Online gamers aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen

Gepubliceerd op 15 mei 2020 om 14:30

In de afgelopen maanden hebben Nederlanders zich in de quarantaineperiode massaal gestort op het oppakken van oude hobby’s in en rondom het huis: van koken tot het spelen van traditionele (bord)spellen en ander vermaak. Een groot deel van de Nederlanders heeft er echter voor gekozen zich te storten op een virtuele ontsnapping aan de werkelijkheid: online gamen.

Online game markt

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de online game markt de afgelopen jaren flink is gegroeid. Ook op woorden als ‘online games’ en ‘multiplayer’ werd de afgelopen maanden steeds meer gezocht in Google. Door de toenemende tijd – en vooral groeiend budget – dat Nederlanders aan videogames besteden, hebben cybercriminelen het steeds vaker gemunt op deze digitale wereld.

Identiteit gamers stelen

Online gamers zijn vaak aantrekkelijke doelwitten voor oplichters en cybercriminelen. Ze gebruiken meerdere trucs om de identiteit van gamers te stelen, bankrekeningen leeg te halen of creditcardgegevens te achterhalen. Dit doen ze op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door phishing, waarbij ze mensen online verleiden om persoonlijke en gevoelige informatie te verstrekken. Zodra zij hun creditcardgegevens of telefoonnummers opgeven, kunnen oplichters inloggen op de accounts van gamers en kunnen ze financiële schade aanrichten. Om dit te voorkomen hebben de experts van online cyberbeveiligingsbedrijf 'NortonLifeLock' de vijf belangrijkste tips op een rij gezet. Zo kun je veilig en zorgeloos online gamen.

De vijf belangrijkste tips

  • Reageer nooit op directe verzoeken van platformen om creditcardgegevens of persoonlijke (bancaire) informatie te verstrekken. Geef nooit creditcardgegevens of bankrekeningnummers aan iemand die beweert afkomstig te zijn van een videogamedienst of platform. Legitieme bedrijven vragen niet om deze informatie via directe communicatievormen, zoals e-mail of direct messaging.

 

  • Pas op voor wachtwoordfraude. Je krijgt een e-mail – die er op het eerste gezicht normaal uit ziet – met het verzoek om een wachtwoord bij te werken. Klik echter nooit op een van de links in zulke e-mails. Het gevolg hiervan is namelijk dat je naar een valse website wordt gebracht die vraagt om persoonlijke en financiële gegevens in te vullen. Deze informatie wordt gebruikt door cybercriminelen om toegang te krijgen tot rekeningen.

 

  • Bescherm de accounts die je gebruikt voor het gamen met sterke wachtwoorden. Een sterk wachtwoord bevat een complexe en unieke combinatie van ten minste 12 hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Het beste is om wachtwoorden regelmatig te vernieuwen en niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor verschillende doeleinden.

 

  • Gebruik tweestapsverificatie. Sterke wachtwoorden geven één laag bescherming.
    Tweestapsverificatie biedt een extra laag bescherming en vereist een extra code om in te loggen op een account. Meestal ontvang je deze code via een SMS of een authenticatie-oplossing.

 

  • Installeer en gebruik een VPN-verbinding. Gebruik bijvoorbeeld Norton Secure om via een VPN-verbinding jouw activiteiten in online games te versleutelen. Het zorgt ervoor dat je veilig gegevens kan versturen en ontvangen. Daarnaast verbergt VPN jouw IP-adres, locatie en zoekgeschiedenis – om te voorkomen dat cybercriminelen jouw locatie kunnen zien.