Politie:"Wat begon als een relatief klein onderzoek is nu een groot onderzoek geworden"

Gepubliceerd op 4 september 2020 om 13:42
Politie:"Wat begon als een relatief klein onderzoek is nu een groot onderzoek geworden"

Wat begon als een relatief klein onderzoek is nu een groot onderzoek geworden met nieuwe aanhoudingen. Eind augustus en begin september zijn nog eens drie jongemannen uit Hengelo van 17, 19 en 20 jaar aangehouden voor deze zaak.

Naast de drie aangehouden mannen heeft de politie ruim twintig zogeheten ‘geldezels’ in beeld. Een groot deel van deze verdachten is inmiddels aangehouden. Een geldezel is iemand die zijn bankrekening laat gebruiken voor fraude. We zien vaak dat vooral jongeren via social media benaderd worden om mee te werken. Hen wordt snel en gemakkelijk geld beloofd, maar weinig jongeren weten dat ze iets strafbaars doen. Ook als je alleen geld opneemt van zo’n rekening ben je strafbaar. Het onderzoek is nog in volle gang en nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten. Dit omdat de politie vermoed dat het gaat om een grotere groep actieve oplichters.

Eerdere bericht 30-06-2020:

De politie heeft twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij oplichting via WhatsApp. Op 29 juni is een 18-jarige man uit Borne aangehouden en op 30 juni een 19-jarige man uit Hengelo.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie dertien aangiftes van zogeheten vriend-in-noodfraude binnenkwamen. Een oplichter doet zich dan – vaak met profielfoto - voor als bekende van het slachtoffer en geeft aan een nieuw telefoonnummer te hebben en snel geld nodig te hebben.

Achter deze vorm van oplichting zitten vaak criminele organisaties die geraffineerd te werk gaan. Het geld dat de slachtoffers overmaken, komt niet op de rekening van de bekende terecht, maar op de rekening van een geldezel. Dat is iemand die – soms tegen betaling – zijn bankrekening laat gebruiken door criminelen. Het geld wordt vervolgens weer van de rekening opgenomen door iemand van de organisatie.

Passen regelen

De aangehouden mannen worden er van verdacht dat zij de bankpassen regelden waarop het geld gestort werd. Je rekening laten gebruiken voor fraude, of het geld opnemen van zo’n ter beschikking gestelde rekening is strafbaar. De politie is in dit onderzoek al verschillende geldezels op het spoor en de afgelopen weken zijn dan ook meerdere personen als verdachte gehoord.

Het onderzoek naar de oplichting gaat verder en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Hoe verklein ik de kans dat een oplichter mij benadert?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans te verkleinen dat u benaderd wordt door een zogenaamde ‘vriend’ die in nood zit:

  • Zet uw telefoonnummer op sites als Marktplaats nooit op openbaar. Geef uw telefoonnummer pas door als u contact heeft met een mogelijke koper
  • Scherm uw social media profielen zo veel mogelijk af. Criminelen baseren hun verhalen (deels) op de openbare informatie op deze profielen. Daarvoor gebruiken ze ook uw vriendenlijst. Op die manier weten ze een geloofwaardiger verhaal te vertellen
  • Kies voor een onherkenbare profielfoto op social media.

Bent u toch benaderd door een ‘bekende’? Controleer dan altijd of u echt met die ‘bekende’ te maken heeft. Bel diegene altijd op het laatst bij u bekende telefoonnummer voordat u geld overmaakt of spreek met diegene via een videogesprek. Vaak bedenkt een oplichter een smoesje waarom hij of zij niet kan opnemen met het ‘nieuwe’ nummer. De oplichter kan dan zijn verhaal natuurlijk niet in stand houden. Maak dan nooit geld over, maar maak een screenshot van het bericht en het telefoonnummer en geef dit aan de politie door.

Hoe doe ik aangifte van WhatsAppfraude?

Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD.

Let op: Wanneer iemand uw identiteit gebruikt of als uw WhatsAppaccount is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan alleen aangifte doen door te bellen met 0900-8844. Meer informatie over identiteitsfraude is hier te vinden.

Bron: politie.nl