Aanpak cybercrime preventie Breda werkt, bekijk de cijfers

Gepubliceerd op 26 mei 2020 om 09:19
Aanpak cybercrime preventie Breda werkt, bekijk de cijfers

BREDA - Afgelopen jaar zijn er 25 cybercrime-gevallen gemeld in de gemeente Breda. En dat is relatief weinig. Zo werden er ter vergelijking in Tilburg maar liefst 130 gevallen gemeld. 

In de provincie Noord-Brabant werden afgelopen jaar 547 cybercrime-delicten geregistreerd. Ten opzichte van 2018 (271 delicten) is hiermee sprake van een stijging van 101,9%. Een verdubbeling dus. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine. 

Breda doet het erg goed

De meeste registraties waren in Tilburg. Daar vonden 130 cybercrime-delicten plaats. Breda doet het erg goed. De stad staat ver onder aan de lijst met het aantal gevallen in Brabant. In het afgelopen jaar werd er 'slechts' 25 keer een melding gedaan van cybercrime in Breda.

Bredase aanpak cybercrime preventie

Kun je dan concluderen dat de Bredase aanpak cybercrime preventie zijn vruchten afwerpt? Harde bewijzen zijn er niet, maar het project 'de digitale buurt ambassadeur' krijgt veel aandacht en is een groot succes. Wat we zeker weten is dat het bewust maken van bewoners en daarna bekwaam, zeker helpt bij het inperken van slachtoffers. Meer informatie over de digitale buurtambassadeur vind je hier.

13 misdrijven per dag

In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Cybercriminaliteit afgelopen jaar fors toegenomen

De afgelopen 8 jaar werden 22.575 cybercrime-misdrijven genoteerd. Dit komt neer op gemiddeld 2.821 delicten per jaar. Sinds 2016 is echter sprake van een jaarlijkse toename. Waar het aantal cybercrime-misdrijven in 2017 nog steeg met 23,1%, nam de stijging in 2018 toe met 27,4%. Afgelopen jaar laat een (nog) sterkere toename zien van liefst 65,6%.

Maar 8 procent van de slachtoffers doet aangifte

Naar alle waarschijnlijkheid ligt het aantal misdrijven in 2019 nog hoger. Volgens de meest recente gegevens van de Veiligheidsmonitor blijkt namelijk dat slachtoffers van cybercriminaliteit minder bereid zijn aangifte te doen. Naar verluidt doet zo’n 8 procent van de cybercrime-slachtoffers aangifte.

Waar meeste cybercrime-misdrijven geregistreerd?

In 91% van de Nederlandse gemeenten werd afgelopen jaar minstens 1 cybercrime-misdrijf gepleegd. Vooral in de grote steden wordt cybercrime, naar verhouding, vaker gepleegd. Er is een duidelijke verdeling te zien qua aantallen, waar er 11 gemeenten zijn die meer dan 65 geregistreerde cybercrime-misdrijven noteerden. Deze ‘top 11’ bestaat vooral uit Noord-Hollandse gemeenten. Amsterdam is online -landelijk gezien- het minst veilig; hier werden in totaal 300 internet delicten geregistreerd.

Cybercrime per provincie

Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten. Ook Zuid-Holland en Noord-Brabant kenden relatief veel cybercriminaliteit. Limburg had aan de andere kant de minste registraties en ook Flevoland had een relatief veilig digitaal jaar.

Cybercrime-misdrijven per gemeente

In onderstaande kaart is in te zien hoeveel cybercrime-misdrijven er afgelopen jaar werden geregistreerd per gemeente. Ook is hierin inzichtelijk gemaakt hoe dit aantal misdrijven zich per gemeente heeft ontwikkeld tussen 2012 en 2019.

In de top 15 gemeenten waar de sterkste stijgingen te zien zijn is sprake van een vervijfvoudiging van het aantal misdrijven gelinkt aan cybercriminaliteit:

Plaats 2018 2019
Deurne 1 11
Meierijstad 1 11
Borsele 1 10
Gooise Meren 3 30
Landsmeer 1 7
Overbetuwe 1 7
Wageningen 1 6
Woensdrecht 1 6
Wormerland 2 12
Goirle 4 23
Waalwijk 6 34
Goes 3 15
Renkum 1 5
Urk 1 5
Weesp 2 10