Aanhouding 20 jarige te koppelen aan meer dan 100 cybercrime zaken

Gepubliceerd op 18 november 2021 om 15:17

Met de aanhouding van een 20-jarige man uit Den Haag denkt de recherche meer dan honderd oplichtingszaken te hebben opgelost. Er is tussen 26 november 2020 en 21 september 2021 bijna 30.000 euro gestolen van rekeningen van slachtoffers via de zogenoemde Tikkie-fraude en 1 cent-methode. De verdachte wordt vrijdag 19 november voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Onderzoek

De recherche was een onderzoek gestart na aangifte van de ING waarbij er ruim honderd fraudedossiers vermoedelijk te koppelen zijn aan de verdachte. Naast de diefstal van bijna 30.000 euro werd nog geprobeerd om zo’n 17.000 euro van slachtoffers afhandig te maken. De bank wist dit nog te voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte contact legde met slachtoffers die een artikel aanboden op een handelssite. Doordat de slachtoffers hun telefoonnummers ook op de handelssite hadden gezet, kon het contact worden gelegd via WhatsApp. De zogenaamde koper wilde vervolgens weten of de aanbieder wel te vertrouwen was omdat hij eerder slechte ervaringen had via online aankopen. Om na te gaan of de aanbieder wel zegt wie hij is, vroeg de ‘koper’ een (paar) cent over te maken.

Bij de overschrijving wordt namelijk ook je volledige naam zichtbaar en bij dergelijke oplichting wordt ook vaak de smoes gebruikt dat op deze manier ook het juiste rekeningnummer doorgegeven wordt. Soms wordt ook om een kopie van het ID-bewijs gevraagd.

Phishing

Voor het overmaken van de cent, stuurde de zogenaamde koper een betaallinkje. De slachtoffers, de aanbieders van de artikelen, dachten via de link op de bank-website terecht te komen. Maar die link verwees naar een nep-website waardoor alle gegevens die hier ingevuld werden rechtstreeks naar de oplichter gingen. De oplichter kon vervolgens op de rekeningen inloggen en zijn telefoon koppelen aan de rekeningen van de slachtoffers waardoor hij geld kon overschrijven.

In het onderzoek kwam naar voren dat de verdachte meerdere telefoonnummers en verschillende mannen- én vrouwennamen gebruikte om in contact te komen met slachtoffers. Ook werden er diverse verzendadressen gebruikt voor de zogenaamd gekochte artikelen, voornamelijk schoenen, horloges en kleding.

Woensdag 17 november werd de verdachte aangehouden. In zijn woning werd een doorzoeking verricht om goederen en gegevensdragers in beslag te nemen die verder in het onderzoek kunnen worden gebruikt. Het onderzoek wordt voortgezet.

Doe altijd aangifte!

Bent u slachtoffer geworden van een dergelijke oplichtingstruc? Doe dan altijd aangifte bij de politie! Dat kan bijvoorbeeld via 0900 - 8844. Meer informatie over aangifte doen? Bekijk dan deze pagina. Hoe meer informatie de politie heeft over deze vorm van cybercrime, hoe beter we daders kunnen opsporen en vervolgen. Daarnaast investeren we in preventie door zoveel mogelijk kennis over de aanpak van oplichters te delen. De politie adviseert om alert te blijven op de diverse vormen van oplichting.

Bron: politie.nl

Betaalapp fraude gerelateerde artikelen 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Betaalapp fraude gerelateerde berichten

WhatsApp-fraude flink in de lift

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland ziet een flinke toename van het aantal aangiftes van WhatsApp fraude. De slachtoffers zijn veelal 60-plussers met volwassen kinderen. De cybercriminelen doen zich voor als het kind van het beoogde slachtoffer en proberen zo veel geld af te troggelen.

Lees meer »

Zes aanhoudingen na fraude via Tikkietruc (BetaalAppFraude)

Met de aanhouding van zes verdachten voor het plegen van misdrijven als fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen denkt de politie een groot aantal misdrijven te hebben opgelost. De verdachten, vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats, worden ervan verdacht dat zij 375 mensen hebben opgelicht met de zogenoemde ‘Tikkietruc’ (BetaalAppFraude).

Lees meer »

Zeventien arrestaties na WhatsAppfraude

De afgelopen week heeft de politie zeventien personen aangehouden voor Betaal-App-Fraude. De zeventien worden ervan verdacht dat ze hun bankrekening ter beschikking hebben gesteld en zo hebben meegewerkt aan de fraude. Het gaat om zogenoemde ‘geldezels’ (money mules).

Lees meer »

WhatsApp oplichting stijgt explosief

Oplichting via Whatsapp stijgt explosief. Oplichters harkten via de zogenoemde Whatsapp hulpvraag fraude in 2018 voor € 260.000 euro bij elkaar, een aantal jaar geleden was dit nog € 4000 euro. Een en ander blijkt uit de jaarcijfers van de fraudehelpdesk. 'Gemiddeld gaat het om twee- a drieduizend euro per slachtoffer,' zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk.

Lees meer »

«   »