Belangrijk bericht!


Oeps op een linkje geklikt!

  • "Euh? Die sms was toch van een bekende!?"
  • "Maar goed, ik heb gelukkig niets ingevuld op een nep website, dus mij kan niets overkomen... toch?"

Kan het kwaad om te klikken op een linkje, ook al laat je geen gegevens achter (phishing)?

Helaas, in sommige gevallen wel. Enkel het klikken op een link kan al voldoende zijn om slachtoffer te worden van cybercrime. Achter sommige links verschuilen zich virussen of malware. Dan kan een link gebruikt worden om kwaadaardige software op uw computer of telefoon te installeren. Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nep-website of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link een malware op uw computer of telefoon downloaden. Bijvoorbeeld in de vorm van een ‘neppe’ applicatie (die overigens onzichtbaar is op je telefoon). Deze kwaadaardige app kan gebruikt worden om de gegevens op je telefoon in te zien en informatie zoals bankgegevens of wachtwoorden buit te maken. Of bijvoorbeeld om de microfoon en camera aan en uit te zetten, ook altijd handig voor criminelen.

En dan nog dit: een knop (button) of QR code is ook een linkje, dus wees je daarvan bewust wanneer je zegt: "ik klik nooit op linkjes".

In deze casus is gebruik gemaakt van 'spoofing', 'smishing' en 'malware'. En dat is gelijk de kracht van cybercrime: continue mixen met diverse vormen zodat potentiële slachtoffers door de bomen het bos niet meer zien. Hier een overzicht van de belangrijkste vormen die momenteel ingezet worden.

PS: Maak je geen zorgen, dit is een bewustwordings campagne. Je bent niet geïnfecteerd en er is  geen data van jou gelekt.

 

Groet,

Cybercrimeinfo.nl