Veel nep mails in omloop van PostNL, Netflix, ING, Linkedin

Gepubliceerd op 12 maart 2019 om 20:41
Veel nep mails in omloop van PostNL, Netflix, ING, Linkedin

PostNL

Er ligt een 'Apple pakket' voor je klaar bij PostNL maar door de ontbrekende gegevens kan deze niet verstuurd worden. Of je even de ontbrekende informatie wil invullen op de 'controle pagina' en 1,50 euro wil overmaken. Doe dit niet. Je hebt te maken met een phishingmail.

Zodra je op de link klikt kom je op een enquêtepagina. Na het invullen van een aantal vragen heb je zogenaamd een laptop gewonnen. Het enige dat je hoeft te doen is 1,50 euro overmaken. De 'aanbieding' is maar kort geldig en de klokt tikt door rechtsboven in je scherm. Internet oplichters zijn op jouw gegevens uit. Klik nergens op maar verwijder de e-mail zo snel mogelijk. 

Netflix

Wie een Netflix-account heeft moet even opletten. Er zijn namelijk meerdere phishingmails in omloop waarin klanten wordt gevraagd om hun betaalwijze te updaten. Trap hier niet in. Dit is een valse e-mail.

In de e-mail wordt vermeldt dat 'Netflix' moeite heeft met het verwerken van je maandelijkse betaling. Door op de link te klikken en je aan te melden, kan je je betaalwijze zo updaten. Dit is niet waar.

Zelfs al zou je te laat zijn met betalen, krijg je niet zo'n e-mail. Wat er wel gebeurt is dat als je een serie of een film wil kijken, je de toegang wordt geweigerd. Vervolgens krijg je een melding dat je je abonnement nog moet betalen. 

ING

'Heeft u een momentje?', zo begint de phishingmail waarin wordt gevraagd je gegevens te verifiëren. Het is niet moeilijk om in deze goed ogende e-mail te trappen. Maar doe het niet. Klik nergens op en verwijder de e-mail uit je inbox.

En goede manier om snel te zien of je te maken hebt met een valse e-mail is door naar de afzender te kijken. Ook het taalgebruik en de aanhef van de e-mail geeft veel weg. Wil je meer tips over hoe je phishing kunt herkennen dan kun je hier terecht. 

De ING is op de hoogte van de hoeveelheid phishingmails hun klanten ontvangen en hebben zelf ook een speciale pagina waarop ze tips geven om valse e-mails te herkennen. 

LinkedIn

Ook een 'LinkedIn' uitnodiging van Ruud Veltkamp gekregen? Pas op deze is nep. We krijgen meerdere meldingen binnen van deze valse e-mail.

In de e-mail staat dat 'Ruud Feltkamp' je al meerdere keren probeerde te bellen. Leuk idee, maar hoogstwaarschijnlijk niet waar. Een goede indicatie dat de e-mail vals is, is in de geval het slechte taalgebruik. Heb je deze e-mail ook gekregen, klik dan nergens op maar verwijder de e-mail zo snel mogelijk. 

Een lezer (Danielle) van © CCINL | www.cybercrimeinfo.nl, melde het volgende:

"Bovenaan de linkedin-mail zit een knop 'Markeer deze mail als spam'. Dat vind ik zelf wel héél tricky. Misschien goed om dat erbij te vermelden/tonen. Mijn ouders kregen deze mail."

Ook een knop (button) is een link naar een pagina en ook die kan malafide zijn.

Bron: PostNL, Netflix, ING, Opgelicht

Reactie plaatsen

Reacties

danielle
5 jaar geleden

Bovenaan de linkedin-mail zit een knop 'Markeer deze mail als spam'. Dat vind ik zelf wel héél tricky. Misschien goed om dat erbij te vermelden/tonen. Mijn ouders kregen deze mail.

© CCINL | www.cybercrimeinfo.nl (Peter)
5 jaar geleden

Beste Danielle,

Dat is waar, ook een knop is een linkje naar een pagina.

Bedankt voor de tip!

Zal het erbij zetten.

Met vriendelijke groeten,
Peter

© CCINL | www.cybercrimeinfo.nl
© CCINL | cybercrimeinfo-forum.nl

Mail | info@cybercrimeinfo.nl
Mail | cybercrimeinfo.nl@gmail.com

"Samen voor veiligheid”

‘Kennis is macht, Passie is kracht’

Missie: ‘Bestrijding en weerbaarheid verhogen, voor de crime van de toekomst/heden'