Hardware Hacking Cybercrime van de toekomst? 'Zulke hacks zijn nieuwe normaal'

Gepubliceerd op 9 augustus 2019 om 05:58
Hardware Hacking Cybercrime van de toekomst? 'Zulke hacks zijn nieuwe normaal'

'Hardware Hacking' Cybercrime van de toekomst?

Nieuw probleem met Intel-chips. Cybercrime onderzoekers hebben een manier gevonden waarmee cybercriminelen alle data op computers kunnen bekijken door misbruik te maken van een kwetsbaarheid. Kwaadwillenden hebben de mogelijkheid via het lek wachtwoorden en encryptie te breken en data af te tappen zowel bij zakelijke pc's als consumentenproducten.

Side-channel attack

Bidefender geeft niet veel inforrmatie over de kwetsbaarheden, behalve dat het gaat om een 'side-channel attack'. Die zou kwaadwillenden in staat stellen alle informatie in het geheugen van de kernel van het besturingssysteem te benaderen. De oplossingen die tot nu toe zijn gevonden om vergelijkbare problemen zoals 'Spectre' en 'Meltdown' via een softwareaanpassing in Windows onschadelijk te maken, werken niet voor deze nieuwe problematiek, zegt Bitdefender.

side channel attack

Lange tijd was er helemaal geen aandacht voor de beveiliging van processors"

Bogdan Botezatu, Bitdefender

Een 'side-channel attack' maakt namelijk gebruik van een handigheidje om de chips te versnellen. Als de chip een taak uitvoert, worden parallel vast berekeningen uitgevoerd waarvan het in de verwachting ligt dat die in het proces nodig zijn (speculative execution). Als die berekening dan wordt gevraagd in het proces, ligt het antwoord al klaar. Dit proces laat echter sporen achter in het geheugen van de chip en de kwetsbaarheden die in een 'side channel attack' worden misbruikt, maken het mogelijk deze sporen uit te lezen. Softwarematig is deze speculative execution uit te schakelen, maar dat betekent wel dat de chip minder snel de taken kan uitvoeren. 

Niet met software-update enkel pleister plakken

Problemen in het ontwerp van hardware zijn extra lastig. Het gaat vaak om heel fundamentele problemen die bovendien niet met een software-update zijn te verhelpen zoals bijvoorbeeld bij een kwetsbaarheid in het besturingssysteem. Een definitieve oplossing van het probleem kan alleen op de tekentafel van de chipbouwer plaatsvinden en krijgt pas effect in een nieuwe generatie chips. Wel kan bij de huidige generatie chips vaak door een softwareaanpassing in de firmware (bios) of het besturingssysteem het probleem worden afgedekt zodat de kans dat kwaadwillenden er mee aan de haal gaan sterk afneemt of de mogelijkheden die kwaadwillenden bij een hack hebben sterk worden ingeperkt (pleister plakken). Dat heeft soms wel negatieve gevolgen voor de prestaties van de hardware.

Trukendoos chipfabrikant

Hoe maak je computerchips nóg sneller, als je als chipfabrikant vrijwel je hele trukendoos al hebt uitgeput?

Je gaat voorspellen wat een computerchip in de toekomst moet doen, en het dan gewoon alvast uitvoeren.

Als blijkt dat een bepaalde opdracht voor de processor inderdaad nodig is, dan heb je het alvast gedaan. Zo niet, dan negeer je de uitkomsten gewoon.

Dat is precies hoe veel processors vandaag de dag werken. Maar wat de chipfabrikanten niet voorzagen, is de risico's die dit met zich meebrengt. Want onderzoekers ontdekten dat je dat voorspellende vermogen kunt misbruiken om een computer alvast dingen te laten doen, die eigenlijk helemaal niet mogen. Als een processor dat ontdekt, is het al te laat.

Ontdekt en misbruikt?

Deze nieuwe lekken zijn al een jaar bekend bij Bitdefender. het bedrijf heeft met Microsoft gezocht naar manieren om in software de kwetsbaarheden zo goed mogelijk af te dekken. Alle volledig gepatchte systemen zijn veilig, maar het valt niet uit te sluiten dat kwaadwillenden al in een eerder stadium zelf de kwetsbaarheden hebben ontdekt en misbruikt. Ook systemen die niet van de laatste Windows-updates zijn voorzien, zijn kwetsbaar.

AMD niet

De kwetsbare Intel-processors zitten in laptops, computers en servers; telefoons en tablets zijn niet getroffen, meldt de NOS op zijn site. Ook computers met een chip van AMD zijn niet getroffen. Eerdere gevonden lekken hadden wel gevolgen voor andere soorten processors.

Bron: Bidefender

Meer info over hacking 

Bekijk alle vormen en begrippen

Meer hacking nieuws 

Hack The Box: Hoe een n00b zijn invite code kreeg

Een tijd geleden kreeg ik van een goede vriend van mij de tip om de documentaire 'Rats & Slaves' van NPO3 te bekijken. Kort samengevat gaat de documentaire over geïnfecteerde/gehackte computers van nietsvermoedende slachtoffers en hoe deze gehackte computers verkocht worden op het Darkweb door zogeheten 'RATters' (RAT staat voor Remote Acces Trojan). Deze gehackte computers worden vervolgens gebruikt om mensen te bespioneren voor de fun of om mensen af te persen (Ik raad je echt aan deze documentaire te kijken!).

Lees meer »

AIVD en MIVD: VPN-gat misbruikt door staatshackers

De grote kwetsbaarheid in VPN-software van Pulse Secure, wat vorig jaar wereldwijde impact had, is niet alleen door cybercriminelen benut. Ook statelijke actoren hebben nuttig gebruik gemaakt van het beveiligignsgat. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben dit gesignaleerd, meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu aan de Kamer.

Lees meer »

De eenvoud van het hacken van een account en hoe jij je ertegen kunt beveiligen

De laatste tijd wordt er in de media steeds meer aandacht besteed aan bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. In sommige van deze cyberaanvallen wordt ook data ontvreemd door de hacker en worden deze gegevens doorverkocht of publiekelijk kenbaar gemaakt. Doordat de gestolen data in veel gevallen ook gebruikersnamen met wachtwoorden bevat, wordt het steeds eenvoudiger om accounts te kraken.

Lees meer »

Citrix-Lek en mogelijk 29 datalekken

Bedrijven die zijn geraakt door het Citrix-beveiligingslek, moeten oppassen dat hun website niet wordt misbruikt door hackers. Daarvoor waarschuwt het Nederlands Security Meldpunt. Hackers zijn na een hack van de Citrix-servers hoogstwaarschijnlijk in staat om de beveiligde verbinding van de website van het bedrijf over te nemen.

Lees meer »

Hackers probeerden computersysteem Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen

BREDA - Hackers hebben geprobeerd het computersysteem van het Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen. Dit werd geprobeerd via het Citrix-systeem. Onlangs bleek dit systeem kwetsbaar te zijn voor aanvallen. Meerdere Brabantse gemeenten en zorginstellingen gebruiken Citrix, sommigen hebben het vanwege het risico op aanvallen preventief uitgeschakeld. Brabant Water besloot hetzelfde te doen na vragen van Omroep Brabant.

Lees meer »