Waarom handel in ongeautoriseerde toegang tot ziekenhuizen op het Darkweb in de lift zit

Gepubliceerd op 14 augustus 2021 om 07:00

De verkoop en aankoop van ongeautoriseerde toegang tot gehackte bedrijfsnetwerken is een belangrijke factor geworden voor de hedendaagse  cyberaanvallen.

Sommige cybercriminelen zijn gespecialiseerd in het hacken van netwerken en verkopen deze toegang door aan derden in plaats van het netwerken zelf te exploiteren. Op dezelfde manier brengen deze cybercriminelen die misbruik maken van gecompromitteerde netwerken - met name ransomware-operators - deze netwerken zelf niet in gevaar maar verkopen ze hun toegang door aan andere cybercriminelen.

De Cyber Kill chain

Deze uitwisselingen en samenwerking op deze ondergrondse criminele websites stellen gespecialiseerde cybercriminelen met vaardigheden en middelen in staat om de ernst en impact van het ondergrondse criminele ecosysteem 'De Cyber Kill Chain' van de bedreigingsactoren te vergroten. Deze specifieke handel van criminele marktaanbiedingen is minder bekend dan andere zoals de verkoop van gecompromitteerde betaalkaarten uit retail- en horeca-inbreuken, of andere belangrijke data. Dit minder gedocumenteerde type criminele marktaanbod verdient niettemin meer aandacht vanwege de omvang en potentiële ernst van de impact.

De Cyber Kill Chain
Afbeelding – 200,4 KB 214 downloads

Russisch sprekende criminelen de marktleiders

Deze verkoop van netwerktoegang heeft gevolgen voor organisaties in alle sectoren en regio's. Technologie- en telecommunicatiebedrijven behoren tot de meest voorkomende slachtoffers. De verkoop van deze  ongeautoriseerde toegang zijn dan ook vaak duurder dan andere sectoren. Criminelen van over de hele wereld kopen en verkopen netwerktoegang. Maar net als in andere aspecten van het ondergrondse criminele ecosysteem zijn Russisch sprekende criminelen de marktleiders. De aangeboden handel bevat vaak een combinatie van externe toegang tot een netwerk en beheerdersreferenties of andere zeer bevoorrechte accounts. De verschuiving naar een extern personeelsbestand tijdens de COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende toename van het gebruik van tools en services voor externe toegang hebben aanvallers meer aanvalsoppervlak gegeven om te exploiteren. Wat voor een duidelijke toename van deze verkopen in de afgelopen 18 maanden heeft laten zien. Dit fenomeen dateert echter van vóór de pandemie maar het is volwassen geworden in 2020. Het is nu een specifiek verkoop product geworden op  ondergrondse criminele fora.

Handel admin rechten ziekenhuis

Een van de meest omstreden handel van ongeautoriseerde toegang is die van toegang tot de zorg en dan met name toegang tot ziekenhuizen. Via online forums die op het darkweb worden gehost, kopen en verkopen hackers inloggegevens van ziekenhuisbeheerders en toegang tot ziekenhuisnetwerken. Deze gegevens worden gebruikt om ransomware aanvallen te lanceren en medische dossiers te stelen. Omwille van de noodzaak van werkende computer apparatuur om levens te kunnen redden is de kans op snelle betaling van een getroffen ziekenhuizen dan ook groter dan andere sectoren. Zo melde de FBI eind 2020 dat de recente cyberaanvallen op ziekenhuizen nog maar het begin was.

