Megaproces rond ‘cyberbunker’ nadert ontknoping

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 07:00

Moet Herman Johan X. (62) uit Renkum écht jaren de cel in omdat hij de man was die online drugshandel en cyberaanvallen vanuit een bunker mogelijk maakte? Dat moet snel duidelijk worden na een megaproces van meer dan een jaar.

Het is de bedoeling dat de rechtbank in Trier op maandag 13 december een uitspraak doet in een van de grootste cyberzaken die onze oosterburen ooit hebben gekend.

Eis zeven jaar tegen Johan X.

Tegen X. en zes mogelijke handlangers eiste het Duitse Openbaar Ministerie onlangs één jaar en negen maanden tot zeven jaar en zes maanden cel. Voor de geboren Renkumer dreigt die laatste gevangenisstraf. X. is de hoofdverdachte in het proces rond een zogenoemde cyberbunker in de Duitse plaats Traben-Trarbach, tussen Trier en Koblenz, waar een politiemacht in 2019 na jarenlang onderzoek een inval deed.

Darkweb bunker

In de oude Navo-bunker verhuurde X. met andere verdachten jarenlang ruimte op computerservers. Die bleek door klanten te worden gebruikt voor tal van criminele activiteiten via het darkweb, zeg maar de plek van het internet die niet vindbaar is via een standaard zoekmachine. Rechercheurs stuitten op de servers op webpagina’s voor onder meer de handel in drugs en gestolen data.

Alles bij elkaar zouden X. en de andere opgepakte verdachten in eerste instantie medeplichtig zijn geweest aan ongeveer 250.000 strafbare feiten. Het merendeel van de verdenkingen is tijdens de zaak, die vorig jaar oktober begon, overeind gebleven, zegt hoofdofficier van justitie Jörg Angerer.

Advocaten pleiten voor vrijspraak

De advocaten van de 62-jarige pleiten voor vrijspraak. X. was volgens hen niet verplicht noch in de gelegenheid te controleren wat precies op de servers stond. De man wordt door de verdediging neergezet als iemand die geen interesse heeft in geld en volledig transparant een datacenter draaiende hield, zo valt te lezen in diverse Duitse media.

Oude bekenden van X., die oorspronkelijk een andere achternaam had, lieten eerder al aan de krant weten er verbaasd over te zijn dat hij het middelpunt is van een gigantische strafzaak over de grens. X. runde decennia terug een computerzaak in de Arnhemse wijk Presikhaaf met de naam PC International. Hij liet de winkel later achter zich voor een computerhandel op een bedrijventerrein in Duiven, genaamd Zyztm, waar mensen ‘van heinde en verre’ naartoe kwamen.

Grote internationale belangstelling

Voor de uitspraak op 13 december wordt grote belangstelling van internationale media verwacht. Gerenommeerde weekbladen als Der Spiegel en The New Yorker schreven eerder al lange verhalen over X. en zijn cyberbunker.

Bron: anoniem, zeit.de, gelderlander.nl

Meer info over darkweb 》

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”, zo zei minister Grapperhaus. “Hier moeten we tegen vechten. In deze strijd moeten we altijd bedachtzaam zijn op één ding. Hoewel end-to-end ecnryptie belangrijk is om onze privacy te beschermen en cybersecurity te garanderen, kunnen criminelen het als een schild gebruiken. We hebben een gebalanceerde aanpak nodig die kinderen beschermt tegen deze verschrikkelijke misdaad, en tegelijkertijd rekening houdt met onze privacy en cybersecurity.”

Lees meer »

Met een bron van informatie na het kraken van de crypto communicatie in het onderzoek '26Lemont', zijn tal van ontvoeringen en lugubere martelingen voorkomen

Op 22 juni 2020 hield de Landelijke Eenheid zes mannen aan die worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. In een loods in het Brabantse Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan. Zes daarvan waren ingericht als cel waarin mensen vastgebonden konden worden en één container was bedoeld als martelkamer. Ook trof de politie een tweede loods aan in Rotterdam, die vermoedelijk bestemd was als uitvalbasis van de criminelen.

Lees meer »

Nederlandse dealers versturen maandelijks naar schatting 9000 pakketjes met coke, speed, xtc en crystal meth

Ecstasy, cocaïne, speed en amfetamine. Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland. Politie en douane in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en diverse Aziatische landen hebben genoeg van de Nederlandse drugspakketten.

Lees meer »

"Hij zat altijd op het darkweb"

De voormalige beste vriend van Christian Brückner (43) is ervan overtuigd dat de Duitser achter de verdwijning zit van Madeleine McCann. Dat stelt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. Michael Tatschl (46) woonde begin deze eeuw samen met Brückner in het Portugese Praia da Luz en pleegde met hem enkele misdrijven. Hij heeft de politie inmiddels alles verteld over zijn voormalig kompaan.

Lees meer »

Het Darkweb is 20 jaar

Het Darkweb is 20 jaar en is de ideale schuilplaats voor wapen- en drugshandel, kinderporno, bitcoin loterijen en levenslange Netflix-abonnementen, maar ook een vrijhaven voor klokkenluiders, journalisten en revolutionaire bewegingen die de censuur willen ontlopen. Het Darkweb bestaat op de kop af twintig jaar. Nu vooral nog een digitaal rovershol, maar ook de BBC, The Guardian en Facebook zien er het nut van in.

Lees meer »

Het darkweb "De verborgen kant van het internet"

Het internet heeft alles veranderd, van de manier hoe we werken en de manier hoe we gamen tot de manier hoe we leven. Het lijkt erop dat er een plekje is op internet voor iedereen ondanks welke interesses je hebt, ondanks wat je overtuigingen zijn, is er iemand of iets daarbuiten dat op dezelfde manier denkt als jij. Het internet heeft ons verbonden op manieren die we nooit eerder hadden gedacht, het is een plek waar iedereen van waar dan ook ter wereld kan samenkomen, er zijn zoveel dingen op internet waarvan de meeste niet eens weten dat ze bestaan. Er is van alles of het nu een dienst of product is, legaal of illegaal immoreel of onethisch het internet heeft het. U kunt kiezen of u het gebruikt voor voor goede dingen of in slechte dingen, net zoals het internet dat we allemaal gebruiken  elke dag.

Lees meer »

OM eist 6 jaar tegen drugskoerier én vendor op het Darkweb

Een ‘drugsdealer 2.0’. Zo bestempelde de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag in de rechtbank Rotterdam een 23-jarige verdachte uit Bodegraven tegen wie zij 6 jaar gevangenisstraf eiste met aftrek van het voorarrest. ‘Hij bood niet alleen het grootste deel van onderschepte met drugs gevulde postpakketten aan bij inleverpunten van een post- en pakketbedrijf, meneer handelde ook als vendor 611 bestellingen van verdovende middelen af via het darkweb. Bovendien is een flinke bedrijfsvoorraad in zijn woning aangetroffen’, zo motiveerde de officier haar strafeis. 

Lees meer »

Drugsonderzoek darkweb leidt tot nieuwe aanhoudingen

In vervolg op een onderzoek naar drugshandel via het darkweb zijn opnieuw verdachten aangehouden. Een 33-jarige man uit Rotterdam werd op 22 april aangehouden, evenals een vader en zoon (59 en 30 jaar) uit Spijkenisse. Hun voorarrest is inmiddels door de rechtbank met 90 dagen verlengd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lees meer »

«   »