Darkweb handelaar op heterdaad betrapt

Gepubliceerd op 19 juni 2021 om 07:00

De Duitse douane heeft een 73-jarige Nederlander aangehouden die ruim 150 drugszendingen zou hebben verstuurd met een totale waarde van 532.000 euro. De meeste pakketjes waren bestemd voor klanten in Duitsland. Tegen hen is ook een onderzoek geopend.

Aanhouding bij postkantoor

De zeventigplusser werd gearresteerd tijdens het afleveren van drugspakketjes bij een postkantoor in Kleef, vlak over de grens bij Nijmegen. De arrestatie vond 1 juni al plaats maar de douane maakte het nieuws omwille van het onderzoek pas zaterdag bekend. ,,Dat drugsgroepen proberen om zo onopvallend mogelijke koeriers te rekruteren, is hier maar weer eens bevestigd”, zegt een woordvoerster van het douaneonderzoeksbureau in Essen in de Rheinische Post.

Inbeslagname ruim 150 zendingen

De zaak kwam begin mei aan het rollen. Douanebeambten namen op basis van ‘aanwijzingen’ de eerste vijftien zendingen in beslag in een postkantoor in Kleef. Verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) leidde tot de inbeslagname van ruim 150 zendingen. Daarbij ging het om pakketjes en brieven die in verschillende postkantoren waren afgegeven en allemaal drugs bevatten. De meeste waren bestemd voor mensen in Duitsland. Tegen hen is ook een onderzoek geopend wegens overtreding van de Duitse narcoticawet. Dat onderzoek leidde tot huiszoekingen, inbeslagname van drugs en arrestaties in heel Duitsland en in andere Europese landen.

In beslag genomen zendingen met cocaïne bij het douaneonderzoeksbureau in Essen. © Bundespolizei

Ruim half miljoen

In totaal is voor ruim een ​​half miljoen euro aan drugs in beslag genomen. Het gaat om onder meer 30 kilogram amfetaminen, 6000 xtc-pillen, ruim één kilo crystal meth, 330 gram cocaïne, 80 gram heroïne, zo'n 70 gram 4MMC (mefedron of ‘miauw miauw') en tien kilo aan substraat met voedingsstoffen. Deze voedingsbodem was vermoedelijk bestemd voor het kweken van paddo's.

De 73-jarige Nederlander zit na een beslissing van de rechtbank in Kleef in voorarrest. Dat kan in Duitsland maximaal zes maanden duren.

Bestelling via Darkweb

Het douaneonderzoeksbureau in Essen stelt vast dat steeds meer drugs per post worden verzonden. De kopers bestellen de verdovende middelen op het darkweb en gaan er ten onrechte van uit dat ze anoniem blijven. Alleen al in het gebied van dit Duitse douaneonderzoeksbureau zijn het afgelopen jaar een paar duizend opsporingsonderzoeken uitgevoerd. Een aantal daarvan heeft geleid tot veroordeling van de drugskopers tot meerdere jaren gevangenisstraf, aldus de Rheinische Post.

Bron: presseportal.de, bundespolizei.de, gelderlander.nl

Meer info over darkweb

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Nederlandse dealers versturen maandelijks naar schatting 9000 pakketjes met coke, speed, xtc en crystal meth

Ecstasy, cocaïne, speed en amfetamine. Uit Nederland afkomstige post naar het buitenland bevat steeds vaker drugs. Per jaar zou het om zo’n honderdduizend zendingen gaan. Sommige landen overwegen al een verbod op postpakket vanuit Nederland. Politie en douane in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en diverse Aziatische landen hebben genoeg van de Nederlandse drugspakketten.

Lees meer »

"Hij zat altijd op het darkweb"

De voormalige beste vriend van Christian Brückner (43) is ervan overtuigd dat de Duitser achter de verdwijning zit van Madeleine McCann. Dat stelt hij in een interview met de Britse krant The Telegraph. Michael Tatschl (46) woonde begin deze eeuw samen met Brückner in het Portugese Praia da Luz en pleegde met hem enkele misdrijven. Hij heeft de politie inmiddels alles verteld over zijn voormalig kompaan.

Lees meer »

Het Darkweb is 20 jaar

Het Darkweb is 20 jaar en is de ideale schuilplaats voor wapen- en drugshandel, kinderporno, bitcoin loterijen en levenslange Netflix-abonnementen, maar ook een vrijhaven voor klokkenluiders, journalisten en revolutionaire bewegingen die de censuur willen ontlopen. Het Darkweb bestaat op de kop af twintig jaar. Nu vooral nog een digitaal rovershol, maar ook de BBC, The Guardian en Facebook zien er het nut van in.

Lees meer »

Het darkweb "De verborgen kant van het internet"

Het internet heeft alles veranderd, van de manier hoe we werken en de manier hoe we gamen tot de manier hoe we leven. Het lijkt erop dat er een plekje is op internet voor iedereen ondanks welke interesses je hebt, ondanks wat je overtuigingen zijn, is er iemand of iets daarbuiten dat op dezelfde manier denkt als jij. Het internet heeft ons verbonden op manieren die we nooit eerder hadden gedacht, het is een plek waar iedereen van waar dan ook ter wereld kan samenkomen, er zijn zoveel dingen op internet waarvan de meeste niet eens weten dat ze bestaan. Er is van alles of het nu een dienst of product is, legaal of illegaal immoreel of onethisch het internet heeft het. U kunt kiezen of u het gebruikt voor voor goede dingen of in slechte dingen, net zoals het internet dat we allemaal gebruiken  elke dag.

Lees meer »