Amsterdam - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Amsterdam Bankhelpdesk Fraude 2
Afbeelding – 106,9 KB 21 downloads

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022070234

Datum delict: 09-04-2022

Plaats delict: Amsterdam

Op 9 april 2022 is een vrouw van 90 jaar alleen thuis als zij door iemand wordt gebeld die zich voordoet als een medewerker van de Rabobank. Uit veiligheidsoverweging moet het slachtoffer haar pincode en pinpas afgeven aan een bankmedewerker en haar waardevolle spullen veilig stellen. Want sieraden, zo stelt de medewerker, kunnen maar beter in een safe bij de bank veilig worden bewaard. Deze oudere dame, die bestolen is van haar kostbaarheden en haar geld, is onmiskenbaar het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Want als zij de volgende dag haar bank belt, is er 1200 euro van haar rekening afgeschreven op het Dorpsplein in Duivendrecht. Wie kent of herkent deze vrouw en deze man op de beelden?

Verificatiecode

Deze babbeltruc laat opnieuw zien hoe gewiekst en geraffineerd criminelen te werk gaan, om bij - vaak oudere slachtoffers - eerst het vertrouwen te winnen, en hen vervolgens te bestelen. In deze zaak verzekerde de onbekende man aan de deur het slachtoffer ervan dat hij toch echt bij de bank werkte, door met een verificatiecode op de proppen te komen, die dat zou moeten bewijzen. Criminelen verzinnen van alles om bij u binnen te komen, of om aan uw bankgegevens te komen. Trap er niet in en praat met ouderen in uw omgeving.

Beelden

In deze zaak staan er twee verdachten op beeld: de man die 1200 euro opneemt met de gestolen bankpas én de vrouwelijke persoon die bij het slachtoffer aan de deur is geweest, om haar kostbare sieraden af te halen.

Het signalement van de man:

- slank postuur
- kort, donker haar
- droeg een jeans, wit met zwarte sneakers, een donkerblauwe jas en een mondkapje
- droeg tijdens het pinnen een petje

Het signalement van de vrouw:

- stevig, corpulent postuur
- ongeveer 25 tot 35 jaar
- donkerlang, krullend/golvend haar
- ongeveer 175 centimeter lang
- droeg een donkere broek, een lichtblauw vest en daar over heen een donkerrode jas

Vragen

Het slachtoffer is in haar eigen woning bestolen: niet alleen bestolen van haar geld, maar ook van haar kostbare sierraden. Deze waren ongetwijfeld van emotionele waarde. We willen dan ook graag weten wie hier verantwoordelijk voor zijn, de man en de vrouw die op beeld staan in het bijzonder. Wie kent of herkent de pinnende man en de vrouw op de beelden? Of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »