Drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 07:00

Eind 2021 organiseerden diverse partijen - waaronder het CIP - drie kennissessies over de cyberrisico's bij procesautomatisering. Van deze sessies zijn nu ook podcasts beschikbaar. Zeker ook interessant voor overheden!

De drie afleveringen van deze kennisserie over Cybersecurity voor Industriële Systemen (IACS) staan hieronder kort beschreven. Deze podcasts zijn een geluidsweergave van webinars die in november 2021 werden georganiseerd door Agentschap Telecom, BZK IFHR, de Cyber Security Raad, het Nationaal Cyber Security Centrum, ProRail, Rijkswaterstaat en het CIP.

Podcast 1 - Incidenten en dreigingen 

In de eerste aflevering bespreken we met experts de dreigingen waar organisaties mee te maken hebben. Welke methoden gebruiken aanvallers? Wat gebeurt er als ze slagen? En hoe kunnen we aanvallen tijdig herkennen? In deze aflevering zullen vier experts u, onder leiding van Peter Zinn, hierin meenemen. Deze experts zijn Marcel Jutte (Hudson Cybertec), Ivan Flos (Nationaal Cyber Security Centrum), Philip Westbroek (Enexis) en Wam Voster (Gartner).

Podcast 2 - Security by design

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In de tweede aflevering organiseren we een ronde tafel over hoe we industriële systemen vanaf het begin veiliger kunnen maken. Gastheer Peter Zinn is in gesprek met Riemer Brouwer en Udo Hermann van ProRail, Turabi Yildirim namens Rijkswaterstaat en Jessica Maes CISA CIPP-E van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Podcast 3 - Inkooptraject en normen 

Hoe brengen we veiligheid en bruikbaarheid bij elkaar? In deze derde en laatste aflevering gaan we, onder leiding van gastheer Chris van ‘t Hof in gesprek over de vraag: Hoe kunnen we industriële systemen vanaf het begin veiliger maken? Dit keer zijn de experts Ad Reuijl (CIP), Jasper Nagtegaal (Agentschap Telecom), Johan Rambi (ForFarmers) en Linda Timmer (NCTV).

Bron: cip-overheid.nl

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Actueel nieuws

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware?

De app 'New Profile Pic' staat zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store op nummer één in de ranglijst van de populairste, meest gedownloade apps. Daarmee is de app momenteel dus populairder dan apps als Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube en Messenger. Maar om deze app is momenteel het één en ander te doen: zo gaat het gerucht dat de app in werkelijkheid malware bevat van Russische makelij, dat gebruikers van de app slachtoffer worden van oplichting én dat de app data doorsluist naar het Kremlin. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we het uit.

Lees meer »

“Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace”

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. Eén specifieke aanval, die tegen het satellietnetwerk KA-SAT, wordt scherp veroordeeld. De lidstaten beraden zich om verdere stappen te nemen om Rusland een halt toe te roepen. Dat staat in een persverklaring van de Europese Raad, waar de regeringsleiders van alle 27 EU-landen zitting in hebben.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 18-2022

Schoonmaakbedrijf CWS getroffen door cyberaanval, populaire ransomware door middel van kwetsbaarheid uit te schakelen en forse premiestijging cyberverzekeringen door ransomware-aanvallen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 208 week 18-2022

Spoofcalls en robocalls vaak gebruikte ingrediënten bij cybercriminelen, hoe Instagram cybercriminelen met "gijzelvideo's" je contacten oplichten en CIA vraagt pro-westerse Russen om contact te zoeken via het darkweb. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 208.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

Lees meer »

‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden’

De oorlog in Oekraïne bewijst dat oorlogsvoering verandert. De digitale ruimte wordt steeds belangrijker: als vehikel voor beïnvloedingsstrategieën en als strijdtoneel van cyberaanvallen. Die ontwikkeling vraagt volgens brigadegeneraal en hoogleraar cyber warfare Paul Ducheine om nieuwe manieren van aanvallen en verdedigen. ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden.’

Lees meer »

Spoofcalls en robocalls vaak gebruikte ingrediënten bij cybercriminelen

Cybercrime komt steeds vaker voor. In plaats van ouderwets een bank te overvallen, hebben criminelen tegenwoordig allerlei manieren om online je geld af te troggelen. Je kent phishing en WhatsApp-fraude waarschijnlijk al. Maar je moet tegenwoordig ook goed opletten wie jou precies belt. Is het echt de Belastingdienst of jouw telecomprovider? Of probeert iemand je via de telefoon op te lichten? In dit artikel leggen we je uit wat 'spoofcalls' en 'robocalls' zijn, waarom ze veel schade kunnen opleveren en hoe je je er tegen kunt wapenen.

Lees meer »