De bibliotheek voor digitale criminaliteit

Noord-Korea 2 miljard euro gestolen met cyberaanvallen

Gepubliceerd op 5 augustus 2019 om 21:25

Noord-Korea 2 miljard euro gestolen met cyberaanvallen

Noord-Korea heeft bijna 2 miljard euro gestolen met cyberaanvallen op banken en beurzen voor cryptomunten. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, meldt persbureau Reuters. Het geld wordt gebruikt om het wapenprogramma van het land te bekostigen.

De cyberaanvallen die Noord-Korea uitvoerde, waren van hoog niveau en moeilijk tegen te gaan. De VN zeggen dat het gestolen geld moeilijk te achterhalen is, omdat het online ook direct wordt witgewassen.

 

Kernwapens

Volgens de VN heeft het land de afgelopen jaren het wapenarsenaal flink uitgebreid. Ook het aantal kernwapens is flink toegenomen, ondanks dat het land het afgelopen half jaar geen nucleaire tests heeft uitgevoerd. De buit van de staatshackers is een belangrijke inkomstenbron voor het Noord-Koreaanse regime. De totale omvang van de Noord-Koreaanse economie wordt geschat op zo’n 16 miljard dollar per jaar.

Phishingmails

Vorig jaar stelde een securitybedrijf dat de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus bij cryptobeurzen 571 miljoen dollar had buitgemaakt. De hackers maken bij hun acties doorgaans gebruik van methodes die ook veel worden toegepast om bij andere bedrijven in te breken. Zo sturen zij phishingmails naar medewerkers van de cryptobeurzen om login-informatie te verzamelen. 

Park Jin Hyok
PDF – 186.4 KB 96 downloads

«   »