Megaproces rond ‘cyberbunker’ nadert ontknoping

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 07:00

Moet Herman Johan X. (62) uit Renkum écht jaren de cel in omdat hij de man was die online drugshandel en cyberaanvallen vanuit een bunker mogelijk maakte? Dat moet snel duidelijk worden na een megaproces van meer dan een jaar.

Het is de bedoeling dat de rechtbank in Trier op maandag 13 december een uitspraak doet in een van de grootste cyberzaken die onze oosterburen ooit hebben gekend.

Eis zeven jaar tegen Johan X.

Tegen X. en zes mogelijke handlangers eiste het Duitse Openbaar Ministerie onlangs één jaar en negen maanden tot zeven jaar en zes maanden cel. Voor de geboren Renkumer dreigt die laatste gevangenisstraf. X. is de hoofdverdachte in het proces rond een zogenoemde cyberbunker in de Duitse plaats Traben-Trarbach, tussen Trier en Koblenz, waar een politiemacht in 2019 na jarenlang onderzoek een inval deed.

Darkweb bunker

In de oude Navo-bunker verhuurde X. met andere verdachten jarenlang ruimte op computerservers. Die bleek door klanten te worden gebruikt voor tal van criminele activiteiten via het darkweb, zeg maar de plek van het internet die niet vindbaar is via een standaard zoekmachine. Rechercheurs stuitten op de servers op webpagina’s voor onder meer de handel in drugs en gestolen data.

Alles bij elkaar zouden X. en de andere opgepakte verdachten in eerste instantie medeplichtig zijn geweest aan ongeveer 250.000 strafbare feiten. Het merendeel van de verdenkingen is tijdens de zaak, die vorig jaar oktober begon, overeind gebleven, zegt hoofdofficier van justitie Jörg Angerer.

Advocaten pleiten voor vrijspraak

De advocaten van de 62-jarige pleiten voor vrijspraak. X. was volgens hen niet verplicht noch in de gelegenheid te controleren wat precies op de servers stond. De man wordt door de verdediging neergezet als iemand die geen interesse heeft in geld en volledig transparant een datacenter draaiende hield, zo valt te lezen in diverse Duitse media.

Oude bekenden van X., die oorspronkelijk een andere achternaam had, lieten eerder al aan de krant weten er verbaasd over te zijn dat hij het middelpunt is van een gigantische strafzaak over de grens. X. runde decennia terug een computerzaak in de Arnhemse wijk Presikhaaf met de naam PC International. Hij liet de winkel later achter zich voor een computerhandel op een bedrijventerrein in Duiven, genaamd Zyztm, waar mensen ‘van heinde en verre’ naartoe kwamen.

Grote internationale belangstelling

Voor de uitspraak op 13 december wordt grote belangstelling van internationale media verwacht. Gerenommeerde weekbladen als Der Spiegel en The New Yorker schreven eerder al lange verhalen over X. en zijn cyberbunker.

Bron: anoniem, zeit.de, gelderlander.nl

Meer info over darkweb 》

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb

Darkweb markt Chemical Revolution 'take down'

De Duitse politie heeft een grote internetwinkel voor synthetische drugs opgerold. Er zijn elf mensen gearresteerd, onder wie een 26-jarige hoofdverdachte, meldt de politie vandaag. Onder de verdachten is ook een 43-jarige Nederlander. Hij werd al in februari opgepakt. 

Lees meer »

'Paniek' op het Darkweb tijdelijk door actie politie diensten?

Autoriteiten in de Verenigde Staten en Europa hebben onlangs een grootschalige actie gehouden tegen online drugsmarkten, waarbij Wall Street Market en Valhalla, twee van de grootste drugsmarkten op het zogenaamde Darkweb, werden gesloten. Toch lijkt de wens om drugs te kopen online thuis en geld te verdienen met de verkoop van drugs op het Darkweb groter dan de angst om opgepakt te worden door de politie. Ondanks de politie acties in de afgelopen zes jaar die geleid hebben tot de sluiting van ongeveer zes markten, waaronder de meest recente twee, zijn er volgens DarknetLive nog steeds bijna 30 illegale markten en nieuws- en informatiesite online op het darkweb. Deze week konden klanten nog steeds vijf gram heroïne kopen - "Beste kwaliteit, geen mix" - voor 0,021 Bitcoin (ongeveer € 180), of een tiende van een gram crack-cocaïne voor 0,0017 Bitcoin (ongeveer € 14) op de markt bekend als Berlusconi .

Lees meer »

Eis: tot 12 jaar tegen drugsverkopers via postpakketten op het Darkweb

,,Deze verdachten hebben een flink steentje bijgedragen aan het negatieve beeld van Nederland als exportland van hard drugs. Mensen in meer dan 40 landen over de hele wereld werden voorzien van verdovende middelen; vooral xtc, maar ook MDMA en cocaïne, heroïne en hasj.” Dat zeiden woensdag de officieren van het Landelijk Parketvoor de rechtbank in Rotterdam in een zaak tegen vier Limburgse mannen die ervan verdacht worden - vooral - honderdduizenden pillen via postpakketten te hebben verstuurd. Als het aan het Landelijk Parket ligt gaan de mannen daar 12, 7, 5 en 3 jaar de cel voor in.

Lees meer »

Eis: jarenlange celstraffen voor online drugsverkopers darkweb

Drugsdealers, versie 2.0. Zo betitelden maandag de officieren van justitie van het Landelijk Parket vier mensen die worden verdacht van de grootschalige verkoop van drugs. De verdachten waren eerst actief via de door politie en OM neergehaalde Hansa Market op het darkweb. Als het aan het OM ligt gaan drie mannen daarvoor 6,5 jaar de cel in, een vrouw 24 maanden waarvan 8 voorwaardelijk. Bovendien kondigde het OM een ontneming van in totaal meer dan 2 miljoen euro aan. De rechtbank Rotterdam behandelt de zaak deze week. Woensdag is de laatste dag.

Lees meer »

«   »