Dogecoin (DOGE) populair bij cybercriminelen en op het darkweb

Gepubliceerd op 2 juli 2022 om 07:00

Dogecoin (DOGE) populair bij cybercriminelen en op het darkweb

Dogecoin (DOGE) is in 2013 gecreëerd als een meme-coin. Hoewel de munt van origine dus een grap was heeft deze zich sindsdien serieus ontwikkeld. De interesse van Elon Musk in DOGE heeft zeker geholpen. Inmiddels wordt deze crypto meer en meer serieus genomen, helaas ook in kringen waar niet veel te lachen valt. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat Dogecoin (DOGE) in cybercrime en op darkweb steeds populairder wordt.

Populair bij terroristen

We beginnen direct met de zware jongens. Terrorisme is het op één na grootste gebied van criminele activiteiten waar Dogecoin gebruikt wordt. Hoe ver deze crypto ingevoerd is zien we op beslag-orders die Israël tegen Hamas heeft uitgevaardigd. Naast miljoenen in Tether (USDT) en Bitcoin (BTC) blijkt er ook voor ruim $ 40.000,- Doge op de lijst te staan. Daarmee staat de munt in de top 5 meest gebruikte crypto van Hamas.

Malware criminelen

Na terrorisme is Malware de meest populaire criminele toepassing van deze meme-coin. Naast de ‘simpele’ fraude waarbij mensen met valse e-mails overgehaald worden om geld naar de oplichters over te maken zien we ook creatievere toepassingen. Zo worden de adressen van DOGE-wallets steeds vaker slachtoffer van zogenoemde clipboard-fraude. Dit betekent dat cybercriminelen speciale malware op jouw device zetten. Deze zorgt ervoor dat als jij een wallet-adres kopieert op jouw clipboard, dit automatisch gewisseld wordt voor een wallet-adres van de Dogedieven. Zo maak je dus ongemerkt zelf geld naar hen over. Ook stuurde men een stuk malware met de naam 'Doki' mee. Doki klinkt schattig maar is het zeker niet. Hij verzamelt namelijk data van DOGE transacties om de zogenoemde 'command and control' servers te achterhalen en aan te vallen. Na de malware verovert Dogecoin (DOGE) ook terrein in de georganiseerde misdaad. Dit is het meest duidelijk online te zien op Darkweb .

Dogecoin op Darkweb

Ook op Darkweb is Dogecoin (DOGE) steeds vaker geaccepteerd. Je kunt op allerlei ondergrondse sites betalen met deze crypto. Ook zijn er een aantal grote Darkweb marktplaatsen (inderdaad, marktplaatsen voor illegale zaken) die DOGE accepteren. Een bekend voorbeeld is 'Just-Kill', gespecialiseerd in gestolen credit cards. In 2014 werd de bedrieger bedrogen, of letterlijker gezegd, de crimineel bestolen. Men begon op darkweb een speciale ‘black market’ waar je alleen met Dogecoin (DOGE) kon betalen. De beurs bestond maar kort, want toen genoeg geïnteresseerden een deposit hadden gestort om hun duistere zaakjes te kopen pleegde men een klassieke exit fraude (exit scam). De site ging uit de lucht en het geld was verdwenen. Wie ‘men’ was is uiteraard nooit opgehelderd.

Misbruik en extremisme

Naast deze vormen van criminaliteit zien we ook dat extremisten en perverselingen deze crypto ontdekt hebben. Zo vond men een toenemend aantal donaties in DOGE aan extreem rechtse platformen. Ook materiaal met seksueel misbruik van kinderen kan tegenwoordig in DOGE afgerekend worden. Hoewel de bedragen in absolute zin niet te hoog zijn baart de ontwikkeling onderzoekers zorgen.

Dogecoin, diefstal, scams en Ponzi

Als we de criminele kant van crypto bekijken zijn diefstal, scams en piramidespellen de meest voorkomende fraudes. Dit is bij Dogecoin (DOGE) geen uitzondering. De eerste keer dat deze meme coin getroffen werd was enkele dagen na de oprichting toen storage provider Dogewallet gehackt werd. De grootste diefstal bedroeg $ 119 miljoen. Dit betrof een Turks piramidespel. In totaal zijn er al meer dan 50 gevallen genoteerd waarbij in totaal honderden miljoenen dollars aan DOGE werd buitgemaakt.

Overigens kan dat de populariteit van de munt (nog) niet deren, want op de lijst van populairste crypto neemt hij de 11de plaats in. De live Dogecoin (DOGE) prijs is $ 0,0666. Dit is 0,99% hoger dan gisteren.

Overigens valt er ook voor Elon Musk steeds minder te lachen om Dogecoin (DOGE). Zo moet hij zich binnenkort bij de rechter verweren tegen een megaclaim waarbij hem verweten wordt dat hij zijn bekendheid en invloed misbruikt heeft om de waarde van Dogecoin (DOGE) op te pompen (pump en dump) zonder dat daar aanleiding toe was. Zo zou hij investeerders voor miljarden benadeeld hebben.

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Bron: elliptic.co, want.nl

Dogecoin Gaining Traction For Illicit Use
PDF – 6,8 MB 32 downloads

Meer rapporten? Kijk dan hier »

Meer info over het darkweb 

Meer darkweb nieuws 

Om alle criminelen te voorzien, is er op het darkweb een levendige handel

Criminelen passen zich razendsnel aan de nieuwe realiteit aan, die zich ontvouwt door de coronapandemie. Hoewel ook de onderwereld in eerste instantie hard getroffen werd door gesloten grenzen, het stilgevallen transportverkeer en afgelaste drugsfeesten, waarschuwen internationale politie- en opsporingsdiensten voor een nieuwe golf van criminaliteit. Eind maart sloeg Europol alarm over de grootschalige illegale handel in al dan niet nagemaakte medische goederen en over diefstal uit ziekenhuizen.

Lees meer »

Op fora op het darkweb moedigen criminele hackers elkaar aan

Het coronavirus biedt hackers en phishers een dankbare kapstok. Thuiswerken kent risico’s voor bedrijfssystemen en de honger naar informatie maakt mensen gevoelig voor phishingmails. In maart zou het aantal digitale aanvallen maar liefst 475 procent hoger zijn geweest dan in februari.

Lees meer »

Europol ziet toenemende activiteit op het darkweb door coronavirus

De gelegenheid maakt de dief, en dat is tijdens deze coronacrisis niet anders. "Coronacriminaliteit maakt gebruik van de angst van de mensen, van de vraag naar info of producten die ze nodig hebben. De flexibiliteit waarmee criminele organisaties zich aanpassen aan deze crisis, is opvallend", zegt Europoldirecteur Catherine De Bolle. Een nieuw rapport van de Europese politiedienst geeft vier voorbeelden van nieuwe vormen van criminaliteit.

Lees meer »

Politie haalt 'Pay to view' website DarkScandals offline

In zijn woning in Barendrecht is maandag 9 maart een 32-jarige man aangehouden voor het bezit en de verspreiding van kinderporno, heling, opruiing en twee belastingfeiten. Hij is administrator/moderator van de website ‘DarkScandals’ op het clear- en darkweb. Uit identificatie blijkt dat hij Amsterdams van geboorte maar woonachtig is in Barendrecht. De websites zijn offline gehaald en er is een zogenoemde ‘splash page’ gepubliceerd. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vanmiddag de bewaring van de man bevolen.

Lees meer »

«   »