Waarom online surveillance anno 2021 een permanentere rol moet krijgen binnen de opsporingsdiensten

Gepubliceerd op 27 januari 2021 om 08:00

Het voorkomen van cybercriminaliteit is een belangrijke overheidstaak. De overheid is daarnaast ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, die tegenwoordig steeds vaker in het geding komt. Steeds vaker worden in de digitale wereld oproepen gedaan tot crimineel gedrag, zoals nu met de rellen in verschillende steden.

Online laat zien wat er mogelijk offline gaat gebeuren

Diverse oproepen om opnieuw te gaan rellen, in tal van plaatsen en op verschillende momenten. Het gebeurt bijvoorbeeld in Telegram-groepen, soms met honderden leden. Daarin roept de een op om undercover agenten aan te vallen, de ander biedt vervalste werkgeversverklaringen om de avondklok te omzeilen aan voor 25 euro. Anderen leggen uit hoe je brandbommen moet maken. De groepen staan vol oproepen tot geweld en vernieling.

Sommige groepen kun je gewoon opzoeken als je bijvoorbeeld zoekt op 'rellen1', dan komt er een groep tevoorschijn waar je lid van kunt worden. Ook zijn er invite-links en die sturen mensen dan naar elkaar door om dus lid te worden van bepaalde groepen. Hierin is Telegram erg handig omdat mensen anoniem blijven en het is ook veel geschikter voor massale groepen dan bijvoorbeeld WhatsApp.

Zo zijn relschoppers in het bezit van een lijst met persoonsgegevens van politici en journalisten. Onder andere de adressen van minister Hugo de Jonge, journalist Chris Klomp, maar ook die van een willekeurige motoragent worden veelvuldig online gedeeld.

Scholing online

Naast aanvallen op publieke figuren wordt er online ook veel gesproken over het maken van wapens. Daarnaast blijken sommige aanvallen nauwkeurig te zijn voorbereid. Zo spreekt men niet alleen een tijd en locatie af, maar ook het aantal mensen dat nodig is. Verder zijn de relschoppers duidelijk goed bekend met de werkwijze van de politie.

In onderstaande video wordt dieper in gegaan op dit fenomeen.

Bron: diverse, vrijevogelsmedia.nl

Meer nieuwsberichten of info over ‘Social engineering / OSINT’?

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Lees ook