Home » Nieuwerkerk aan den Ijssel - QR code phishing

Nieuwerkerk aan den Ijssel - QR code phishing

Zaaknummer: 2021047262

Datum delict: 01-02-2021

Plaats delict: Nieuwerkerk aan den Ijssel

Begin dit jaar is een inwoner van Nieuwerkerk aan den Ijssel het slachtoffer geworden van bankfraude. Het 66-jarige slachtoffer kreeg een valse brief van de ABN AMRO met daarin een valse QR code. Bij het scannen van deze valse code kwam het slachtoffer op een nepsite van de bank. Zogenaamd in opdracht van de bank heeft het slachtoffer zijn bankpas doormidden geknipt en werd deze door een koerier opgehaald. Na enige tijd werd het slachtoffer door de afdeling fraude van de bank gebeld met de mededeling dat er voor ruim 233 duizend euro van zijn rekening was gehaald. Dit bedrag werd opgenomen en/of uitgegeven onder andere bij een juwelier in Rotterdam en Breda en bij een kledingwinkel. Ook is geld uitgegeven bij een Mediamarkt. In de uitzending worden er camerabeelden getoond van een verdachte die een aankoop deed met de bankpas van het slachtoffer. 

Phishing per post

Phishing is inmiddels een term die de meeste onder ons wel kennen, want phishing is een populaire truc bij cybercriminelen. Vaak is phishing (of spearphishing) het begin van de meest voorkomende cyberaanvallen. Cybercriminelen proberen je te lokken naar een plek waar ze kunnen toeslaan. Ze lokken of verleiden je door het gemak van een link aan te bieden die ervoor zorgt dat je snel kunt handelen en zo gelijk op de juiste pagina, app of bank omgeving terecht komt.

We zien dat er op deze basis kenmerken van phishing is verder geborduurd. Zo kwam er enkele jaren geleden 'smishing' hengelen naar je gegevens via SMS of whatsApp bij. Ook QR code phishing is populair geworden sinds de COVID-19 pandemie.

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

QR code fraude?

QR code fraude kan plaatsvinden door het scannen van een malafide QR code, waardoor je op een website (phishing) komt of een app download (malware) die niet is wat het beoogt. Maar het kan ook door een legitieme QR code te scannen, waarbij je door een babbeltruc onbedoeld toestemming geeft aan je bank omgeving.

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »