'CLOSED' Bergen op Zoom - Ouderwetse babbeltruc in combinatie met cybercriminaliteit

Zaaknummer: 2021108552

Datum delict: 20-04-2021

Plaats delict: Bergen op Zoom

In april 2021 werden in Bergen op Zoom drie gevallen van oplichting en diefstal van een bankpas gemeld waarbij ouderen het slachtoffer waren. De manier waarop het gebeurde was steeds hetzelfde. Namelijk een combinatie van de ouderwetse babbeltruc en cybercriminaliteit. Er werd bij de slachtoffers een pakketje afgeleverd. De mensen moesten nog wel een klein bedrag middels pin betalen, vervolgens kregen zij een andere pas terug. Met de weggenomen pas werd vervolgens frauduleus gepind.

81 jarige vrouw

Een 81-jarige vrouw uit Bergen op Zoom werd op dinsdag 20 april 2021 in haar woning gebeld op haar vaste telefoonlijn. Ze hoorde een vrouwenstem die vertelde dat ze van het Postbedrijf was en dat een bezorger eerder die week tevergeefs geprobeerd had bij mevrouw een pakket af te leveren. Er werd afgesproken dat de bezorger die avond met het pakketje alsnog zou langs komen. Om 19.00 uur ging de bel. Er stond een jongeman met een lichtgetinte huidskleur met een pakketje voor de deur . Hij had een oranjekleurige jas aan. Hij vertelde tegen de aangeefster dat ze nog wel 1,50 euro moest pinnen op zijn telefoon. Hierop vroeg hij of hij haar bankpas even vast mocht houden. Kennelijk heeft hij op dat moment middels een wisseltruc aan de bewoonster een ander pasje gegeven. Later bleek dat met haar gestolen bankpas enkele honderden euro's was opgenomen.

64 jarige vrouw

Dezelfde dag werd een 64-jarige vrouw in Bergen op Zoom op identieke wijze van haar bankpas beroofd. Zij was voor een ouder echtpaar aan het mantelzorgen. Daar werd een pakket bezorgd. Vanwege het gedoe schoot zij met haar eigen pas even 1,50 euro voor middels een pinbetaling. Later merkte ze dat er 1000 euro contant van haar rekening was opgenomen. ( 2021100942)

87 jarige man

Op donderdag 29 april 2021 werd dezelfde truc uitgehaald bij een 87-jarige man uit Bergen op Zoom. Hij vertrouwde het niet en belde na de pintransactie direct de bank waarna zijn rekening werd geblokkeerd. Bij hem bleef bet bij een poging, er in korte tijd toch al drie keer tevergeefs geprobeerd om geld op te nemen. (2021112657)

De politie beschikt over beelden van de pinner. Het is een jongeman van een jaar of 25. Hij heeft zwart haar, draagt een groene pet en een donkere jas. Het is niet zeker of dit ook de zogenaamde bezorger is.

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »