Ontstaan Darkweb


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


The Onion Router is met goede bedoelingen ontwikkeld door de informaticus 'Roger Dingledine', in opdracht van de Amerikaanse marine en de militaire onderzoeksdivisie 'Defense Advanced Research Projects Agency' (DARPA). Het primaire doel van TOR is om de interne communicatie van Amerikaanse militairen te beveiligen. Door de online anonimiteit die het Darkweb te bieden heeft, is het duistere plekje langzaam maar zeker een walhalla voor criminelen geworden. In 2004 worden voor het TOR-netwerk zogenoemde 'hidden services' (verborgen diensten) ontwikkeld. Deze hidden services zijn websites waar verschillende goederen en diensten op worden aangeboden. URL’s eindigen dan niet met .nl of .com, maar met .onion.

Sinds het ontstaan van deze hidden services zijn er al aardig wat websites met een duister randje uit de lucht gehaald. De bekendste hidden service is de online zwarte markt Silk Road. Silk Road is jarenlang een illegale marktplaats voor drugs en verdovende middelen geweest. Onder gebruikers had de site een betrouwbaar imago: wanneer er iets niet werd geleverd kregen klanten hun geld terug. Ruim twee jaar geleden is de website echter door de FBI gesloten en de eigenaar Ross Ulbricht gearresteerd. Silk Road draaide in totaal rond één miljard dollar aan omzet. Ulbricht heeft niet alleen toegegeven het brein achter Silk Road te zijn, maar ook dat hij huurmoordenaars de opdracht heeft gegeven zes moorden te plegen. De Amerikaanse crimineel is in 2015 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het verhandelen van drugs, het opdracht geven tot moord, witwassen, hacken en samenzwering.

Het is zeker niet de laatste keer geweest dat een online drugshandel door de FBI is opgerold. Denk maar aan de beruchte website Alphabay, die juli 2017 offline is gehaald. Op deze site kon men onder andere aan drugs, wapens en valse identiteitskaarten komen. In diezelfde maand is ook het drugsnetwerk Hansa Market ontmanteld door de FBI.



Juli 2022
Juni 2022

Telegram een soort laagdrempelig alternatief voor het darkweb? Is het veilig?

Telegram staat bekend als een veilig alternatief voor WhatsApp. De snelle en cloud-gebaseerde chat-app heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers. Voor veel gebruikers is veiligheid een reden om over te stappen naar Telegram, maar hoe veilig is Telegram eigenlijk? De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem.

Lees meer »

10 jaar gevangenis en tbs voor 'Mr. Dark'

De 35-jarige Michael M., alias 'Mr. Dark', is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het afpersen en misbruiken van tien minderjarige meisjes en het handelen in extreme verkrachtings- en seksvideo's. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Lees meer »
Mei 2022

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »

Uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb

Heel wat ouders posten foto's van hun kinderen op sociale media. Maar ze staan niet altijd stil bij de risico's die daarmee gepaard kunnen gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in Belgie. Die lanceert nu de website "Magditonline.be" met concrete tips voor ouders om hun kinderen veilig af te beelden op sociale media. Ook influencers vinden er meer informatie over hun rechten en plichten.

Lees meer »
April 2022