Home » 'CLOSED' Ijmuiden - Geld opnemen met gestolen pinpas na Whatsapp-fraude

'CLOSED' Ijmuiden - Geld opnemen met gestolen pinpas na Whatsapp-fraude

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 14:21

Ijmuiden - Geld opnemen met gestolen pinpas na Whatsapp-fraude

Zaaknummer: 2020125060

Datum delict: 16-06-2020

Plaats delict: IJmuiden

 

Op dinsdagmiddag 16 juni 2020 wordt een 59-jarige vrouw uit Amsterdam via Whatsapp opgelicht. Ze maakt geld over naar een rekeningnummer en een onbekende man neemt dat geld nog diezelfde dag op bij een geldautomaat aan de Planetenweg in IJmuiden. De transactie en een verdachte staan op beeld.

Het slachtoffer ontvangt die dinsdagmiddag rond 16.00 uur een Whatsapp-bericht van een onbekend nummer. In het bericht geeft haar ‘zoon’ aan dat hij een nieuw telefoonnummer heeft. Het slachtoffer twijfelt niet aan het bericht en denkt dat ze inderdaad met haar zoon aan het appen is.

Op een gegeven moment vraagt de ‘zoon’ of het slachtoffer geld over kan maken. Het slachtoffer wil hem graag helpen en maakt dus geld over naar twee bankrekeningen.

Als het slachtoffer haar zoon ’s avonds in persoon spreekt, blijkt dat hij geen enkel verzoek aan zijn moeder heeft gedaan. Het slachtoffer heeft geld overgemaakt naar twee bankrekeningen van personen die haar zoon niet kent en het slachtoffer doet aangifte bij de politie.

Geld opgenomen met gestolen bankpas

De recherche doet onderzoek naar deze Whatsapp-fraude. Hieruit is gebleken dat het geld onder andere is overgemaakt naar de bankrekening van een rekeninghouder uit Haarlem. Deze rekeninghouder heeft verklaard dat zijn bankpas waarschijnlijk voor 15 juni 2020 gestolen is. Met die bankpas heeft een onbekende persoon vervolgens op 16 juni 2020 rond 17.20 uur het geld van het slachtoffer opgenomen bij een geldautomaat aan de Planetenweg in IJmuiden. Uiteraard wil de recherche graag weten wie deze man is. Of hij ook de Whatsapp-berichten naar het slachtoffer heeft gestuurd, staat niet vast en wordt onderzocht.

Signalement verdachte

  • Man
  • Licht getinte huidskleur
  • Ongeveer 25 jaar oud
  • Kort, donker haar
  • Snor en baardje op kin
  • Droeg een zwarte hoodie van Nike Air Jordan, een spijkerbroek en grijs/wit/zwarte gympen

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

 

Meer gezochte personen cyber »

Overzicht met cybercrime vormen en begrippen »

Het laatste nieuws »


«   »