Belgie: “Conclusies over de cyberaanval zijn voorbarig. Maar het is belangrijk om die gevoelige context te signaleren. Dat ontkennen is naïef”

Gepubliceerd op 5 mei 2021 om 07:00

Cyberaanval op Belgie

Het Belgische Belnet ligt momenteel onder vuur. Het netwerk werd gisteren rond het middaguur getroffen door een DDoS-aanval. Meerdere overheidsdiensten kunnen daardoor geen gebruik maken van het internet. Het is onduidelijk wie er achter de aanval zit.

Belnet computernetwerk

Belnet is het Belgische computernetwerk dat voor onderzoeksdoeleinden wordt ingezet. Belgische overheidsorganen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en nog zo’n 200 andere organisaties maken gebruik van de diensten van Belnet. Door de DDoS-aanval hebben allerlei instellingen last van internet- en connectieproblemen.

Onder meer het eHealth gezondheidsplatform, het departement van Justitie en het ministerie van Defensie ervaren problemen. Op het miniserie van Financiën liggen diverse applicaties plat, waaronder MyMinFin en Taks-on-Web. Burgers konden enige tijd geen afspraak maken om zich te laten inenten. Dit probleem werd na twee uur verholpen en deed zich enkel voor in Gent, Antwerpen, Brussel en Wallonië.

Belgische parlement

Ook het Belgische parlement ondervind hinder van de DDoS-aanval. Parlementslid Wouter De Vriendt (Groen) meldde gisteren middag op Twitter dat zich een probleem voordeed in de commissie Buitenlandse Betrekkingen. Hij constateerde dat de aanval plaatsvond vlak voordat een hoorzitting over de behandeling van de Oeigoeren door China van start zou gaan. “Conclusies over de cyberaanval zijn voorbarig. Maar het is belangrijk om die gevoelige context te signaleren. Dat ontkennen is naïef”, schrijft hij op Twitter #Oeigoeren.

DDoS aanval volledige netwerk

Volgens Belnet-woordvoerster Davina Luyten staat als een paal boven water dat de DDoS-aanvallen ‘duidelijk gericht zijn op heel ons netwerk, en niet op één specifieke dienst of één specifieke klant’. “We merken dat de aanvallers hun focus telkens weer verleggen, wat ons ook sterkt in het vermoeden dat het hen om impact op het volledige netwerk te doen is”, aldus Luyten. Ze bevestigt tegenover DataNews dat de eerste aanval rond het middaguur plaatsvond. Belnet trachtte op dat moment de aanval te ondervangen door het netwerkverkeer om te leiden.

Tot op heden is onduidelijk wie er achter de cyberaanvallen zit, of wat hun motieven zijn. De woordvoerster laat weten dat Belnet niet eerder geconfronteerd is met zo’n omvangrijke aanval. “Het onderzoek zal later meer uitwijzen, maar het moge duidelijk zijn dat de schaal van deze aanval voor ons ongezien is”, zo vertelt Luyten.

Opzettelijk uitschakelen

Bij een Distributed Denial of Service of DDoS-aanval proberen hackers opzettelijk een computernetwerk of server vleugellam te maken. Dat doen ze door computers of servers te overspoelen met grote hoeveelheden verbindingsaanvragen of dataverzoeken. Vroeg of laat raakt de server overbelast, met als gevolg dat hij niet langer reageert, ook niet op legitieme verzoeken. Het internetverkeer wordt dan extreem traag, of valt zelfs helemaal weg.

Degene die een DDoS-aanval uitvoert wordt een botbeheerder of botmaster genoemd. Hij beschikt over zijn eigen botnet: een netwerk van geïnfecteerde computers die hij aanstuurt om allemaal tegelijkertijd een doelwit aan te vallen. Zo’n botnet bestaat veelal uit duizenden computers of zombies die wereldwijd verspreid staan.

Het doel van een DDoS-aanval is meestal om de bedrijfsvoering van een partij stil te leggen. Ieder moment dat een bedrijf geen zaken kan doen, kost geld. Het is dan zaak om de aanval zo snel mogelijk af te slaan. Als de dienstverlening komt stil te liggen, is de financiële schade vaak de minste zorg: de indirecte schade die uit een DDoS-aanval voortvloeit, zoals reputatie- en imagoschade, is vaak vele malen erger voor een ondernemer. Als overheidsorganisaties het doelwit zijn van een DDoS-aanval, kan de dienstverlening aan de burger ernstig in het geding komen.

Bron: belnet.be, knack.be, vpngids.nl

Meer info over DDoS lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

DDoS gerelateerde berichten

Servers uit de lucht na onderzoek 'WeLeakInfo'

De Nederlandse politie heeft in nauwe samenwerking met de politie in België en de FBI een onderzoek gedraaid rond de online verkoop van gestolen inloggegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling. Dinsdag is in België een verdachte aangehouden en zijn er huiszoekingen gedaan waarbij gegevensdragers en communicatiemiddelen in beslag zijn genomen. Tegelijkertijd zijn de criminele websites offline gehaald en de onderliggende ICT-infrastructuur in beslag genomen en ontoegankelijk gemaakt.

Lees meer »

Een onbereikbare website het is de nachtmerrie van elke online ondernemer

Op die angst speelde een 25-jarige verdachte uit Veenendaal op slinkse wijze in. Hij wordt ervan verdacht DDOS-aanvallen uitgevoerd te hebben op meer dan twintig websites van internetondernemingen, waarbij klanten online bijvoorbeeld bloemen, meubels of verf kunnen bestellen. Na de eerste aanval eiste de verdachte betalingen in bitcoins van de getroffen bedrijven. Daarmee zouden ze nieuwe aanvallen – en een langdurig onbereikbare website – kunnen voorkomen (RDDOS).

Lees meer »

«   »