Zeven dingen om te weten

  1. Een Russisch sprekende hacker met de naam "hardknocklife" veilde toegang tot het netwerk van een Amerikaans ziekenhuis. Hij zei "de dataset van patiëntendossiers is waardevol omdat ze geboortedata, burgerservicenummers en andere details bevatten die kunnen worden gebruikt om frauduleuze kredietaanvragen uit te voeren." De veiling begon bij $ 500, maar de "koop nu"-prijs was $ 5.000.
  2. Berichten onthullen meestal de locatie van het ziekenhuis, de jaaromzet en de marktwaardering. Hackers onthouden zich meestal van het delen van de naam van het ziekenhuis bij het berichten. Ze zijn zich ervan bewust dat wetshandhavers hun berichten lezen en willen niet het risico lopen de toegang te verliezen. In sommige gevallen hebben hackers de identiteit van het ziekenhuis bekendgemaakt via privéberichten.
  3. Hackers verkopen de ongeautoriseerde toegangen meestal voor een vaste prijs in plaats van een veiling te houden. De prijzen voor de ongeautoriseerde toegangen zijn van drie tot vijf cijfers. De meeste prijzen liggen in het bereik van vier cijfers.
  4. De prijzen voor zorgorganisaties zijn doorgaans lager vanwege de perceptie dat ze gemakkelijker te compromitteren zijn, aldus het rapport. De gemiddelde prijs was $ 4.860 voor een ongeautoriseerd toegang tot het netwerk, terwijl de mediane prijs $ 700 was.
  5. De lagere verkoop prijzen voor toegang tot ziekenhuizen is waarschijnlijk de reden waarom de verkoop van ongeautoriseerd toegang tot ziekenhuizen in de lift zit en daarom aantrekkelijker is geworden voor ransomware-operators, aldus het rapport.
  6. In een ander voorbeeld zei de Russisch sprekende "TrueFighter" in een bericht van juli 2020 dat hij de informatie van een Amerikaans ziekenhuis verkocht met een omzet van $60 miljoen.
  7. De verkoper bood RDP-punten en inloggegevens voor domeinbeheerders aan voor $ 3.000. Het RDP zou de koper op afstand toegang hebben gegeven tot zijn systemen. Een efficiënte ransomware-operator zou patiëntendossiers hebben gestolen voordat ransomware werd ingezet, aangezien patiëntgegevens volgens het rapport waardevol zijn.

De volledige analyse van het onderzoek van Intsights kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Int Sights Selling Breaches White Paper Aug 21
PDF – 5,2 MB 245 downloads

Bron: intsights.com

Meer info over het darkweb 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Nederlandse dealers versturen maandelijks naar schatting 9000 pakketjes met coke, speed, xtc en crystal meth

Ecstasy, cocaïne, speed en amfetamine. Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland. Politie en douane in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en diverse Aziatische landen hebben genoeg van de Nederlandse drugspakketten.

Lees meer »

"Hij zat altijd op het darkweb"

De voormalige beste vriend van Christian Brückner (43) is ervan overtuigd dat de Duitser achter de verdwijning zit van Madeleine McCann. Dat stelt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. Michael Tatschl (46) woonde begin deze eeuw samen met Brückner in het Portugese Praia da Luz en pleegde met hem enkele misdrijven. Hij heeft de politie inmiddels alles verteld over zijn voormalig kompaan.

Lees meer »

Het Darkweb is 20 jaar

Het Darkweb is 20 jaar en is de ideale schuilplaats voor wapen- en drugshandel, kinderporno, bitcoin loterijen en levenslange Netflix-abonnementen, maar ook een vrijhaven voor klokkenluiders, journalisten en revolutionaire bewegingen die de censuur willen ontlopen. Het Darkweb bestaat op de kop af twintig jaar. Nu vooral nog een digitaal rovershol, maar ook de BBC, The Guardian en Facebook zien er het nut van in.

Lees meer »

Het darkweb "De verborgen kant van het internet"

Het internet heeft alles veranderd, van de manier hoe we werken en de manier hoe we gamen tot de manier hoe we leven. Het lijkt erop dat er een plekje is op internet voor iedereen ondanks welke interesses je hebt, ondanks wat je overtuigingen zijn, is er iemand of iets daarbuiten dat op dezelfde manier denkt als jij. Het internet heeft ons verbonden op manieren die we nooit eerder hadden gedacht, het is een plek waar iedereen van waar dan ook ter wereld kan samenkomen, er zijn zoveel dingen op internet waarvan de meeste niet eens weten dat ze bestaan. Er is van alles of het nu een dienst of product is, legaal of illegaal immoreel of onethisch het internet heeft het. U kunt kiezen of u het gebruikt voor voor goede dingen of in slechte dingen, net zoals het internet dat we allemaal gebruiken  elke dag.

Lees meer »