Twee derde van organisatie kreeg te maken met ransomware in 2020

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 15:00

Uit onderzoek van Proofpoint blijkt dat ransomware-aanvallen een enorm groot probleem zijn. Zo geeft 66 procent van respondenten aan het slachtoffer te zijn geweest van ransomware.

Twee derde in 2020

Twee derde van de respondenten in het onderzoek gaf aan dat hun organisatie in 2020 te maken kreeg met ransomware. Meer dan de helft van hen besloot het losgeld te betalen in de hoop snel weer toegang te krijgen tot de gegevens. Van degenen die betaalden, kreeg 60 procent na de eerste betaling weer toegang tot de gegevens of systemen. Bijna 40 procent kreeg echter te maken met aanvullende eisen na een eerste betaling – een stijging van 320 procent ten opzichte van vorig jaar. 32 procent gaf aan vervolgens akkoord te zijn gegaan met het betalen van het aanvullende losgeld – een toename van 1500 procent ten opzichte van 2019.

Lekken als bijkomende dreiging

Ransomware-aanvallen worden steeds geavanceerder. Er wordt in Nederland, ten opzichte van vorig jaar, steeds vaker gedreigd met het lekken van gestolen persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsdocumenten wanneer bedrijven niet willen betalen om weer toegang te krijgen tot deze bestanden. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers betalen, dreigen criminelen met het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. Dat gebeurt in ongeveer 75 procent van de ransomware-aanvallen. Het gaat dan bovenal om bedrijven die veel gevoelige informatie bezitten.

Het blijft alleen niet bij afpersen: sommige ransomware-bendes hebben zelfs websites waarop ze publiceren welke bedrijven ze gehackt hebben. Ook publiceren ze soms de gestolen data die dan voor iedereen toegankelijk is. En dat maakt het natuurlijk wel heel lastig om weerstand te bieden tegen de dreigementen. Zelfs als het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat afraadt. Zij adviseren om niet te betalen omdat hiermee het criminele circuit in stand wordt gehouden.

Proofpoint: BEDREIGINGSRAPPORT 2021 State of the Phish-rapport

Noodzaak mensgerichte aanpak

Het rapport van Proofpoint benadrukt de noodzaak van een mensgerichte aanpak van cybersecurity-maatregelen en -trainingen. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met veranderende omstandigheden, zoals thuiswerken. Uit enquêtes blijkt dat er een gebrek is aan gerichte training. Zo gaf 82 procent van de professionals aan dat hun organisatie het afgelopen jaar was overgestapt op een thuiswerkmodel, maar slechts 30 procent gaf aan dat gebruikers worden getraind in veilig werken op afstand.

Het is cruciaal dat gebruikers begrijpen hoe ze cyberaanvallen kunnen herkennen en melden. Vooral omdat gebruikers grotendeels vanuit huis blijven werken – vaak in een minder beveiligde omgeving. Zeker aangezien ruim de helft van de werknemers toestaat dat hun zakelijke apparatuur door vrienden en familie wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gamen of online shoppen.

Het openen van een pagina is soms al voldoende

Besmetting van bestanden op een computer kan gebeuren door een bijlage in een e-mail te openen of tijdens het surfen op internet. De ransomware wordt ook verstopt in advertenties. Je hoeft dan niet eens op een advertentie te klikken om besmet te raken. Het openen van een pagina is soms al voldoende voor een besmetting. Bedrijven, vooral midden-en kleinbedrijven, worden veel per mail benaderd. De ransomware wordt geïnstalleerd als een bijlage in een e-mail wordt geopend. Ook raken bedrijven vaak besmet doordat werknemers hun privémail bekijken op bedrijfscomputers.

Pfpt Us Tr State Of The Phish 2021
PDF – 1,3 MB 175 downloads

Bron: proofpoint.com, 3bplus.nl

Meer info over ‘ransomware’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Ransomware gerelateerde berichten

Belgie: 1.700 computers Atlas College Genk geblokkeerd

Het Atlas College in Genk is vanochtend het slachtoffer geworden van computerhackers die opereren vanuit Zwitserland. “De 1.700 computers in het netwerk van onze school zijn onbruikbaar gemaakt, versleuteld. De hackers hebben in een mail om losgeld gevraagd. De Federal Computer Crime Unit en het parket onderzoeken de zaak”, zegt algemeen directeur Christel Schepers van het Atlas College.

Lees meer »

Kamer vragen over losgeld na ransomware aanvallen

D66 heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om duidelijkheid gevraagd over het betalen van losgeld door publieke instanties bij ransomware aanvallen. De aanleiding voor de Kamervragen is een artikel op Security.NL over cyberverzekeringen die voor een toename van ransomware-aanvallen zouden zorgen. Maar ook het nieuws dat de Universiteit Maastricht losgeld betaalde om door ransomware versleutelde bestanden terug te krijgen. Deze ontwikkelingen zijn mogelijk stimulerend voor cybercriminelen omdat de kans op betaling voor ransomware lijkt toe te nemen.

Lees meer »

Cybercriminelen beproeven hun geluk met Ransomware

Talloze cybercriminelen kiezen ervoor hun geluk te beproeven met het creëren en verspreiden van ransomware-bedreigingen. De toegangsbarrière als het gaat om het creëren van een ransomware-bedreiging is vrij laag. Dit komt omdat er verschillende bouwpakketten voor ransomware zijn, evenals gevestigde Trojans voor gegevensvergrendeling waarvan de code gemakkelijk online beschikbaar is (darkweb). Dit verklaart waarom de meeste nieuw gespotte ransomware-bedreigingen slechts kopieën zijn van reeds bestaande Trojaanse paarden die bestanden coderen. Sommige cybercriminelen bouwen hun bedreigingen echter helemaal opnieuw op. Dit lijkt te zijn wat er gebeurt met de 'Zeoticus' Ransomware.

Lees meer »

«   »