OM waarschuwt voor toename cybercrime tijdens coronacrisis

Gepubliceerd op 23 maart 2020 om 22:00
OM waarschuwt voor toename cybercrime tijdens coronacrisis

Het Openbaar Ministerie voorziet een toename van digitale aanvallen nu veel mensen thuiswerken door de coronacrisis. Het gaat dan niet louter om cybercriminelen die aanvallen uitvoeren, maar ook om jongeren die uit verveling bijvoorbeeld DDoS-aanvallen opzetten, zegt openbaar aanklager cybercrime Lodewijk van Zwieten.

CEO fraude

Het OM is één van de partijen die participeert in een publiek-privaat samenwerkingsverband voor de aanpak van de zogenoemde BEC-fraude (Business Email Compromise, ook wel CEO-fraude genoemd). Andere deelnemers zijn de politie, bedrijfsleven en banken. Van Zwieten voorziet dat cybercriminelen de huidige crisis rondom corona aangrijpen om onder meer CEO-fraude te plegen.

Daarbij krijgt een medewerker van de financiële administratie een dringende mail die afkomstig lijkt te zijn van de directeur waarin gevraagd wordt om direct een bedrag over te maken naar een bepaald rekeningnummer. “Zeker nu veel mensen thuis zitten is het lastig om de reguliere procedures in de lucht te houden. Mensen kijken misschien niet raar op wanneer ze een mailtje krijgen waarin hun baas ze op het hart drukt dat wanneer ze niet nú dat geld overmaken, het bedrijf de crisis niet overleeft. Je kunt je voorstellen dat cybercriminelen deze onzekerheid aangrijpen om hun kansen te beproeven.”

Niet alleen criminelen, maar ook verveelde jongeren slaan hun slag

Niet alleen cybercriminelen zijn bezig met hacks en aanvallen. Van Zwieten vermoed dat ook jongeren die nu een paar weken thuis zitten en zich gaan vervelen, hun pleziertje achter het toetsenbord gaan vinden. Zo lag onlangs de website van Thuisbezorgd plat door een DDoS-aanval. “Om zo’n aanval uit te voeren hoef je geen doorgewinterde cybercrimineel te zijn”, stelt Van Zwieten.

Hij drukt bedrijven op het hart zich bewust te zijn van de risico’s en zoveel mogelijk vasthouden aan reguliere werkafspraken en procedures. “Wanneer je al schade lijdt door de crisis, wil je niet óók nog schade door cybercrime.”

Corona zorgt voor stijging cybercrime

Ook uit onderzoek van securityleverancier 'Bitdefender' blijkt dat cybercriminelen de huidige crisis aangrijpen om aanvallen gerelateerd aan corona uit te voeren. Het aantal aanvallen in maart steeg met 475 procent ten opzichte van een maand eerder.

Cybercriminelen beloven informatie over maatregelen of bescherming tegen het coronavirus, of maken malafide kopieën van legitieme informatiebronnen over de verspreiding van het virus.

Bron: Agconnect

Schrijver: Kim Loohuis