'CLOSED' Alkmaar - Bankpasfraude

Gepubliceerd op 1 november 2020 om 14:20

Alkmaar - Bankpasfraude

Zaaknummer: 2019122900

Datum delict: 03-06-2019

Plaats delict: Alkmaar

 

Op maandag 3 juni ontving een 33-jarige vrouw uit Utrecht een alert-sms van haar bank waarin stond dat haar betaalpas was verouderd en binnen enkele dagen kwam te vervallen. Via een link in de sms kon zij gratis een nieuwe betaalpas aanvragen en op die manier blokkade van haar bankrekening voorkomen.

 

De volgende dag toetste het slachtoffer op haar computer de link uit het smsje in en kwam op de website van haar bank die zij herkende als de site waar zij online bankzaken op doet. Op de site stond inderdaad dat haar bankpas verouderd was, deze doorgeknipt moest worden en naar een depot gestuurd moest worden. Vervolgens moest zij via een digitaal formulier haar pincode invullen, wat zij deed.

 

Op woensdag 5 juni ontving zij weer een sms van de bank en hier stond in; "U heeft zojuist een toestel geregistreerd voor online diensten. Herkent u dit niet? Bel dan de helpdesk."

 

Dit vertrouwde het slachtoffer niet omdat zij geen toestel had geregistreerd en belde toen met de bank. Een medewerker vertelde haar dat de smsjes niet van hen afkomstig waren, dat zij was opgelicht (smishing) en blokkeerde direct haar rekening.

Op 5 juni bleek echter al €1510,- euro van haar rekening gepind te zijn bij een pinautomaat in Alkmaar. Ook kreeg zij een aanvullende brief van de bank waarin stond dat de fraudeurs in bezit zijn gekomen van haar bankpas en pincode, zij de app internetbankieren hebben gedownload met haar gegevens, er verschillende bedragen zijn gestorneerd, het pinlimiet is verhoogd en dus 1510 is opgenomen in Alkmaar.

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

 

Meer gezochte personen cyber »


«   »