Hij zette bitcoins om in euro’s voor personen die op het darkweb handelden in medicijnen

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 07:00

Afgelopen donderdag stond een verdachte van witwassen met behulp van zogenaamde cryptocurrency kaarten voor de rechter in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem voor meer dan 2,5 ton euro te hebben witgewassen. Ook wordt hem het voorhanden hebben van hard- en softdrugs verweten.

Verdachte kwam in beeld tijdens een ander onderzoek van de FIOD vanwege zijn opvallende bestedingen met een cryptocurrency kaart. Zo deed hij voornamelijk contante opnames van forse geldbedragen in een periode van een jaar terwijl hij in die periode weinig tot geen vermogen had. “Sterker nog, verdachte bleek schulden ter hoogte van een ton te hebben. Vanwege die schulden zat hij in de schuldsanering, waar hij kennelijk is uitgezet.”, aldus de officier.

Cryptocurrencykaarten en 10 bankrekeningen

Verdachte bleek naast de cryptocurrency kaart ook 10 bankrekeningen te hebben waarmee gedeeltelijk opmerkelijke overboekingen werden gedaan. Verklaringen volgens verdachte zijn onder andere dat het inkomsten uit online pokeren en het handelen in bitcoins betreft. Verder zou hij bitcoins omzetten in euro’s voor personen die op het darkweb handelden in medicijnen. Daar kreeg hij een fee voor. Deze personen maakten volgens verdachte ook gebruik van zijn cryptocurrency kaart en een van zijn bankrekeningen.

Hard- en sofdrugs

In een opslagbox die verdachte huurde werden hard- en sofdrugs in de vorm van pillen aangetroffen. De aangetroffen situatie in de opslagbox deed vermoeden dat deze pillen ook werden verpakt en verzonden gelet op het aanwezige verpakkingsmateriaal. Verdachte stelt dat hij geld van de personen, die ik op het darkweb in medicijnen handelden, kreeg voor de opslag.

Ernst van de feiten

“Het handelen van verdachte is ondermijnend. Met het witwassen wordt de integriteit van het economische verkeer aangetast. Verdachte gaf crimineel geld een schijnbaar legale herkomst. Het ging om geld dat duidelijk van een criminele groep afkomstig was. Daarbij komt dat verdachte ogenschijnlijk wel meer betrokkenheid had dan alleen het omzetten van bitcoins. Zo zijn op zijn bitcoinsadressen ook ontvangsten vanuit darknet markten te zien. Van het witwassen heeft verdachte bovendien een gewoonte gemaakt. Daarnaast heeft hij hard- en softdrugs, die grotendeels tevens te gebruiken waren als medicijnen, in vrij grote hoeveelheid voorhanden gehad. De feiten en omstandigheden daar omheen duiden erop dat hij meer deed dan alleen voorhanden hebben. Ook binnen deze verwijten handelde verdachte voor een criminele groep, die in medicijnen handelde op het darkweb. Dat laatste brengt, zo zou verdachte ook moeten weten, risico’s mee voor de volksgezondheid. Daaraan draagt verdachte met zijn handelen bij.”, aldus de officier.

Verdachte wil geen namen en rugnummers geven van de persoon of personen met wie hij werkte. Hierdoor kan volgens het OM niet worden getoetst of de relatief kleine rol, die verdachte in het geheel stelt te hebben, hem daadwerkelijk toekomt.

