Cyberambassadeurs maken Breda veiliger: ‘Het gebeurt geregeld dat een cybercrimineel nog een keer terugkomt’

Gepubliceerd op 10 maart 2022 om 07:00

De Bredase Cyberambassadeur Peter de Clercq. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Zestig cyberambassadeurs telt Breda inmiddels. Bewoners die zich willen wapenen tegen cybercriminaliteit volgen een opleiding via de gemeente. Vorige week kregen 30 nieuwe cyberambassadeurs hun certificaat.

,,We willen Breda weerbaarder maken", zegt wethouder Carla Kranenborg (E-security). ,,Cybercriminaliteit heeft impact. Mensen raken hun spaargeld of pensioenpotje kwijt, websites en computers van bedrijven worden gegijzeld. Dat brengt economische schade toe aan Breda. We zijn als gemeente verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Steeds meer zaken spelen zich online af, dat is ook een soort openbare ruimte. Daarom doen we ons best om te voorkomen dat Bredanaars slachtoffer worden", aldus de wethouder.

Hackshield

Breda treft veiligheidsmaatregelen zoals de Brabant Ring, een gesloten digitale ring met essentiële partners als politie, energiebedrijven, Amphia en andere gemeenten als Tilburg en Den Bosch. Dat is bedoeld om gevoelige informatie af te schermen. Daarnaast zijn er preventieprogramma’s zoals Hackshield voor de schooljeugd en voor volwassenen de Cybercrime Challenge, een online trainingsprogramma dat leert hoe je criminelen buiten de digitale deur houdt. Een andere preventieve aanpak loopt via de cyberambassadeurs.

Wethouder E-security in Breda, Carla Kranenborg: 'Mensen raken hun spaargeld of pensioenpotje kwijt, websites en computers van bedrijven worden gegijzeld. Dat brengt economische schade toe aan Breda.' © Pix4Profs-Ron Magielse

Preventie

Veiligheidsdeskundige Jonathan van Eerd is een van de teamleden die zich bij de gemeente met preventie bezighoudt. ,,Ik begeleidde eerst buurtpreventiegroepen. Daar hoorde ik steeds vaker dat computers gehackt waren, pogingen om via Whatsapp geld af te troggelen, verdachte linkjes die zogenaamd van de bank kwamen en bedrijven van wie de computers gegijzeld werden. Het trok mijn aandacht, omdat het probleem steeds groter wordt.”

Cyberambassadeurs

Van Eerd is als begeleider betrokken bij Hackshield en de Cybercrime Challenge, maar ook bij cyberambassadeurs die vaak in buurtpreventiegroepen zitten. Van Eerd: ,,Vooral bij buurtpreventie is veel belangstelling voor cyberveiligheid. Deze mensen kennen de buurt goed. Ze krijgen steeds vaker hulpvragen over oplichting via internet. Daarom zijn deze mensen zeer gemotiveerd om een opleiding als cyberambassadeur te volgen.” 

Criminelen

Buiten de criminelen die op geld uit zijn, loeren er nog meer gevaren. Van Eerd: ,,Het gaat bijna altijd om geld, maar er zijn ook groepen die op ontwrichting van de maatschappij uit zijn. Daarnaast is vooral sexting iets waar jongeren enorme problemen mee kunnen krijgen. Via Hackshield worden scholieren op de gevaren van naaktbeelden gewezen. Het gaat om keiharde afpersingspraktijken. Als je betaalt, bestaat de kans dat een crimineel nog een keer terugkomt. Dat gebeurt geregeld.” Voor degenen die het overkomt verwijst Van Eerd naar hulpsites als Help Wanted. 

Bredase cyberambassadeur: ‘Maak jezelf wegwijs in de beveiliging, het helpt echt’

Peter de Clerq is een van de nieuwe cyberambassadeurs van Breda. ,,Ik was al actief in Buurtpreventie, en van de gemeente mocht ik me verder scholen”, zegt de 62-jarige Bredanaar. ,,Mijn betrokkenheid komt deels doordat ik zelf slachtoffer was van ransomsoftware, waarmee mijn computer werd ‘gegijzeld’. Al mijn bestanden waren versleuteld, ik kon nergens meer bij.”

