Islamitische Staat (IS) digitaliseert

Gepubliceerd op 10 april 2021 om 10:39

De islamistische cybersecurity groep 'Electronic Horizons Foundation', dat een digitale tak van IS is, lanceert een eigen platform met cloud services en chat mogelijkheden voor leden. Via dit platform zouden volgers makkelijker online propaganda kunnen verspreiden en bovendien makkelijker de interne rangen kunnen bepalen.

Tak van de IS

Electronic Horizons Foundation (EHF) lijkt op het eerste gezicht een gewone naam van een doorsnee technologiebedrijf. Maar niets is minder waar. De organisatie is eigenlijk een digitale tak van de Islamistische terreurgroep IS. De groep werd wellicht in 2016 opgericht als een soort ‘helpdesk’ die terroristen kon bijstaan om zich te verbergen van westerse autoriteiten.

EHF informeerde volgers en rekruteerde in het verleden al vaker via online cybersecurity magazines. In deze cybersecurity magazines werden allerlei technieken aangeleerd om de communicatie te beveiligen en werden er adviezen aangeboden om onder de radar van het westen te kunnen blijven. In mei vorig jaar publiceerde de organisatie bijvoorbeeld zo’n magazine met maar liefst 34 pagina’s, dat zowel in het Engels als in het Arabisch beschikbaar waren.

IS platform

Nu zou EHF dus haar eigen platform voor communicatie en de opslag van bestanden hebben opgericht. ‘'Gezien de recente ontwikkelingen in de media en de groeiende restricties van techbedrijven op inhoud, moesten we onze eigen oplossingen aanreiken om een ruimte te creëren voor volgers en de Moslimgemeenschap,'’ zou er te lezen zijn in een digitale statement van EHF.

Hoe het zogenaamde ‘Horizons Cloud Platform’, een digitale opslagplaats voor terroristen precies zou werken is onbekend.

Het meeste van die informatie lezen we in verslagen die gepubliceerd werden door het Middle East Media Research Institute. Dat is een Amerikaanse non-profitorganisatie en denktank, met vestigingen in Washington, Berlijn en Jeruzalem, die het medialandschap in het Midden-Oosten in de gaten houdt. Die informatie werd dan opgepikt door Homeland Security Today, een andere Amerikaanse non-profit die nieuws over de nationale beveiliging van de Amerikanen publiceert.

We weten wel met zekerheid dat IS inderdaad al langer gebruikmaakt van beveiligde messenger-apps zoals Telegram om te communiceren. IS-aanhangers hoopten toen ze van Twitter verbannen werden dat ze via het Duitse Telegram veilig met elkaar kon spreken en bestanden konden delen. Telegram kondigde in 2015 wel al aan dat het waakzaam zal zijn dat de app niet wordt gebruikt voor illegaal materiaal. Correspondentie van IS-leden valt dus ook onder die categorie volgens Telegram.

Favorieten terroristen

Hier zijn nog enkele digitale platformen die de voorkeur krijgen van de terroristen.

  • Nextcloud

Het Duitse Nextcloud zou een uiterst geschikt platform zijn om mediabestanden op te delen. ‘Wel oppassen dat je geen persoonlijke zaken upload’, waarschuwt de handleiding voor terroristen nog.

  • Protonmail & Tunota

Een mailadres maak je best aan via Protonmail of Tunota. Deze mailservices zijn ook geliefkoosd door journalisten vanwege de mogelijkheid om berichten te beveiligen.

  • TOR & Darkweb

Het internet bezoek je best via de Tor-browser, die ook toegang geeft tot het fameuze ‘darkweb’.
Ook het inschakelen van een ‘VPN-service’ is aangeraden voor terroristen. Met zo’n ‘Virtueel Particulier Netwerk’ kan je de virtuele locatie van je toestel wijzigen of onzichtbaar maken.

  • Qubes & Whonix & Tails

Volgens EHF zijn de beste ‘operating systems’ trouwens niet Mac of Windows, maar Qubes, Whonix of Tails.

Islamic State Has Its First Cybersecurity Magazine
PDF – 351,7 KB 400 downloads
ISIS Cyber Group Launches Cloud
PDF – 767,8 KB 395 downloads

Bron: hstoday.us, memri.org, prpchannel.com, businessam.be

Meer info over ‘darkweb en darkchat’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb en darkchat gerelateerde berichten

Het Darkweb is 20 jaar

Het Darkweb is 20 jaar en is de ideale schuilplaats voor wapen- en drugshandel, kinderporno, bitcoin loterijen en levenslange Netflix-abonnementen, maar ook een vrijhaven voor klokkenluiders, journalisten en revolutionaire bewegingen die de censuur willen ontlopen. Het Darkweb bestaat op de kop af twintig jaar. Nu vooral nog een digitaal rovershol, maar ook de BBC, The Guardian en Facebook zien er het nut van in.

Lees meer »

Het darkweb "De verborgen kant van het internet"

Het internet heeft alles veranderd, van de manier hoe we werken en de manier hoe we gamen tot de manier hoe we leven. Het lijkt erop dat er een plekje is op internet voor iedereen ondanks welke interesses je hebt, ondanks wat je overtuigingen zijn, is er iemand of iets daarbuiten dat op dezelfde manier denkt als jij. Het internet heeft ons verbonden op manieren die we nooit eerder hadden gedacht, het is een plek waar iedereen van waar dan ook ter wereld kan samenkomen, er zijn zoveel dingen op internet waarvan de meeste niet eens weten dat ze bestaan. Er is van alles of het nu een dienst of product is, legaal of illegaal immoreel of onethisch het internet heeft het. U kunt kiezen of u het gebruikt voor voor goede dingen of in slechte dingen, net zoals het internet dat we allemaal gebruiken  elke dag.

Lees meer »

OM eist 6 jaar tegen drugskoerier én vendor op het Darkweb

Een ‘drugsdealer 2.0’. Zo bestempelde de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag in de rechtbank Rotterdam een 23-jarige verdachte uit Bodegraven tegen wie zij 6 jaar gevangenisstraf eiste met aftrek van het voorarrest. ‘Hij bood niet alleen het grootste deel van onderschepte met drugs gevulde postpakketten aan bij inleverpunten van een post- en pakketbedrijf, meneer handelde ook als vendor 611 bestellingen van verdovende middelen af via het darkweb. Bovendien is een flinke bedrijfsvoorraad in zijn woning aangetroffen’, zo motiveerde de officier haar strafeis. 

Lees meer »

Drugsonderzoek darkweb leidt tot nieuwe aanhoudingen

In vervolg op een onderzoek naar drugshandel via het darkweb zijn opnieuw verdachten aangehouden. Een 33-jarige man uit Rotterdam werd op 22 april aangehouden, evenals een vader en zoon (59 en 30 jaar) uit Spijkenisse. Hun voorarrest is inmiddels door de rechtbank met 90 dagen verlengd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Lees meer »