Strafeis

Verdachte heeft inmiddels een baan, een bewindvoerder in verband met zijn schulden en een vriendin met wie hij een kindje wil krijgen. “Dat is uiteraard een goede zaak, knap ook dat verdachte de energie heeft om dit op te pakken”, aldus de officier. Echter, aan elk strafbaar handelen hangt volgens haar een prijskaartje. Dat is voor verdachte niet anders dan voor anderen. Een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar vindt de officier hier dan ook op zijn plaats. Het voorarrest van 44 dagen kan daarvan worden afgetrokken.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Bron: om.nl 

Meer info over darkweb 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Pedohandleiding op het Darkweb nu strafbaar gesteld

Het verspreiden, verwerven of  in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen wordt expliciet strafbaar gesteld. Er komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op te staan. Zo’n ‘pedohandboek’ of ‘pedohandleiding’ brengt kinderen in gevaar, omdat het een voedingsbodem is voor de kindermisbruiker die zijn slag wil slaan. Dit is de kern van een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat vandaag in consultatie is gegaan.

Lees meer »

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”, zo zei minister Grapperhaus. “Hier moeten we tegen vechten. In deze strijd moeten we altijd bedachtzaam zijn op één ding. Hoewel end-to-end ecnryptie belangrijk is om onze privacy te beschermen en cybersecurity te garanderen, kunnen criminelen het als een schild gebruiken. We hebben een gebalanceerde aanpak nodig die kinderen beschermt tegen deze verschrikkelijke misdaad, en tegelijkertijd rekening houdt met onze privacy en cybersecurity.”

Lees meer »

Met een bron van informatie na het kraken van de crypto communicatie in het onderzoek '26Lemont', zijn tal van ontvoeringen en lugubere martelingen voorkomen

Op 22 juni 2020 hield de Landelijke Eenheid zes mannen aan die worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. In een loods in het Brabantse Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan. Zes daarvan waren ingericht als cel waarin mensen vastgebonden konden worden en één container was bedoeld als martelkamer. Ook trof de politie een tweede loods aan in Rotterdam, die vermoedelijk bestemd was als uitvalbasis van de criminelen.

Lees meer »

Nederlandse dealers versturen maandelijks naar schatting 9000 pakketjes met coke, speed, xtc en crystal meth

Ecstasy, cocaïne, speed en amfetamine. Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland. Politie en douane in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en diverse Aziatische landen hebben genoeg van de Nederlandse drugspakketten.

Lees meer »

"Hij zat altijd op het darkweb"

De voormalige beste vriend van Christian Brückner (43) is ervan overtuigd dat de Duitser achter de verdwijning zit van Madeleine McCann. Dat stelt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. Michael Tatschl (46) woonde begin deze eeuw samen met Brückner in het Portugese Praia da Luz en pleegde met hem enkele misdrijven. Hij heeft de politie inmiddels alles verteld over zijn voormalig kompaan.

Lees meer »

Het Darkweb is 20 jaar

Het Darkweb is 20 jaar en is de ideale schuilplaats voor wapen- en drugshandel, kinderporno, bitcoin loterijen en levenslange Netflix-abonnementen, maar ook een vrijhaven voor klokkenluiders, journalisten en revolutionaire bewegingen die de censuur willen ontlopen. Het Darkweb bestaat op de kop af twintig jaar. Nu vooral nog een digitaal rovershol, maar ook de BBC, The Guardian en Facebook zien er het nut van in.

Lees meer »

Het darkweb "De verborgen kant van het internet"

Het internet heeft alles veranderd, van de manier hoe we werken en de manier hoe we gamen tot de manier hoe we leven. Het lijkt erop dat er een plekje is op internet voor iedereen ondanks welke interesses je hebt, ondanks wat je overtuigingen zijn, is er iemand of iets daarbuiten dat op dezelfde manier denkt als jij. Het internet heeft ons verbonden op manieren die we nooit eerder hadden gedacht, het is een plek waar iedereen van waar dan ook ter wereld kan samenkomen, er zijn zoveel dingen op internet waarvan de meeste niet eens weten dat ze bestaan. Er is van alles of het nu een dienst of product is, legaal of illegaal immoreel of onethisch het internet heeft het. U kunt kiezen of u het gebruikt voor voor goede dingen of in slechte dingen, net zoals het internet dat we allemaal gebruiken  elke dag.

Lees meer »