Vier phishers aangehouden (minimaal een kwart miljoen euro buit gemaakt)

Gepubliceerd op 26 februari 2019 om 13:11
Vier phishers aangehouden (minimaal een kwart miljoen euro buit gemaakt)

Op zondag 24 februari heeft de politie vier verdachten van phishing en witwassen aangehouden. De vier lichtten op verschillende manieren klanten van Nederlandse banken op. Naar schatting hebben zij enkele tonnen buit gemaakt.

In september 2018 startte het cybercrime team van Politie Midden-Nederland een onderzoek naar aanleiding van aangiftes van phishing. In het onderzoek kwam de politie de vier verdachten op het spoor. Zij worden verdacht van phishing of het dienst doen als geldezel

  • Via een phishingmail probeerden de vier verdachten inloggegevens voor online bankieren te ontfutselen. Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens van gebruikers.
  • Via een telefoontje ‘waarschuwden’ de criminelen – die zich voordeden als bankmedewerkers - de slachtoffers voor verdachte transacties op hun rekening. De slachtoffers konden dit voorkomen, door hun geld tijdelijk over te maken naar een bepaald, zogenaamd veilige, rekening. Deze rekening behoorde toe aan een money mule. Een money mule of geldezel is een katvanger die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten.

Aanhouding op heterdaad

Dankzij samenwerking met de Electronic Crimes Task Force (ECTF) konden de vier verdachten afgelopen weekend worden opgepakt. Vanuit een hotelkamer in de gemeente Soest stuurden twee verdachten phishing mails de wereld in. Rechercheurs verbleven in de kamers rondom de verdachten en konden daardoor op het juiste moment de kamer binnenstormen. Twee mannen van 21 jaar uit Hilversum werden op heterdaad aangehouden. Twee andere verdachten, een 24-jarige vrouw uit Hilversum en een 29-jarige man uit Veendam, werden even later aangehouden op twee andere locaties. De vier verdachten hebben naar schatting minimaal een kwart miljoen euro buit gemaakt van klanten van Nederlandse banken.

Samenwerking

Het cybercrime team van Politie Midden-Nederland kreeg ondersteuning van het cybercrime team van Noord Nederland, Team High Tech Crime, de ECTF en de districtsrecherche van Hilversum. De ECTF is een publiek-private samenwerking tussen de Landelijke Eenheid, ABN AMRO, ING, Rabobank, De Volksbank, ICS (creditcards), de Nederlandse Vereniging van Banken en het Openbaar Ministerie.

Bron: Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.