Home » Cybercriminelen weer super actief en creatief tijdens de Omikron lockdown

Cybercriminelen weer super actief en creatief tijdens de Omikron lockdown

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 15:00

Cybercriminelen versturen op grote schaal phishingmails om een slaatje te slaan uit de huidige lockdown. In een e-mail, die zogenaamd van de Rijksoverheid afkomstig is, worden ondernemers, culturele instellingen en gezinnen gevraagd om een ‘steunpakket’ aan te vragen. In werkelijkheid is het een list om bankrekeningnummers en andere persoonlijke gegevens buit te maken.

Omikron-variant

Zaterdag 18 december sprak premier Mark Rutte voor de tweede keer in een week tijd het land toe met slecht nieuws over het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet maken zich grote zorgen over de omikron-variant. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat deze mutatie van het coronavirus een stuk besmettelijker is dan andere varianten. Om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overspoeld worden met coronapatiënten, besloot de overheid om ons land opnieuw op slot te gooien. Tot en met 14 januari verkeert ons land in een harde lockdown.

Cybercriminelen springen in op actualiteit

Gewiekste cybercriminelen springen in op de actualiteit. Ze doen zich voor als de Rijksoverheid en versturen e-mails naar burgers met de belofte dat ze recht hebben op een steunpakket. “Ondernemers, bedrijven, senioren, zzp’ers, gezinnen, culturele instellingen en sportorganisaties” komen hiervoor in aanmerking. Daarvoor hoeven ze alleen op de link ‘Steunpakket activeren’ te klikken.

Vervolgens belanden ze op een nepwebsite van de overheid. Daar staat dat ze tot en met het eerste kwartaal van 2022 recht hebben op een steunpakket. De site biedt bezoekers de optie op hun bank te selecteren via een dropdown-menu en daarna op de knop ‘Financiële steun aanvragen’ te drukken. Voor veel grote banken is de digitale betaalomgeving nagemaakt.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Als je goed oplet zie je dat er allerlei dingen niet in de haak zijn. Om te beginnen is de e-mail afkomstig van rijks.steun[at]kpnplanet.nl. Dat is uiteraard niet een e-mailadres dat de overheid ooit zou gebruiken. Daarnaast staan er verschillende schrijffouten in de brief en worden leestekens niet of verkeerd gebruikt. De alinea zonder spel- en schrijffouten is één-op-één overgenomen van een tweet van de Rijksoverheid.

Verder is het bericht ondertekend door de ‘afdeling gezondheid en welzijn’. Deze bestaat niet: dat moet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn. De link in de e-mail verwijst naar een verdacht domein, eentje die nooit door de overheid gebruikt zou worden.

Belandt deze e-mail toevallig in je inbox? Aarzel dan geen moment en verwijder het bericht direct. Het is niets meer dan een ordinair phishingbericht om slachtoffers te maken.

Afspraak boosterprik

De e-mail over het ‘financiële steunpakket’ is niet het eerste nepbericht dat we onlangs voorbij hebben zien komen. Eind november deden cybercriminelen zich voor als GGD GHOR, de koepelorganisatie van alle 25 GGD-afdelingen die ons land telt. Daarin werden ouderen opgeroepen om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een boosterprik. Verder werd hen gevraagd om geld over te maken voor de vaccinatie.

GGD GHOR was er als de kippen bij om te benadrukken dat de e-mail niet van haar afkomstig was. Inenten is immers gratis en vrijblijvend. Daarnaast verstuurt de koepelorganisatie geen uitnodigingen naar mensen om zich te laten vaccineren: dat doet het RIVM. Tot slot paste het taalgebruik niet bij de instantie en stond het bericht vol met spel- en schrijffouten.

Bron: @rijksoverheid, opgelicht.avrotros.nl, vpngids.nl

Corona gerelateerde artikelen 》

 

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over Cybercrime

Cybercriminelen blijven langer in een bedrijfsnetwerk voor ze toeslaan

Cybercriminelen brengen 36 procent meer tijd door in het netwerk van een organisatie dan een jaar geleden. Deze toename is te wijten aan het misbruik van ProxyLogon- en ProxyShell-kwetsbaarheden, evenals van Initial Access Brokers. Ondanks een verminderd gebruik van Remote Desktop Protocol voor externe toegang, gebruiken aanvallers deze tool vaker voor zogeheten interne laterale verplaatsing. Dat blijkt uit het ‘Active Adversary Playbook 2022’ van security-aanbieder Sophos.

Lees meer »

Veranderingen dreigingslandschap na Russische invasie in Oekraïne

Vorige week verscheen het 'Eset Threat Report' over het eerste trimester van 2022. Het Threat Report omvat belangrijke statistieken en trends over het huidige dreigingslandschap op basis van detectiesystemen en digital securityonderzoek. De nieuwste uitgave van het Threat Report geeft een overzicht van de verschillende cyberaanvallen in verband met de aanhoudende oorlog in Oekraïne die onderzoekers analyseerden of hielpen te beperken, waaronder de wederopstanding van de beruchte Industroyer malware, die probeerde hoogspanningsstations aan te vallen.

Lees meer »

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 5 'Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel'

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cyber Sessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

Lees meer »

Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 4 'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

Lees meer »

«   »