gewaarschuwd dat NAS vanaf internet toegankelijk is. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »
Mei 2022

Overzicht cyberaanvallen week 21-2022

Nederland betaalt op een na hoogste losgeld voor ransomware, Deadbolt-ransomware infecteert honderden QNAP NAS-apparaten en Cisco waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in IOS XR. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 20-2022

Belgische ziekenhuizen annuleren operaties wegens ransomware-aanval, ransomwarebende dreigt met omverwerping overheid Costa Rica en VS klaagt Franse arts aan voor ontwikkeling en verkoop van ransomware. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Ransomware berichten

Juni 2022

‘Het harde uitgangspunt om nooit te betalen is gevaarlijk. Als de situatie erom vraagt kun je dat soms beter wel doen’

Ransomware, kwaadaardig software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Lees meer »
Mei 2022

Verkenningsonderzoek naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verkenningsonderzoek gedaan naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven. De onderzoekers keken onder meer naar de tijdslijn en kosten van aanvallen met gijzelsoftware. Vanwege de gevoeligheid van de verzamelde data, is het rapport niet online gepubliceerd. Dat schrijft het CBS in een persbericht.

Lees meer »
April 2022
Februari 2022

Stijging van 82 procent in aantal ransomware-gerelateerde datalekken

CrowdStrike publiceerde de resultaten van het 2022 CrowdStrike Global Threat Report (GTR). Hieruit blijkt dat er sprake is van een toename van maar liefst 82 procent in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken. Het totale aantal in 2021 ligt op 2.686, in 2020 lag dit nog op 1.474. Deze stijging, in combinatie met de toename van andere datalekken, weerspiegelt de toenemende waarde die cybercriminelen hechten aan de gegevens van slachtoffers.

Lees meer »
Januari 2022

Game Mania slachtoffer ransomware aanval

Game Mania is deze week getroffen door een aanval met gijzelsoftware. De daders slaagden erin om toegang te krijgen tot persoonsgegevens van klanten. Er zijn geen wachtwoorden of betaalgegevens buitgemaakt. Het voorval is gemeld bij de nationale toezichthouder in Nederland en België.

Lees meer »

Doxware berichten

Juni 2021

New York Pizza slachtoffer van doxwaring

New York Pizza is het slachtoffer geworden van doxware. Een onbekende dader is er in geslaagd om een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hij dreigt deze gegevens openbaar te maken of te verkopen. De pizza keten adviseert klanten om het wachtwoord van hun account te veranderen.

Lees meer »
Augustus 2020
Juni 2020

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

Cybercrime algemeen

Juni 2022

Cybercriminelen blijven langer in een bedrijfsnetwerk voor ze toeslaan

Cybercriminelen brengen 36 procent meer tijd door in het netwerk van een organisatie dan een jaar geleden. Deze toename is te wijten aan het misbruik van ProxyLogon- en ProxyShell-kwetsbaarheden, evenals van Initial Access Brokers. Ondanks een verminderd gebruik van Remote Desktop Protocol voor externe toegang, gebruiken aanvallers deze tool vaker voor zogeheten interne laterale verplaatsing. Dat blijkt uit het ‘Active Adversary Playbook 2022’ van security-aanbieder Sophos.

Lees meer »

Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Lees meer »
Mei 2022

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 5 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cyber Sessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

Lees meer »

«   »