Hackers kregen toegang tot mailaccounts Outlook en Hotmail

Gepubliceerd op 15 april 2019 om 13:04
Hackers kregen toegang tot mailaccounts Outlook en Hotmail

Hackers hebben via een recente Outlook-hack maandenlang toegang gekregen tot e-mailaccounts van Microsoft-diensten Outlook, Hotmail en MSN. Dat schrijft Motherboard.

De hackers hadden eerst ingebroken bij een klantenservice-account en gebruikten dat om toegang te krijgen tot informatie over de accounts van klanten, berichtte TechCrunch. Microsoft heeft de eigenaars van de getroffen accounts inmiddels ingelicht.

Het gaat vermoedelijk in alle gevallen om gebruikers die hun e-mailaccount voor privédoeleinden gebruikten en niet om zakelijke klanten. In een e-mail aan de getroffen gebruikers laat Microsoft weten dat het niet bekend is welke gegevens de hackers precies hebben kunnen zien.

Inhoud e-mails

De hackers konden niet de inhoud van e-mailberichten zien, stelde Microsoft aanvankelijk. Wel hadden ze toegang tot onderwerpregels van mails, foldernamen en e-mailadressen waarmee gebruikers communiceerden.

Volgens een bron van Motherboard konden hackers wel degelijk toegang krijgen tot de inhoud van mails. Ook bestrijdt de bron van Motherboard dat er slechts een 'beperkt' aantal accounts was getroffen, zoals Microsoft verklaarde tegenover TechCrunch. De bron stelt tegenover Motherboard dat de hackers toegang konden krijgen tot elk e-mailaccount, zolang het maar geen zakelijk mailaccount was.

Hack was groter dan eerder gemeld

Inmiddels geeft Microsoft toe dat de hack groter was dan aanvankelijk gemeld. De hackers hadden tussen 1 januari en 28 maart toegang.

Bron: Motherboard, TechCrunch, Microsoft, bright, nu

Wat is hacking?

Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers (smartphones) en het netwerk (Internet). Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.

Meestal gaat het om het stelen van belangrijke informatie. Niet zozeer om het plunderen van iemands bankrekening. Voor een beetje hacker (spreek uit als hekker) is dat kruimelwerk. Nee, de echte hacker wil vitale internetverbindingen ontwrichten, angst zaaien en chaos veroorzaken. Soms gaat het ook om chantage. Dat iemand geld wil, veel geld. Omdat hij anders bekend zal maken wat hij allemaal heeft gehackt. Of zijn informatie aan de concurrentie (of de vijand) zal doorspelen. En dat is niet zo prettig voor degenen die dat geheim willen houden. Vaak worden dat soort zaken stilzwijgend geregeld. Om belangrijke figuren uit de wind te houden en geen paniek te veroorzaken.

LEES MEER >>