Cybercriminelen verkopen broncode van o.a. 'The Witcher 3' op darkweb

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 08:00

Het zit de Poolse ontwikkelaar 'CD Projekt RED' niet mee. 'Cyberpunk 2077' kent veel problemen, de Poolse autoriteiten kijken mee met hoe de ontwikkelaar zaken aanpakt, Sony heeft hun recente game van het PlayStation Network afgehaald en zo zijn er nog meer dingen aan de hand. Tot overmaat van ramp zijn ze nu ook nog slachtoffer geworden van hackers, die een ultimatum hebben gesteld.

Broncode gestolen

Via Twitter laat de ontwikkelaar weten dat ze slachtoffer zijn geworden van een doelgerichte cyberaanval, waarbij hackers toegang hebben gekregen tot interne systemen. De hackers claimen dat ze de broncode van 'Cyberpunk 2077', 'The Witcher 3' en een next-gen versie hebben weten te bemachtigen. Net zoals financiële en human resources informatie.

Binnen 48 uur

De hackers hebben een bericht achtergelaten dat de ontwikkelaar binnen 48 uur moet reageren, anders zal al het buitgemaakte materiaal online gelekt worden. Dit bericht werd samen met de verklaring online gedeeld, wat over het algemeen vrij ongebruikelijk is. Wellicht probeert de ontwikkelaar op deze manier wat sympathie te creëren onder het online publiek.

De ontwikkelaar stelt ook dat ze geen indicatie hebben dat persoonlijke informatie van spelers van hun games is gestolen. Verder hebben ze opsporingsdiensten, forensische IT-diensten en het gegevensbeschermingsbureau ingeschakeld om het incident te onderzoeken.

De hackers stelden dat 'CD Projekt RED' binnen 48 uur moest reageren, maar daar had de ontwikkelaar lak aan.

Broncode op darkweb verkocht

In plaats daarvan maakten ze de diefstal van de data bekend via Twitter en ze hebben verschillende instanties ingeschakeld om het incident te onderzoeken. In de tussentijd hebben de hackers hun geld kunnen verdienen, want ze hadden een veiling opgezet, maar die is nu gesloten. Dit omdat er een bod van buitenaf is gekomen, wat naar tevredenheid is.

Waar dit bod vandaan komt is niet duidelijk, ook staat erbij dat de voorwaarde is dat de content niet nog meer verkocht en gedeeld wordt. Dit laat 'KELA', een Twitteraccount dat activiteiten op het darkweb volgt, weten via een nieuw bericht. 'CD Projekt RED' wilde niet toegeven aan de eisen, dus de vraag is nu wie het gekocht heeft en waarom er een voorwaarde werd gesteld.

Of we er ooit achter zullen komen valt te betwijfelen.

Bron: anoniem, psx-sense.nl

Meer info over ‘darkweb’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Darkweb gerelateerde berichten

Wat is de huidige prijs van aangeboden data op het Darkweb

De technologische verschuiving die we de afgelopen decennia hebben doorgemaakt is verbazingwekkend, niet in de laatste plaats vanwege de sociale implicaties ervan, maar elk jaar zijn de online en offline sferen steeds meer met elkaar verbonden en zijn ze nu volledig met elkaar verweven, wat ertoe leidt dat online acties echte gevolgen hebben op het fysiek gebied, zowel voor goede als slechte doeleinden.

Lees meer »

Distributie woning Darkweb Market opgerold

Op donderdag 26 november 2020 in de middag is een samengesteld team van de politie en gemeente een woning aan het Ketelhavenplein binnen gegaan. Bij de gemeente waren signalen binnengekomen over bewegingen in en bij de woning terwijl er niemand ingeschreven stond, een zogenaamde spookwoning.

Lees meer »

Zijn jou Spotify login gegeven te vinden op het darkweb?

Hackers zijn erin geslaagd om de Spotify-accounts van meer dan 300.000 gebruikers over te nemen. Daarvoor gebruikten ze een online database die meer dan 380 miljoen records bevatte, waaronder inlognamen en wachtwoorden. De database, die ruim 72 gigabyte in omvang was, was onbeveiligd, wat betekent dat deze voor iedereen toegankelijk was.

Lees meer »

Tweestapsverificatie vingerafdruk te koop met e-mailadressen en wachtwoorden

"Beveiliging op het internet is een eindeloos kat-en-muisspel. Terwijl beveiligingsspecialisten voortdurend nieuwe manieren bedenken om onze digitale gegevens te beschermen, verzinnen cybercriminelen nieuwe sluwe manieren om die verdediging te omzeilen. Onderzoekers van de TU/e hebben nu bewijs gevonden van een geavanceerde Russische online marktplaats die honderdduizenden zeer gedetailleerde gebruikersprofielen verhandelt. Deze 'fingerprints' stellen criminelen in staat om ultramoderne tweestapsverificatie te omzeilen, waardoor ze toegang krijgen tot waardevolle gebruikersinformatie, zoals creditcardgegevens." aldus de TU/e

Lees meer »