'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Cybercrime » Online handels fraude

Verkoop fraude / Online handels fraude


Elke maand verkopen miljoenen mensen hun soms kostbare spullen via internet aan andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen.

Helaas zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten. U betaalt keurig, maar ontvangt vervolgens niets. Of u wordt overgehaald om vast uw product op te sturen, maar ontvangt nooit een betaling. In beide gevallen bent u waarschijnlijk opgelicht.


Check de (ver)koper

‘Check de (ver)koper’ is een handige checkfunctie waarmee u, voor u iets koopt of verkoopt, kunt controleren of er met de (ver)koper negatieve ervaringen zijn geweest.

U kunt zoeken op IBAN-rekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers of een url van bijvoorbeeld een webwinkel.

Geeft de checkfunctie de uitslag “Er zijn over deze partij geen meldingen bekend”, wees dan nog steeds voorzichtig. Het is geen garantie dat de verkoper een betrouwbare partij is. Geeft de checkfunctie de uitslag “Er zijn meldingen over deze partij bekend”, dan bent u gewaarschuwd.

Bij een buitenlands IBAN-nummer zal er steeds een melding op uw scherm verschijnen. Het blijkt dat betalingen naar het buitenland in veel gevallen een verhoogd risico met zich meebrengen. Extra voorzichtigheid is hier op zijn plaats. Overigens kunt u geen rechten ontlenen aan de checkfunctie en de eventuele waarschuwing. U blijft zelf verantwoordelijk.