80-90% van de crypto transacties op het darkweb gerelateerd aan illegale drugs

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 07:00

Het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO) heeft een rapport uitgebracht waarin de rol wordt beschreven die Bitcoin-geldautomaten kunnen spelen bij mensen- en drugshandel.

Rapport Amerikaanse Government Accountability Office

Het Amerikaanse Government Accountability Office heeft een nieuw rapport gepubliceerd. Hierin wordt beschreven hoe cryptocurrencies en crypto geldautomaten kunnen worden gebruikt om mensen- en drugshandel te vergemakkelijken.

In het rapport worden twee belangrijke redenen uiteengezet waarom deze geldautomaten mogelijk helpen bij het faciliteren van criminele activiteiten.

“Terwijl geldautomaat providers zich bij FinCEN moeten registreren, zijn ze niet verplicht om routinematig de specifieke locaties van hun automaten te melden”, luidt het rapport.

“Dit beperkt het vermogen van federale agentschappen om automaten te identificeren in gebieden die zijn aangemerkt als een hoog risico voor financiële misdrijven en waar mensen- en drugshandel betrokken kunnen zijn.”

Ten tweede voegt het rapport eraan toe dat crypto automaten ervoor kunnen kiezen geen informatie over de identiteit van een gebruiker te verzamelen. Dit zorgt op zijn beurt voor enige mate van anonimiteit. Dit maakt cryptocurrencies aantrekkelijk voor criminelen, aldus de onderzoekers.

Het rapport citeert ook de FBI, die zei dat er een toename is geweest in het gebruik van crypto automaten voor illegale doeleinden, waaronder mensen- en drugshandel.

Volgens Coin ATM Radar, een website waarmee ATM-operators zelf ATM-locaties kunnen melden, verspreiden crypto-geldautomaten zich snel over de Verenigde Staten. In januari 2017 waren er in totaal 560 actief in de US Today, dat aantal is gegroeid tot ruim 30.000.

Aantal Bitcoin-geldautomaten in de VS Bron: Coin ATM Radar.

Sekshandel en drugshandel

Het rapport kiest Bitcoin uit als de grootste boosdoener.“Bitcoin is de meest gebruikte virtuele valuta die instanties hebben waargenomen bij het faciliteren van illegale activiteiten. Dit zeggen functionarissen van verschillende federale instanties die we hebben geïnterviewd,” staat in het rapport.

In juni 2021 rapporteerde de GAO over betaalmethoden die zijn geaccepteerd door platforms die betrokken zijn bij de Amerikaanse online commerciële seksmarkt, die volgens de GAO kunnen worden gebruikt voor illegale sekshandel.

“Het internet heeft een online markt voor commerciële seks mogelijk gemaakt, die kan worden gebruikt om de prostitutie van zichzelf of anderen en sekshandel te promoten”, aldus de GAO.

De GOA analyseerde 27 platforms die zich bezighouden met de online commerciële seksmarkt. “Dergelijke platforms kunnen worden gebruikt om sekshandel te vergemakkelijken”, voegde de GOA eraan toe.

Uit hun analyse bleek dat 15 van de platforms virtuele valuta accepteerden als een vorm van betaling, naast andere vormen van traditionele betaling. Drie hiervan accepteerden alleen virtuele valuta.

De GOA interviewde ook functionarissen van de Homeland Security Investigations-eenheid (ICE-HSI) van de Immigration and Customs Enforcement. Deze zeiden dat bepaalde “anonimiserende kenmerken” van cryptocurrencies sekshandelaren aantrekken.

De onderzoekers ontdekte ook dat cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om drugshandel te vergemakkelijken, een link die al vele malen eerder is gelegd.

Volgens het Cyber ​​Crimes Center van de ICE-HSI-eenheid, dat wordt geciteerd in het rapport. is naar schatting 80-90% van de transacties op het darkweb gerelateerd aan illegale drugs. Deze transacties zijn allemaal crypto transacties omdat andere betalingstypes over het algemeen niet geaccepteerd op darkweb-marktplaatsen.

Het rapport citeerde de National Drug Enforcement Administration’s National Drug Threat Assessment. Deze toonde in 2020 aan dat cryptocurrencies steeds vaker werden gebruikt als middel om opbrengsten over de grens over te dragen.

Het is algemeen bekend dat drugsmarkten op het darkweb al jaren cryptocurrencies gebruiken. Opvallende zaken zijn onder meer Silk Road (2014), Alphabay (2017), Wall Street Market (2019) en Buyersclub (2020).

Volgens Chainalysis-gegevens die in 2020 zijn gepubliceerd, verdienden darkwebmarkten in 2020 meer geld dan in enig ander jaar.

Meer recentelijk ontdekte Chainalysis dat crypto-gerelateerde misdaad een recordhoogte bereikte van $14 miljard in 2021. Dit cijfer vertegenwoordigde slechts 0,15% van de totale $15,8 biljoen aan cryptovolumes. Dit markeert echter het laagste percentage illegale transacties ooit in de sector.

Gao 22 105462
PDF – 3,2 MB 68 downloads

Bron: chainalysis.com, coinatmradar.com, gao.gov, newsbit.nl

Meer info over darkweb 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Wat is de huidige prijs van aangeboden data op het Darkweb

De technologische verschuiving die we de afgelopen decennia hebben doorgemaakt is verbazingwekkend, niet in de laatste plaats vanwege de sociale implicaties ervan, maar elk jaar zijn de online en offline sferen steeds meer met elkaar verbonden en zijn ze nu volledig met elkaar verweven, wat ertoe leidt dat online acties echte gevolgen hebben op het fysiek gebied, zowel voor goede als slechte doeleinden.

Lees meer »

Distributie woning Darkweb Market opgerold

Op donderdag 26 november 2020 in de middag is een samengesteld team van de politie en gemeente een woning aan het Ketelhavenplein binnen gegaan. Bij de gemeente waren signalen binnengekomen over bewegingen in en bij de woning terwijl er niemand ingeschreven stond, een zogenaamde spookwoning.

Lees meer »

Zijn jou Spotify login gegeven te vinden op het darkweb?

Hackers zijn erin geslaagd om de Spotify-accounts van meer dan 300.000 gebruikers over te nemen. Daarvoor gebruikten ze een online database die meer dan 380 miljoen records bevatte, waaronder inlognamen en wachtwoorden. De database, die ruim 72 gigabyte in omvang was, was onbeveiligd, wat betekent dat deze voor iedereen toegankelijk was.

Lees meer »

Tweestapsverificatie vingerafdruk te koop met e-mailadressen en wachtwoorden

"Beveiliging op het internet is een eindeloos kat-en-muisspel. Terwijl beveiligingsspecialisten voortdurend nieuwe manieren bedenken om onze digitale gegevens te beschermen, verzinnen cybercriminelen nieuwe sluwe manieren om die verdediging te omzeilen. Onderzoekers van de TU/e hebben nu bewijs gevonden van een geavanceerde Russische online marktplaats die honderdduizenden zeer gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Deze 'fingerprints' stellen criminelen in staat om ultramoderne tweestapsverificatie te omzeilen, waardoor ze toegang krijgen tot waardevolle gebruikersinformatie, zoals creditcardgegevens." aldus de TU/e

Lees meer »

Levend of dood, hoeveel ben je waard op het darkweb

Darkweb is een wereld op internet die tot de verbeelding spreekt. Je kan er van alles kopen, vooral datgene wat illegaal is. Ook bij campagnes tegen cybercrime waarschuwt men vaak dat je gegevens op Darkweb terecht kunnen komen. Vraag is wat je daar eigenlijk waard bent? 

Lees meer »

«   »