Admin van Darkweb Marktplaats 'Silk Road' krijgt 6,5 jaar cel

Gepubliceerd op 25 juli 2019 om 22:50

Admin van Darkweb Marktplaats 'Silk Road' krijgt 6,5 jaar cel

GARY DAVIS, alias "Libertas", is vandaag veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf en het betalen van een bedrag van 25.000 dollar voor zijn rol als Admin op de Darkweb Market "Silk Road". Silk Road was een online Darkweb markt  met een ongekende omvang. Toen de site online was van 2011 tot 2013 werd Silk Road door duizenden drugsdealers en verkopers gebruikt om voor meer dan $ 200 miljoen aan illegale drugs en andere illegale goederen en diensten te verkopen aan meer dan 115.000 kopers en miljoenen dollars wit te wassen. DAVIS pleitte eerder schuldig voor de districtsrechter Jesse M. Furman van de Verenigde Staten, die ook de huidige straf heeft opgelegd.

Het OM zei: “Gary Davis hielp de Silk Road website te faciliteren een Darkweb Marktplaats voor illegale drugs, cybercrime tool en andere criminele diensten. De arrestatie van Davis en uitlevering van Ierland, veroordeling en gevangenisstraf zou een onmiskenbare boodschap moeten zijn dat het Darkweb niet veilig is voor criminelen"

Tot de website in oktober 2013 werd opgerold was Silk Road een van de grootste online marktplaatsen voor drugs en andere illegale zaken. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie is op de website voor 200 miljoen dollar (zo'n 180 miljoen euro) aan handel gedreven.

De veroordeelde man, GARY DAVIS, opereerde onder het online pseudoniem "Libertas". Hij was ongeveer vier maanden een van de moderatoren van het online forum van de marktplaats, waarin hij de rol van klantenservicemedewerker vervulde.

Ook was hij enkele weken betrokken bij Silk Road 2.0, de opvolger van de online marktplaats nadat het origineel offline werd gehaald. Silk Road 2.0 werd in november 2014 opgerold.

De oprichter van Silk Road is in 2015 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij verdiende zijn geld door van alle transacties op het website een klein percentage te ontvangen.


«   »