'CLOSED' Doorn - Phishing bij bejaarde vrouw

Doorn - Phishing bij bejaarde vrouw

Zaaknummer: 2019252420

Datum delict: 29-07-2019

Plaats delict: Doorn

Een bejaarde vrouw uit Doorn wordt door middel van Phishing afhandig gemaakt van haar gegevens. Criminelen vragen vervolgens op haar naam een pinpas aan en doen daarmee aankopen voor meer dan 18.000 euro.

Het 88-jarige slachtoffer krijgt op maandag 29 juli een e-mail, die afkomstig lijkt van haar bank. In de mail staat dat zij een nieuwe bankpas aan moet vragen via een link in het bericht. Daar vult ze haar gegevens in en sluit de computer af.

Verdachte transacties

De bank van het slachtoffer signaleert verdachte transacties en trekt aan de bel. Er zijn bijvoorbeeld op één dag meerdere bedragen van haar spaarrekening naar haar lopende rekening overgemaakt, en verschillende grote aankopen gedaan. De Doornse weet van niets en de bank blokkeert daarop direct haar betaal- en spaarrekening.

Phishing

Dan blijkt dat de e-mail die zij op 29 juli van haar bank dacht te hebben gehad, helemaal niet van haar bank was, maar dat het een zogenaamde phishingmail betrof. Doordat zij al haar gegevens had ingevuld, bleken de criminelen op haar naam een bankpas te hebben aangevraagd, maar met een adres in Rotterdam. Met die bankpas was op donderdag 22 augustus voor een bedrag van meer dan 18.000 euro aankopen gedaan, onder andere bij de Bijenkorf en juwelier Schaap en Citroen.

Vanzelfsprekend is er onderzoek gedaan naar het adres in Rotterdam. Dat bleek enige tijd leeg te hebben gestaan, waar de oplichters kennelijk gebruik van hebben gemaakt om de bankpas op dat adres te laten zetten en bezorgen.

Vrouw op bewakingsbeelden

Op de bewakingsbeelden van de winkels waar gepind is met de pas, is steeds dezelfde vrouwelijke verdachte te zien. Bij de juwelier blijkt zij meerdere sieraden te hebben gekocht voor een totaalprijs van ruim11.000 euro. Bij de Bijenkorf schaft zij enkele exclusieve parfums aan voor een totaalprijs van bijna 500 euro. 

Signalement

  • Vrouw
  • Slank postuur
  • Licht getinte huidskleur
  • Donkerbruin haar, in een knot
  • Grote oorbellen
  • Zwart t-shirt
  • Grijze/beige rok
  • Zwarte panty
  • Zwarte laarsjes

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

 

Meer gezochte personen cyber »


«   »