Nederlanders en Belgen maken zich zorgen om digitale veiligheid

Gepubliceerd op 18 juni 2019 om 09:34
Nederlanders en Belgen maken zich zorgen om digitale veiligheid

De Nederlandse veiligheidsindex van 2019 laat een stijging van zes punten zien, van 109 punten in 2018 naar 115 punten in 2019. Met name op het gebied van internetveiligheid zijn we ons meer zorgen gaan maken en een meerderheid van 54% vindt dat Nederlandse bedrijven onvoldoende maatregelen genomen hebben om hun persoonlijke data te beschermen, zelfs nadat de AVG vorig jaar van kracht werd.

Per land

Gemiddelde alle landen

“Berichtgeving over datalekken, overheidscampagnes voor digitale risico’s en de aandacht voor de AVG hebben Nederlanders iets bewuster gemaakt van online gevaren,” zegt de bekende beveiligings- en privacyexpert Brenno de Winter. “Maar toch blijft het voor velen een ‘ver van m’n bed show’ tot het moment dat ze daadwerkelijk slachtoffer worden. Tegelijkertijd zien we veel wantrouwen ten aanzien van de beveiliging van persoonsgegevens door bedrijven. Het is duidelijk dat organisaties aan zet zijn om ons vertrouwen te verdienen.”

‘Cybercriminelen en virussen worden slimmer en gebruiken steeds geraffineerdere methodes om in te breken op computers en netwerken’, zegt Jeroen Zonnenberg, veiligheidsadviseur bij Unisys. ‘Nederlandse media rapporteren steeds vaker hacks en datalekken en dat weerspiegelt zich in het zorgniveau. We gebruiken bovendien meer verbonden, slimme apparaten, zoals smartphones, beveiligingscamera’s en slimme thermostaten, die allemaal een potentieel beveiligingsrisico vormen. Het ligt voor de hand dat onze zorgen over de veiligheid van al deze nieuwe technologieën toenemen. Ook de zorgen die mensen hebben over de veiligheid van hun persoonlijke gegevens die ze op onze mobiele apparaten meedragen, onderstreept de noodzaak voor overheden en bedrijven om samen te werken aan innovatieve manieren om mobiele communicatie in openbare ruimtes te beschermen.’

België 

Meer dan de helft van de jongere Belgen maakt zich vooral zorgen over internetveiligheid (160). De algemene veiligheidsindex van België ligt nu op 153, een kleine daling ten opzichte van 155 in 2018, terwijl het wereldwijde gemiddelde van de onderzochte landen 175 bedraagt. De Filipijnen scoorden het hoogst met een indexscore van 234 en Nederland noteerde de laagste score: 115.

In België is de helft van alle respondenten dan weer bezorgd dat hackers mogelijk toegang kunnen krijgen tot hun bankrekeningen via contactloze betaalmethoden (51%) en e-wallets zoals PayPal of Apple Pay (51 procent). Deze bezorgdheid over hacking stijgt tot 63% voor online-bankieren, de meest gebruikte betaalmethode. Voor mobiele apps, zoals Payconiq by Bancontact, wordt het risico met 44 procent iets lager ingeschat.

Deze bezorgdheid over contactloze betalingen heeft als resultaat dat 64 procent niet van plan is dergelijke betaaltechnologieën in de toekomst te gebruiken. Dit gebrek aan vertrouwen in contactloze betalingen kan voortkomen uit het idee dat twee derde (67 procent) van de respondenten verwacht dat slimme betaalterminals en smartphones dit jaar zullen gehackt worden. 88 procent van de respondenten zijn ook niet van plan zijn om cryptogeld als betalingsmethode te gebruiken vanwege beveiligingsproblemen of omdat ze er totaal geen interesse in hebben.

Unisys Security Index

Voor de Unisys Security Index van 2019 werden meer dan 13.000 consumenten in dertien landen ondervraagd, waaronder meer dan 1.000 in Nederland, om hun houding ten aanzien van een breed scala aan veiligheidsgerelateerde kwesties te meten. Op basis van de feedback werd vervolgens een index berekend met een score van nul tot 300, waarbij 300 het maximale niveau van bezorgdheid is. Net als in voorgaande jaren, nemen de zorgen voor iedere onderzochte categorie toe. Dit jaar is de categorie nationale veiligheid met drie punten gestegen, financiële veiligheid met vier punten, internetveiligheid met acht punten en persoonlijke veiligheidsrisico’s met zeven punten.

Bron: Unisys Security

Het 2019 Unisys Security Index Rapport

Download het 2019 Unisys Security Index rapport

2019 Unisys Security Index Global
PDF – 1,4 MB 497 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.