Cyberambassadeur Peter de Clercq. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Blokkades

,,Voor 300 euro zouden de criminelen de blokkades opheffen. Gelukkig had ik mijn zaakjes goed voor elkaar. Ik had back-ups gemaakt. Computer opnieuw geformatteerd, alles terugzetten en klaar was ik. Maar niet iedereen heeft dat bewustzijn, er zijn altijd kwetsbare mensen. Die wil ik zoveel mogelijk bereiken en helpen met hun digitale beveiliging, dus ben ik me er meer in gaan verdiepen. Je kunt door cybercriminaliteit veel geld kwijtraken.”

Voor de meeste mensen is 300 euro echt een serieus bedrag. Bij aanvallen op bedrijven en instellingen zijn er vaak tonnen of miljoenen mee gemoeid. Cybercrime is intussen met ruim 70 procent de meest voorkomende vorm van criminaliteit.

Veel animo

,,Ik heb een Facebookpagina opgezet waar zich 120 mensen voor hebben aangemeld. Daar geef ik tips. Er is veel animo voor, want het probleem is enorm. Ik krijg er steeds meer vragen over, over klikken op linkjes of scannen van QR-codes.”

De Clerq zegt dat veel problemen zijn te voorkomen: ,,Een wachtwoord van zes tekens is in een paar minuten te kraken. Neem je twintig tekens, dan verleng je de ‘kraaktijd’ tot ruim drieduizend jaar.”

Voorloper

De Clerq praat ook op introductieavonden van andere gemeenten, zoals Utrecht. ,,Breda is voorloper waar het deze vorm van cybercrimebestrijding aangaat. Ambassadeurs die hun kennissen, familieleden of buurtgenoten wegwijs maken in de beveiliging van hun online wereld, het helpt echt.”

Bron: bndestem.nl | Joost Klaverdijk. Rob Musters

Meer info over Veilig digitaal Breda 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer veilig digitaal Breda nieuws

De nieuwe Cyber Ambassadeurs

Afgelopen februari en maart hebben Jonathan van Eerd, beleidsadviseur (cyber)veiligheid en cybercrime expert Peter Lahousse weer een nieuwe groep cyber ambassadeurs opgeleid! Onze felicitaties gaan natuurlijk uit naar de cyber ambassadeurs! Een mooi moment om er even op terug te blikken.

Lees meer »

"Met cyberambassadeurs bereiken we meer mensen"

Hoe zorg je ervoor dat burgers beter weerbaar worden tegen cybercriminelen? De gemeente Breda leidt daarvoor cyberambassadeurs op. Dit is zo’n succes dat het concept inmiddels ook toegepast wordt in andere steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Hoe werkt het? We namen een kijkje op 1 van de trainingen.

Lees meer »

"Ik geloof sterk in preventie"

Breda gelooft in inzet van inwoners bij het veilig en leefbaar houden van de gemeente. Er is al tien jaar een groot buurtpreventienetwerk. Voor haar overstap naar het gerechtshof Den Bosch, waar ze raadsheer is geworden, blikte wethouder leefbaarheid en wijkveiligheid Greetje Bos (VVD) terug op de behaalde resultaten. ‘Na elke campagne gaat het aantal meldingen omhoog.’

Lees meer »

Bredaase inwoners gaan samen de strijd aan tegen cybercrime

Digitale criminaliteit, oftewel cybercrime, speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Misschien ben je hier al eerder mee in aanraking gekomen. Denk bijvoorbeeld aan phishing, een vorm van cybercriminaliteit waarbij je een sms van de belastingdienst ontvangt, omdat je zogenaamd nog € 549 moet betalen. Of heb je wel eens een spoofing telefoontje van de bank gehad? Waarin ze vertellen dat jouw spaargeld risico loopt.  

Lees meer »