'De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit'

Home » Cybercrime » Cyberspionage

Cyberspionage


Cyberspionage is wanneer inlichtingen verworven worden door gebruik te maken van digitale technologie. Deze inlichtingenverzameling richt zich grofweg op twee doelen.

  • Staatsgeheimen
  • Economische geheimen

Beide vormen van spionage komen in het digitale domein op grote schaal voor.

Het kan voor een staat, en voor de bedrijven verbonden met die staat, interessant zijn om intellectueel eigendom te stelen, zoals een nieuw ontwerp voor een elektrische auto. Net zo goed kan het defensieapparaat van een staat beslag willen leggen op staatsgeheime plannen voor een nieuwe straaljager.


Voorbeelden van cyberspionage

  • Rond 2003 constateerde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat er steeds meer aanvallen werden gepleegd op hun netwerken. Deze aanvallen gingen jarenlang door, en werden gezamenlijk ‘Titan Rain’ genoemd. Sommige aanvallen zouden de netwerken hebben gepenetreerd, maar het is onduidelijk wat voor spionage-  en sabotageactiviteiten hebben plaatsgevonden. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beschuldigden Chinese hackersgroepen.

 

  • In 2013 onthulde Edward Snowden de uitvoerige spionageoperaties van het Amerikaanse veiligheidsagentschap NSA. Dat zou in samenwerking met de Britse GCHQ beveiligd verkeer op onder andere Facebook en Gmail inzien, de communicatie van Europese bondgenoten afluisteren en samenwerken met IT-producenten om kwetsbaarheden aan hun producten toe te voegen.

 

  • In april 2016 werd het netwerk van het Democratische Nationale Comité gehackt. Dit comité bestuurt de Amerikaanse Democratische Partij. Chatgesprekken werden in de gaten gehouden en e-mails werden gemonitord en gehackt. Later wijzen onder meer de NSA, en de overheidsdiensten FBI en CIA de Russische overheid aan als schuldige. Speciaal aanklager Mueller klaagt op 13 juli 2018 twaalf Russische inlichtingenofficieren aan voor, onder andere, deze hack.
Bent U Zich Bewust Van De Risicos Van Cyberspionage
PDF – 2,1 MB 224 downloads