Datalek overzicht week 49-2019

Gepubliceerd op 8 december 2019 om 13:21

Datalekken weekoverzicht

Datadiefstal bij Budget Energie en NLE: mogelijk 29.000 klanten geraakt

Belgische en Nederlandse klantengegevens van speelgoedwinkel online te koop

Choice Hotels lekte data van klanten van wie Safari crashte

Wat is een Datalek?

Bij een 'datalek' gaat het om ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens bij een organisatie. Of om vernietiging, verlies, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens. Onder een datalek valt dus niet alleen het vrijkomen (lekken) van gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking van gegevens en verlies van (toegang tot) persoonsgegevens.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Bij zo'n lek liggen vaak ook de gebruikersnamen (username) en wachtwoorden op straat. Gebruik dus nooit dezelfde wachtwoorden want bij zo'n lek proberen cybercriminelen of je ook voor andere accounts toevallig dezelfde username en wachtwoorden gebruikt, bijvoorbeeld bij Bol.com, Zolando, Google, Outlook, iCloud, Facebook, Instagram, LinkedIn, Netflix, PayPal en ga zo maar door. Als ze kunnen inloggen met deze datalek gegevens, passen ze het wachtwoord aan en kun jij er niet meer in, je kunt je voorstellen dat dit hele vervelende consequenties kan hebben, want nu hebben ze jou identiteit voor deze gestolen accounts.

Advies

Om te voorkomen dat bij z'n datalek jouw gegevens zijn buitgemaakt en je slachtoffer wordt, zorg dan voor de volgende maatregelen.

  • Gebruik een complex wachtwoord min 16 tekens
  • Schakel altijd twee stappen verificatie in waar mogelijk
  • Om te weten of je gegevens gelekt zijn en op straat liggen, check dan je email adres in

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.