80-90% van de crypto transacties op het darkweb gerelateerd aan illegale drugs

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 07:00

Het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO) heeft een rapport uitgebracht waarin de rol wordt beschreven die Bitcoin-geldautomaten kunnen spelen bij mensen- en drugshandel.

Rapport Amerikaanse Government Accountability Office

Het Amerikaanse Government Accountability Office heeft een nieuw rapport gepubliceerd. Hierin wordt beschreven hoe cryptocurrencies en crypto geldautomaten kunnen worden gebruikt om mensen- en drugshandel te vergemakkelijken.

In het rapport worden twee belangrijke redenen uiteengezet waarom deze geldautomaten mogelijk helpen bij het faciliteren van criminele activiteiten.

“Terwijl geldautomaat providers zich bij FinCEN moeten registreren, zijn ze niet verplicht om routinematig de specifieke locaties van hun automaten te melden”, luidt het rapport.

“Dit beperkt het vermogen van federale agentschappen om automaten te identificeren in gebieden die zijn aangemerkt als een hoog risico voor financiële misdrijven en waar mensen- en drugshandel betrokken kunnen zijn.”

Ten tweede voegt het rapport eraan toe dat crypto automaten ervoor kunnen kiezen geen informatie over de identiteit van een gebruiker te verzamelen. Dit zorgt op zijn beurt voor enige mate van anonimiteit. Dit maakt cryptocurrencies aantrekkelijk voor criminelen, aldus de onderzoekers.

Het rapport citeert ook de FBI, die zei dat er een toename is geweest in het gebruik van crypto automaten voor illegale doeleinden, waaronder mensen- en drugshandel.

Volgens Coin ATM Radar, een website waarmee ATM-operators zelf ATM-locaties kunnen melden, verspreiden crypto-geldautomaten zich snel over de Verenigde Staten. In januari 2017 waren er in totaal 560 actief in de US Today, dat aantal is gegroeid tot ruim 30.000.

Aantal Bitcoin-geldautomaten in de VS Bron: Coin ATM Radar.

Sekshandel en drugshandel

Het rapport kiest Bitcoin uit als de grootste boosdoener.“Bitcoin is de meest gebruikte virtuele valuta die instanties hebben waargenomen bij het faciliteren van illegale activiteiten. Dit zeggen functionarissen van verschillende federale instanties die we hebben geïnterviewd,” staat in het rapport.

In juni 2021 rapporteerde de GAO over betaalmethoden die zijn geaccepteerd door platforms die betrokken zijn bij de Amerikaanse online commerciële seksmarkt, die volgens de GAO kunnen worden gebruikt voor illegale sekshandel.

“Het internet heeft een online markt voor commerciële seks mogelijk gemaakt, die kan worden gebruikt om de prostitutie van zichzelf of anderen en sekshandel te promoten”, aldus de GAO.

De GOA analyseerde 27 platforms die zich bezighouden met de online commerciële seksmarkt. “Dergelijke platforms kunnen worden gebruikt om sekshandel te vergemakkelijken”, voegde de GOA eraan toe.

Uit hun analyse bleek dat 15 van de platforms virtuele valuta accepteerden als een vorm van betaling, naast andere vormen van traditionele betaling. Drie hiervan accepteerden alleen virtuele valuta.

De GOA interviewde ook functionarissen van de Homeland Security Investigations-eenheid (ICE-HSI) van de Immigration and Customs Enforcement. Deze zeiden dat bepaalde “anonimiserende kenmerken” van cryptocurrencies sekshandelaren aantrekken.

De onderzoekers ontdekte ook dat cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om drugshandel te vergemakkelijken, een link die al vele malen eerder is gelegd.

Volgens het Cyber ​​Crimes Center van de ICE-HSI-eenheid, dat wordt geciteerd in het rapport. is naar schatting 80-90% van de transacties op het darkweb gerelateerd aan illegale drugs. Deze transacties zijn allemaal crypto transacties omdat andere betalingstypes over het algemeen niet geaccepteerd op darkweb-marktplaatsen.

Het rapport citeerde de National Drug Enforcement Administration’s National Drug Threat Assessment. Deze toonde in 2020 aan dat cryptocurrencies steeds vaker werden gebruikt als middel om opbrengsten over de grens over te dragen.

Het is algemeen bekend dat drugsmarkten op het darkweb al jaren cryptocurrencies gebruiken. Opvallende zaken zijn onder meer Silk Road (2014), Alphabay (2017), Wall Street Market (2019) en Buyersclub (2020).

Volgens Chainalysis-gegevens die in 2020 zijn gepubliceerd, verdienden darkwebmarkten in 2020 meer geld dan in enig ander jaar.

Meer recentelijk ontdekte Chainalysis dat crypto-gerelateerde misdaad een recordhoogte bereikte van $14 miljard in 2021. Dit cijfer vertegenwoordigde slechts 0,15% van de totale $15,8 biljoen aan cryptovolumes. Dit markeert echter het laagste percentage illegale transacties ooit in de sector.

Gao 22 105462
PDF – 3,2 MB 67 downloads

Bron: chainalysis.com, coinatmradar.com, gao.gov, newsbit.nl

Meer info over darkweb 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Communicatie middelen en logistieke partners cruciaal voor criminele organisaties

In het artikel KIK het alternatief voor TOR omschreven we een nieuw ecosysteem dat naast het TOR netwerk opereert. We hebben in het verleden verschillende artikelen gewijd aan wat er op KIK te vinden was. Veelal bleek dat de applicatie als ondersteuning diende van de criminele operaties die via het TOR netwerk liepen. Echter vonden we in het verleden dat naast KIK ook Telegram vaak genoemd werd door criminele organisaties als extra verlengstuk in de communicatie/marketingmix van de organisatie. Deze verwijzingen zagen we zwart-op-wit genoemd worden op het Darkweb.

Lees meer »

Moord op bestelling via het darkweb

Moord op bestelling klinkt als iets uit films, maar een 37-jarige Hagenaar zocht tot twee keer toe op het darkweb iemand om zijn ex uit de weg te ruimen. Schijnbaar zonder scrupules wilde hij de moeder van hun twee jonge kinderen laten vermoorden. Gelukkig voor haar had de man te maken met oplichters die hem enkel van zijn geld af hielpen.

Lees meer »

Cybercriminelen verkopen broncode van o.a. 'The Witcher 3' op darkweb

Het zit de Poolse ontwikkelaar 'CD Projekt RED' niet mee. 'Cyberpunk 2077' kent veel problemen, de Poolse autoriteiten kijken mee met hoe de ontwikkelaar zaken aanpakt, Sony heeft hun recente game van het PlayStation Network afgehaald en zo zijn er nog meer dingen aan de hand. Tot overmaat van ramp zijn ze nu ook nog slachtoffer geworden van hackers, die een ultimatum hebben gesteld.

Lees meer »

Zes aanhoudingen in darkweb onderzoek 'Ringwood'

De Politie heeft afgelopen dinsdag zes personen aangehouden die verdacht worden achter de darkweb market 'DutchMasters' te zitten. DutchMasters hield zich op het darkweb bezig met de productie, verkoop en distributie van harddrugs. De totale omzet van DutchMasters wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s.

Lees meer »

Illegale dierenhandelaren steeds actiever op Telegram

De mobiele applicatie Telegram is op weg om TOR te verdringen als ¨the- place-to-be¨ voor illegale handelaren. In vele journalistieke artikelen is te zien geweest dat wapenhandelaren, drugskartels en illegale prostitutie aan de orde van de dag is binnen de bekende Telegram groepen. 

Lees meer »

«   »