Home » 'CLOSED' Uithoorn, Utrecht, Vleuten - Betalen met gestolen bankpas na Whatsapp-fraude

'CLOSED' Uithoorn, Utrecht, Vleuten - Betalen met gestolen bankpas na Whatsapp-fraude

Zaaknummer: 2020089383

Datum delict: 23-04-2021

Plaats delict: Uithoorn, Utrecht, Vleuten

 

In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 april 2020 wordt een bankpas gestolen in Uithoorn. Het slachtoffer is diezelfde avond eerst op slinkse wijze opgelicht. De volgende dag, op vrijdag 24 april, wordt in de omgeving van Amsterdam en Utrecht en Vleuten met de gestolen bankpas gepind en betaald. Een deel van de transacties in Utrecht en Vleuten staat op beeld en op die beelden zijn twee verdachten te zien. De politie deelt de beelden en hoopt daarmee duidelijk te krijgen wie deze twee mannen zijn.

Vriend in nood fraude

Een 72-jarige vrouw krijgt op donderdagavond 23 april 2020 een Whatsapp-bericht van een onbekend nummer. De afzender doet zich voor als de dochter van het slachtoffer. Deze ‘dochter’ is naar eigen zeggen haar bankpas kwijt en vraagt of ze de bankpas van haar moeder mag lenen voor het doen van boodschappen. Vervolgens verzoekt de ‘dochter’ haar moeder haar bankpas en pincode in een envelop op een afgesproken plek neer te leggen. De moeder doet dit. Ook vraagt de ‘dochter’ om de gegevens om te kunnen internetbankieren van haar moeder en het slachtoffer stuurt deze. De volgende dag is de envelop met pinpas verdwenen, maar blijkt ook ruim 10.000 euro van de rekening van de moeder te zijn opgenomen. Ze blokkeert direct haar rekening. Haar echte dochter, die ze na die ontdekking belt, weet nergens van. De vrouw is het slachtoffer geworden van Whatsapp-fraude, ook wel vriend-in-nood-fraude genoemd.

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »