Home » Cyberaanvallen weekoverzichten » Ransomware weekoverzicht 01-2021

Ransomware weekoverzicht 01-2021

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 14:00

Afgelopen week zagen we dat de ANWB waarschuwde voor een datalek na een ransomware aanval op een van hun toeleveranciers, Babuk Locker is de eerste nieuwe enterprise ransomware van 2021 en China's APT-hackers gaan over op ransomware aanvallen. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

4 januari 2021

TransLink bevestigt diefstal van ransomware-gegevens en herstelt nog steeds systemen

TransLink, het transportbureau van Metro Vancouver, heeft bevestigd dat de exploitanten van de Egregor-ransomware die begin december 2020 inbreuk maakten op hun netwerk, ook toegang hadden tot de bank- en sociale zekerheid informatie van werknemers en deze mogelijk gestolen hebben.

China's APT-hackers gaan over op ransomware-aanvallen

Beveiligingsonderzoekers die een reeks ransomware-incidenten bij meerdere bedrijven onderzochten, ontdekten malware die erop wijst dat de aanvallen mogelijk het werk is van een hacker groep die vermoedelijk namens China opereert.

Ransomware voor mannelijke kuisheidsgordels ontdekt

Ja, dit is echt. Je wordt opgesloten, tenzij je losgeld betaalt.

Nieuwe In-dev Sharp Ransomware

GrujaRS  vond de nieuwe in ontwikkeling zijnde Sharp-ransomware die de  .0x0M4R-  extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

Nieuwe Knot Ransomware

MalwareHunterTeam  vond de nieuwe Knot Ransomware die de  .encrypted extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

Nieuwe Ransomware

GrujaRS ontdekt een nieuwe ransomware met extensie *.locks!

Nieuwe variant  Babuk Ransomware

GrujaRS ontdekt een nieuwe variant met extensie *.__NIST_K571__

5 januari 2021

Babuk Locker is de eerste nieuwe enterprise ransomware van 2021

Het is een nieuw jaar en daarmee komt een nieuwe ransomware genaamd Babuk Locker die zich richt op zakelijke slachtoffers .

Ryuk-ransomware is de grootste bedreiging voor de gezondheidszorg

Gezondheidszorgorganisaties blijven een belangrijk doelwit voor allerlei soorten cyberaanvallen, waarbij ransomware-incidenten, en Ryuk in het bijzonder, vaker voorkomen.

Nieuwe COVID21 MBRLocker

S! Ri vond een nieuwe MBRLocker die zichzelf Covid21 noemde.

Nieuwe HiddenTear ransomware-variant

GrujaRS heeft een nieuwe HiddenTear-variant gevonden die de. ZIEBF_4561drgf  extensie toevoegt.

Nieuwe Makop-ransomwarevariant

GrujaRS vond een nieuwe Makop-ransomwarevariant die de .moloch- extensie toevoegt.

Nieuwe variant  Mespinoza ransomware

GrujaRS ontdekt een nieuwe variant met extensie *.pysa

Belgisch consultancybureau Finalyse komt zonder kleerscheuren uit ransomware aanval

De Belgische financiële consultant Finalyse is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Maar een goede voorbereiding en een beetje geluk zorgden er voor dat het bedrijf geen ernstige problemen ondervond.

6 januari 2021

Anti-Secrecy-activisten publiceren een schat aan gegevens van ransomware-slachtoffers

Jarenlang hebben RADICAL-transparantie gerichte activisten zoals WikiLeaks de grens tussen klokkenluiden en hacken vervaagd. Vaak hebben ze alle gegevens gepubliceerd die ze van algemeen belang achten, hoe twijfelachtig de bron ook is. Maar nu ontgint een op lekken gerichte groep een controversiële nieuwe ader van geheimen: de enorme caches met gegevens die door ransomware ploegen worden gestolen en online worden gedumpt wanneer slachtoffers weigeren te betalen.

Nieuwe variant  Matrix ransomware

GrujaRS ontdekt een nieuwe variant met extensie *.[Citrteam@hotmail.com].1FDOOGxx-Cc6bmTli.CTRM
Ransom note;#README_CTRM#.rtf

7 januari 2021

Ryuk ransomware Bitcoin-portefeuilles wijzen op een operatie van $ 150 miljoen

Beveiligingsonderzoekers die het geldcircuit van Ryuk-ransomware-slachtoffers naar de zakken van de bedreigingsacteur volgen, schatten dat de criminele organisatie minstens $ 150 miljoen heeft verdiend.

De FBI waarschuwt dat de Egregor-ransomware bedrijven wereldwijd afperst

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft een beveiligingswaarschuwing gestuurd om bedrijven in de particuliere sector te waarschuwen dat de Egregor-ransomware-operatie zich actief richt op en afpersing van bedrijven wereldwijd.

Fbi Pin Egregor Ransomware Bc 01062021
PDF – 641,6 KB 141 downloads

Nieuwe Solaso ​​Ransomware

0x4143  vond de nieuwe Solaso ​​Ransomware die de .solaso-  extensie toevoegt en een losgeldbrief plaatst met de naam  __READ_ME_TO_RECOVER_YOUR_FILES . Het kan een variant zijn van de 'Encrp-ransomware'.

ANWB waarschuwt voor datalek na ransomware-aanval op leverancier

ANWB heeft klanten gewaarschuwd voor een datalek nadat het systeem van een leverancier eind december door ransomware werd getroffen. Het gaat om een incassobureau dat namens de ANWB in contact treedt met klanten en leden over een (mogelijke) betalingsachterstand.

8 januari 2021

Dassault Falcon Jet meldt datalek na ransomwareaanval

Dassault Falcon Jet heeft een datalek aan het licht gebracht dat mogelijk heeft geleid tot het blootleggen van persoonlijke informatie van huidige en voormalige werknemers, evenals hun echtgenoten en gezinsleden.

Dassault Consumer Letter Bc With Enc 20201230 1430
PDF – 316,8 KB 111 downloads

Nieuwe Bonsoir ransomware

Emmanuel_ADC-Soft vond de nieuwe Bonsoir Ransomware die de .bonsoir toevoegt  en laat een losgeldbriefje vallen met de naam HOW-RECOVER-MY-FILES.txt .

Nieuwe Niros Ransomware

S! Ri heeft een nieuwe Niros Ransomware gevonden.

Nieuwe variant Snatch ransomware

GrujaRS ontdekt een nieuwe variant met extensie *.aulmhwpbpz!

9 januari 2021

Communauto autodeelservice slachtoffer van een ransomware aanval

10 januari 2021

Nieuwe variant  Bonsoir ransomware

Amigo-A ontdekt een nieuwe variant met extensie *.bonsoir en extensie *.hello

Nieuwe variant   ransomware

Amigo-A ontdekt een nieuwe variant met extensie *.solaso

Nieuwe variant Amjixius ransomware

Amigo-A ontdekt een nieuwe variant met extensie *.AMJIXIUS

Ransomware

Ransomware cyberaanvallen zijn een big business, zo groot zelfs dat onderzoek verwacht dat een bedrijf elke 11 seconden wordt aangevallen door een cybercrimineel  en dat de schade als gevolg van deze aanvallen tegen 2021 ongeveer 20.000.000.000.000,- (20 biljoen) dollar zal bedragen .

Wat is Ransomware?

Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Wil je meer weten over Ransomware, dan kun je hier verder lezen.

Doxware

Wat is Doxware?

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails. Meer weten over doxware, dan kun je hier verder lezen.

Advies

  1. Installeer een goede virusscanner.
  2. Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browser aanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash en Java is uitschakelen aan te raden.
  3. Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op de Opgelicht website of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals of stuur hem door naar digitaalgids@consumentenbond.nl voor uitsluitsel. 
  4. Schakel geen macro's bij Office-documenten van derden, zeker niet als daar in het document om wordt gevraagd.
  5. Ransomware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel  bestandsextensies weergeven, zodat je de vermomming kunt doorzien.
  6. En tenslotte: back-ups maken! Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Wilt u weten hoe uw digitale veiligheid is? Doe dan hier de test en ontvang uw test score. (.../10)

Meer weekoverzichten

Juli 2022
Juni 2022

Overzicht cyberaanvallen week 22-2022

Ransomware-bende hackt nu bedrijfswebsites om losgeldnota's te tonen, Conti ransomware richt zich op Intel firmware voor stealthy aanvallen, en 10.000 QNAP-eigenaren gewaarschuwd dat NAS vanaf internet toegankelijk is. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »
Mei 2022

Overzicht cyberaanvallen week 21-2022

Nederland betaalt op een na hoogste losgeld voor ransomware, Deadbolt-ransomware infecteert honderden QNAP NAS-apparaten en Cisco waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in IOS XR. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Ransomware berichten

Juni 2022

‘Het harde uitgangspunt om nooit te betalen is gevaarlijk. Als de situatie erom vraagt kun je dat soms beter wel doen’

Ransomware, kwaadaardig software waarmee criminelen digitale gegevens gijzelen, is een explosief probleem. Uit principe weigert de overheid afpersers losgeld te betalen. Dat klinkt stoer, maar blijkt een gevaarlijke strategie. Sinds een recente aanval op de gemeente Buren liggen van inwoners financiële gegevens, en informatie over drugs- en psychische problemen, op straat.

Lees meer »
Mei 2022

Verkenningsonderzoek naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verkenningsonderzoek gedaan naar ransomware-aanvallen bij Nederlandse overheidsdiensten en bedrijven. De onderzoekers keken onder meer naar de tijdslijn en kosten van aanvallen met gijzelsoftware. Vanwege de gevoeligheid van de verzamelde data, is het rapport niet online gepubliceerd. Dat schrijft het CBS in een persbericht.

Lees meer »
April 2022
Februari 2022

Stijging van 82 procent in aantal ransomware-gerelateerde datalekken

CrowdStrike publiceerde de resultaten van het 2022 CrowdStrike Global Threat Report (GTR). Hieruit blijkt dat er sprake is van een toename van maar liefst 82 procent in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken. Het totale aantal in 2021 ligt op 2.686, in 2020 lag dit nog op 1.474. Deze stijging, in combinatie met de toename van andere datalekken, weerspiegelt de toenemende waarde die cybercriminelen hechten aan de gegevens van slachtoffers.

Lees meer »
Januari 2022

Game Mania slachtoffer ransomware aanval

Game Mania is deze week getroffen door een aanval met gijzelsoftware. De daders slaagden erin om toegang te krijgen tot persoonsgegevens van klanten. Er zijn geen wachtwoorden of betaalgegevens buitgemaakt. Het voorval is gemeld bij de nationale toezichthouder in Nederland en België.

Lees meer »

Doxware berichten

Juni 2021

New York Pizza slachtoffer van doxwaring

New York Pizza is het slachtoffer geworden van doxware. Een onbekende dader is er in geslaagd om een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hij dreigt deze gegevens openbaar te maken of te verkopen. De pizza keten adviseert klanten om het wachtwoord van hun account te veranderen.

Lees meer »
Augustus 2020
Juni 2020

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

Cybercrime algemeen

Juni 2022

Cybercriminelen blijven langer in een bedrijfsnetwerk voor ze toeslaan

Cybercriminelen brengen 36 procent meer tijd door in het netwerk van een organisatie dan een jaar geleden. Deze toename is te wijten aan het misbruik van ProxyLogon- en ProxyShell-kwetsbaarheden, evenals van Initial Access Brokers. Ondanks een verminderd gebruik van Remote Desktop Protocol voor externe toegang, gebruiken aanvallers deze tool vaker voor zogeheten interne laterale verplaatsing. Dat blijkt uit het ‘Active Adversary Playbook 2022’ van security-aanbieder Sophos.

Lees meer »

Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Lees meer »
Mei 2022

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 5 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cyber Sessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

Lees meer »

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.


«   »